Analyser: Väljarna räknar med färre skjutningar nu – många lär bli besvikna

0
36

Frågan om gängbrottslighet var valrörelsens stora fråga – till energifrågan tog över i spurten. Det skriver Sydsvenskans Olle Lönnaeus i en analys. Han menar att en anledning till att Kristersson står inför att bilda regering är att han, och SD, lovat väljarna hårdare tag. ”Det har blåst upp förväntningar hos deras väljare om att kurvan över antalet skjutningar nu snabbt ska vända nedåt. Många lär bli besvikna”, skriver han. Lönnaeus tillägger att det är det upp till bevis om högerns åtgärder hjälper bättre än den avgående S-regeringens. Även ”Det politiska spelet” diskuterar hur frågan om lag och ordning präglat valrörelsen. Aftonbladets My Rohwedder, som gästar SR-podden, och Ekots Fredrik Furtenbach konstaterar att det är svårt att säga om förslagen från en högerregering kommer lyckas minska gängvåldet. – Ulf Kristersson har sagt att det tar 20 år att stävja det här, och nu har han 4 år på sig. Det ska bli intressant att se vilka som blir de första förslagen som läggs fram och vad de får för effekt, säger Rohwedder.