3 manieren om toegang te krijgen tot uw Linux-partities vanuit Windows

0
32
Larry Ewing en The GIMP

Als je dual-boot Windows en Linux gebruikt, je zult waarschijnlijk op een gegeven moment vanuit Windows toegang willen krijgen tot bestanden op je Linux-systeem. Linux heeft ingebouwde ondersteuning voor Windows NTFS-partities, maar Windows kan normaal gesproken geen Linux-partities lezen zonder software van derden.

We hebben software van derden verzameld om u te helpen. Deze lijst is gericht op toepassingen die het Ext4-bestandssysteem ondersteunen, dat standaard door de meeste nieuwe Linux-distributies wordt gebruikt. Deze applicaties ondersteunen ook allemaal Ext2 en Ext3 — en een van hen ondersteunt zelfs ReiserFS.

Inhoudsopgave

Hoe zit het met WSL2?< br>DiskInternals Linux Reader
Ext2explore
Linux-bestandssystemen voor Windows

Update, 8-9-22:Dit artikel adviseerde eerder Ext2Fsd als een van deze drie opties. Ext2fsd is nog steeds beschikbaar op GitHub en SourceForge en functioneert momenteel, maar alles wijst erop dat het project is stopgezet. Je kunt het voorlopig gebruiken, maar het is niet te zeggen of het in de toekomst zal blijven werken zonder updates. We hebben onze aanbevelingen verwisseld om alleen software op te nemen die recentelijk is bijgewerkt (of waarvan de ontwikkelaars nog steeds actief zijn), en we hebben bevestigd dat het werkt op Windows 10 en Windows 11.

Hoe zit het met WSL2?

U kunt ook het Windows-subsysteem voor Linux (WSL2) gebruiken om Ext4-schijven aan te koppelen, maar de schijf met het Ext4-bestandssysteem moet een andere fysieke schijf zijn dan uw NTFS-schijf.

Bovendien heeft Windows 10 geen’ t ondersteunt de functie. Microsoft is geleidelijk gestopt met het pushen van nieuwe WSL-functies naar Windows 10, inclusief het mountcommando dat nodig is voor die methode.

DiskInternals Linux Reader

Linux Reader is een freeware-applicatie van DiskInternals, ontwikkelaars van software voor gegevensherstel. Naast de Ext-bestandssystemen ondersteunt Linux Reader ook ReiserFS en Apple's HFS- en HFS+-bestandssystemen. Het is alleen-lezen, dus het kan je Linux-bestandssysteem niet beschadigen.

Linux Reader biedt geen toegang via een stationsletter — in plaats daarvan is het een aparte applicatie die je start om door je Linux-partities te bladeren.

< /p>

Linux Reader toont voorbeelden van uw bestanden, zodat u gemakkelijk de juiste kunt vinden.

Als u met een bestand in Windows wilt werken, moet u sla het bestand op van uw Linux-partitie naar uw Windows-bestandssysteem met de optie Opslaan. Je kunt ook hele mappen met bestanden opslaan.

Ext2explore

Update:Ext2explore is sinds 2012 niet meer bijgewerkt, maar vanaf september 2022 werkt het perfect. De prestaties kunnen traag zijn als je te maken hebt met grote (een paar terabytes of meer) harde schijven, maar het zal de klus klaren.

We hebben Ext2explore in het verleden behandeld. Het is een open-sourcetoepassing die op dezelfde manier werkt als DiskInternals Linux Reader — maar alleen voor Ext4-, Ext3- en Ext2-partities. Het mist ook bestandsvoorbeelden, maar het heeft één voordeel: het hoeft niet te worden geïnstalleerd; je kunt de .exe gewoon downloaden en uitvoeren.

Het programma Ext2explore.exe moet echter als beheerder worden uitgevoerd, anders krijg je een foutmelding. Pak het uitvoerbare bestand uit het ZIP-bestand met behulp van een programma voor bestandsarchivering of eerst de Verkenner. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het uitvoerbare bestand om het contextmenu te openen en klik op “Als administrator uitvoeren.”

U kunt de functie 'Dit programma uitvoeren als beheerder' inschakelen. om wat tijd te besparen in de toekomst.

Klik met de rechtermuisknop op het uitvoerbare bestand, ext2explore.exe, en klik vervolgens op “Eigenschappen.” Klik op de “Compatibiliteit” vinkt u het vakje aan naast “Dit programma uitvoeren als beheerder,” klik vervolgens op “Toepassen.”

