De droom van in-display vingerafdrukscanners is dood

0
41
TPROduction/Shutterstock.com

Vingerafdrukscanners onder het scherm zouden geweldig zijn. Leg gewoon je vinger op het aanraakscherm zoals je dat sowieso zou doen, en een ingebouwde sensor ontgrendelt de telefoon. Dat was de droom, maar in werkelijkheid zijn ze erger dan de alternatieven.

Een korte geschiedenis van vingerafdrukscanners

Vingerafdrukscanners verschenen voor het eerst op smartphones in de jaren 2010. Apple lanceerde in 2013 de iPhone 5S met een vingerafdrukscanner en een jaar later volgde Samsung de suite met de Galaxy Note 4.

Deze eerste vingerafdruklezers maakten gebruik van capacitieve technologie. De sensor is bedekt met kleine elektroden en de capaciteit tussen de elektroden is hoe uw vingerafdruk wordt gescand. Het verandert afhankelijk van de afstand tussen de ribbels op uw vinger.

Tegen het einde van de jaren 2010 bevatte de overgrote meerderheid van de smartphones vingerafdrukscanners. Er kwam echter verandering. Apple begon in 2017 met gezichtsherkenning met Face ID. Ondertussen implementeerde Android-fabrikant Vivo de eerste in-display vingerafdrukscanners.

Tegenwoordig heeft Apple de vingerafdrukscanners bijna verlaten voor Face ID—alleen de “retro” iPhone SE heeft Touch ID. Er zijn nog steeds veel Android-apparaten met het originele type vingerafdrukscanner, maar in-display-scanners zijn mainstream geworden op “vlaggenschip” Android-telefoons.

GERELATEERD: Wat is Face ID?

De belofte van in-display vingerafdrukscanners

Prostock-studio/Shutterstock.com

De eerste smartphone met een in-display vingerafdrukscanner, ook wel een under-display vingerafdrukscanner genoemd, was de Vivo X20 Plus, die begin 2018 werd gelanceerd. Hij maakte gebruik van een optische scanner, die licht op je vinger schijnt en er een foto van maakt met een kleine camera.

Ik herinner me dat ik erg geïntrigeerd was door dit nieuwe concept. In die tijd was het nog vrij gebruikelijk dat vingerafdrukscanners zich aan de voorkant van telefoons bevonden, op de onderste rand. Dankzij een vingerafdrukscanner in het scherm kon hij nog steeds aan de voorkant zitten, maar geen ruimte innemen op de rand.

Het voelde als een zeer futuristische functie. Hoe cool is het om gewoon je vinger op het scherm van je telefoon te leggen en het automatisch je vinger scant en ontgrendelt? Geen gedoe met zoeken naar een specifieke plek op de ring of de achterkant van de telefoon. Raak gewoon het display aan!

Natuurlijk werkten de eerste in-display scanners helemaal niet zo. Je moest wel je vinger op een heel specifieke plek leggen, meestal aangegeven door een vingerafdrukpictogram op het scherm. Ze waren ook veel langzamer dan de “oude” stijl vingerafdrukscanner.

Dat was echter oké. Bleeding edge-technologie heeft altijd zijn problemen, maar het potentieel is opwindend. Ik zou me een toekomst kunnen voorstellen waarin je je vinger niet op een heel specifieke plek hoeft te leggen en even moet wachten om te worden gescand. Een toekomst waarin simpelweg over het vergrendelscherm vegen voldoende is om je vinger te scannen.

De toekomst die we in plaats daarvan hebben

Justin Duino/How-To Geek

Laten we snel vooruitspoelen naar vandaag, het jaar 2022. Er worden nog steeds geavanceerde Android-telefoons gelanceerd met in-display vingerafdrukscanners. Samsung gebruikt de technologie sinds 2018. Google nam pas in 2021 in-display scanners in gebruik bij de Pixel 6.

De technologie is de afgelopen vijf jaar verbeterd. Optische in-display scanners, die niet de beste beveiliging hebben, zijn langzaamaan vervangen door ultrasone in-display scanners. Ze gebruiken ultrasone pulsen om je vingerafdruk in kaart te brengen.

Het probleem is dat deze verbeteringen niet groot genoeg zijn geweest. Het gebruik van een in-display-scanner in 2022 is niet zo'n belangrijke upgrade ten opzichte van 2018 als ik had verwacht. Sterker nog, ik zou zeggen dat ze nog lang niet zo goed zijn als de “oude” stijl vingerafdrukscanners.

GERELATEERDDe beste Samsung-telefoons van 2022

De Galaxy S22, de nieuwste en beste vlaggenschip-smartphoneserie van Samsung, beschikt bijvoorbeeld over in-display vingerafdrukscanners. Je zou denken dat het nu wel goed zou zijn, toch? Natuurlijk zullen verschillende mensen verschillende ervaringen hebben, maar het is bijna onbruikbaar voor mij.

Ik moet heel regelmatig mijn vinger drie keer of vaker op de scanner leggen voordat hij registreert. Het is zo frustrerend geworden dat ik de gezichtsherkenningsfunctie van Samsung heb ingeschakeld, die nog steeds niet zo goed is als Face ID van Apple. Als Android's 'Smart Unlock' er niet was geweest functie zou dit me nog meer storen.

GERELATEERD: Google probeert de trage vingerafdrukscanner van de Pixel 6 te rechtvaardigen

Omarm het gezicht

Justin Duino/How-To Geek

Apple lijkt te denken dat gezichtsherkenning de toekomst is, en nu ik Face ID heb gebruikt, denk ik dat ik het daarmee eens ben. Het potentieel van scanners onder het scherm leek groot, maar de implementatie in de praktijk liet veel te wensen over.

Het is bijna vijf jaar geleden dat de eerste scanner in het scherm op een smartphone verscheen . Waarom worden ze nog steeds overtroffen door ouderwetse scanners op goedkope Android-telefoons? Als Android-fabrikanten de ouderwetse scanners niet willen gebruiken, moeten ze zich concentreren op de concurrentie met Face ID.

GERELATEERDDe beste budget-Android-telefoons van 2022

In mijn ervaring, Face ID is net zo snel en betrouwbaar als een ouderwetse vingerafdrukscanner. Het is zeker niet perfect, het is minder nauwkeurig bij het dragen van bijvoorbeeld een masker, maar het is erg goed. Het grote voordeel van Face ID is echter dat het echt veilig is.

Op iPhones kan Face ID worden gebruikt als beveiligingsmaatregel voor bijvoorbeeld aankopen in de App Store. Dat is niet het geval voor gezichtsherkenningsfuncties op Android-telefoons. Als je ervoor kiest om die methode op het vergrendelscherm te gebruiken, heb je een secundaire beveiligingsmethode nodig voor aankopen en andere dingen.

De droom van een telefoon met een volledig aanraakscherm dat je vinger kan scannen was leuk, maar het is niet gebeurd. Op dit moment weet ik niet zeker of we er ooit zullen komen. Het is tijd om iets beters te gaan doen.

GERELATEERD: Hoe gebruik je Face ID met een masker op de iPhone

LEES VOLGENDE

  • › Nu wil zelfs Walmart je halfnaakt zien
  • › Stabiele diffusie lokaal uitvoeren met een GUI op Windows
  • › Uw trackball-muis schoonmaken
  • › Waarom u een hybride auto zou moeten kopen in plaats van een elektrische auto
  • › Android-apps op Windows 11 worden soepeler
  • › De beste DSLR-cameralenzen van 2022