Åkesson fick flest kryss – Dadgostar tvåa

0
32

Med 33,5 procent av personkryssen i Jönköpings län blev SD-ledaren Jimmie Åkesson den partiledare med störst andel personkryss till riksdagsvalet. Det visar en genomgång som DN har gjort. Nooshi Dadgostar (V) kom på andra plats med 26,7 procent av rösterna i Stockholms län och Ebba Busch (KD) på tredjeplats med 25,3 procent i Västra Götaland östra. Det är upp till partierna att själva utforma sina listor, vissa partiledare och språkrör står på flera listor medan andra bara några enstaka. Exempelvis toppar Åkesson listorna i samtliga valkretsar, medan Magdalena Andersson (S) bara toppar Stockholms län. Enligt Niklas Bolin, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, säger att de flesta partier har haft kandidater på listan i valkretsen där de hör hemma, med undantag för rikslistor. – SD har haft det hela tiden, vilket beror på att de har haft problem med sina kandidater, säger Bolin.