Er is een goede kans dat Ext2explore geen Ext4-partities of -schijven zal detecteren wanneer u de toepassing voor het eerst uitvoert. De oplossing is eenvoudig: klik op “File” in de linkerbovenhoek en selecteer vervolgens “Systeem opnieuw scannen” uit het vervolgkeuzemenu.

Ext2explore werkt in principe als elke andere bestandsverkenner. U hebt een hiërarchieweergave in het linkerdeelvenster en een mapweergave aan de rechterkant. Je navigeert eromheen net zoals je zou doen op Windows, Linux of macOS.

Net als bij Linux Reader moet u een bestand of map op uw Windows-systeem opslaan voordat u het in andere programma's kunt openen.

Linux-bestandssystemen voor Windows

Linux-bestandssystemen voor Windows van Paragon Software is aanzienlijk nieuwer dan de vorige twee opties. Het ondersteunt lezen en schrijven naar Ext2, Ext3 en Ext4, en ondersteunt Btrfs en XFS in alleen-lezen modus.

Opmerking: Linux-bestandssystemen voor Windows zijn geen open source of freeware — het kost $ 20 dollar voor een licentie. Of dat het waard is, hangt af van je behoeften, maar we hebben het getest en het werkt heel goed.

Nadat de installatie is voltooid, worden alle Linux-partities die aan uw systeem zijn gekoppeld, automatisch gedetecteerd en aangekoppeld. Het voegt zichzelf ook toe aan de opstartprogramma's — dat maakt plug-and-play mogelijk met alle Ext2, Ext3 of Ext4 geformatteerde externe schijven die u zou kunnen aansluiten.

Natuurlijk, als u niet wilt dat een schijf automatisch wordt geactiveerd, kunt u dat altijd uitschakelen functionaliteit. U kunt ook “Mount in Read/Write Mode” uitschakelen. als u zich zorgen maakt over het per ongeluk beschadigen van uw gegevens.

Waarschuwing:Linux File System voor Windows heeft ook een ingebouwde tool om partities te formatteren. Als u een partitie formatteert, worden alle gegevens die erop zijn opgeslagen volledig gewist, dus klik niet op “Formatteren” tenzij je zeker weet dat je er klaar voor bent. Als u het toch gebruikt, zorg er dan voor dat u het standaardformaat wijzigt van “Ext2” naar “Ext4.”

Als het uw schijf niet kan detecteren, klikt u op de drie stippen in het midden en klik vervolgens op “Herstart de service.”

Paragon's Linux-bestandssystemen voor Windows koppelt uw Linux-partities gewoon aan in Verkenner zoals elk ander intern of extern opslagapparaat en wijst het een overeenkomstige letter toe. Het is geen noodzakelijke functie, maar het is buitengewoon handig.

Het betekent dat je naadloos kunt communiceren met alles op je Linux-partitie, met alle gebruikelijke Windows-besturingselementen en snelkoppelingen.

GERELATEERD: Het is tijd om te stoppen met dual- Linux en Windows opstarten

Of de $ 20 IS de moeite waard is, hangt echt af van hoe vaak je met een Linux-partitie in Windows moet werken. Als je maar één keer met een Linux-partitie van Windows gaat communiceren, dan is het waarschijnlijk niet de moeite waard om het geld uit te geven. Als het iets is dat je regelmatig gaat doen — vooral als je de Linux-partitie op een pc met Linux leest en schrijft. dan is $ 20 een redelijk aantrekkelijke waarde.

The Best Linux Laptops of 2022 Beste Linux-laptop in het algemeen Dell XPS 13 Developer Edition Nu winkelen Beste budget Linux-laptop Acer Chromebook Spin 713 Amazon Beste premium Linux-laptop ThinkPad X1 Carbon Gen 9 met Linux Nu winkelen Purism Librem 14 Nu winkelen Beste Linux-laptop voor gamers System76 Oryx Pro Nu winkelen LEES VOLGENDE

  • › Hoe u uw ontbrekende USB-drive kunt vinden in Windows 7, 8 en 10
  • › 4+ manieren om Windows-software op Linux uit te voeren
  • › Een extensie bellen op iPhone en Android
  • › Een Google-agenda delen
  • › Wat is RTT op een iPhone en hoe gebruik ik het?
  • › Verwijdert een fabrieksreset virussen?
  • › Stel nu slimme lampen in om de donkere dagen van de winter draaglijk te maken
  • › Een Q&A-sessie houden in Google Meet