”Superkändis” i sociala medier – vem är den finska statsministern?

0
80

Under våren blev Sanna Marin känd för svenskar som den som ledde Sverige in i en Natoansökan. Nu stormar det kring den finska statsministern hemma i Finland efter att videoklipp där hon festar sprids i sociala medier. Hon har varit en snabbt stigande stjärna inom den finska socialdemokratin, blev världens yngsta statsminister som 34-åring och beskrivs som en ”superkändis” i sociala medier. Vem är hon den finska statsministern? Sanna Marin föddes i Helsingfors men tillbringade större delen av sin barndom i Birkala utanför Tammerfors. Föräldrarna skildes tidigt och Marin växte upp med mamman och hennes kvinnliga partner. – Det var något som inte fick diskuteras. Det är först nu på 2000-talet som samtalet om regnbågsfamiljer blivit relativt öppet, har hon själv sagt om uppväxten i en intervju med finska Me Naiset. I intervjuer har hon beskrivit familjens ekonomiska situation under uppväxten som tuff. I ett blogginlägg från 2016 skriver hon att “precis som för många finländare, är min familj full av sorgliga historier”. Marin var den första i sin familj att studera vidare på universitetet och har själv sagt att hennes egna uppväxtvillkor motiverade henne att ge sig in i politiken, eftersom hon inte bara hade chans att påverka sin egen, utan även andras situation. Och från studietiden och framåt var den politiska karriären mer eller mindre spikrak: Som 27-åring blev hon ordförande i hemstaden Tammerfors stadsfullmäktige och två år senare valdes hon in i riksdagen. Sommaren 2019 valdes hon till kommunikationsminister i Antti Rinnes regering. När hela Antti Rinnes regering avgick efter kritik mot hur man hanterat en strejk inom landets postväsende 2019 valdes Sanna Marin till hans efterträdare och blev den yngsta statsministern någonsin i landet. Dagen efter att Marin svurits in spreds en bild på alla partiledarna i den nya vänster-mitten-koalitionen som en löpeld i sociala och traditionella medier: Alla ledarna var kvinnor och bara en var över 34 år gammal. Som kvinnlig statsminister är Marin dock inte den första – utan tredje – i landets historia, efter Mari Kiviniemi och Anneli Jäätteenmäki. Sanna Marin själv är kritisk till att utgångspunkten ofta utgår från att hon är en ung kvinna. I en intervju med Vogue 2020 säger hon att hon hoppas att det blir en förändring i synen på de kvinnliga ledarna. – Jag är inte bättre och inte sämre än en medelålders man. För Sanna Marin har klimatfrågan varit viktig. Hon ses som en grön socialdemokrat och är på ”många sätt en representant för milleniumgenerationen”, skrev Yle när hon valdes till partiordförande för Socialdemokraterna 2020. Tidningen tar upp hur hon har fört politik på Instagram och visat upp sitt privata liv, blandat med politiska poster. I Yles valkompass 2019 gav Marin vallöftena att hon vill bygga ett mänskligt och jämställt samhälle, stoppa klimatförändringarna och verka för jämställd utbildning. I Finland sprids det videoklipp på Sanna Marin som festar med ett gäng kända personer under sommaren. Flera inom oppositionen kräver att hon ska göra ett frivilligt drogtest eftersom någon ropat ”mjölgänget”, vilket har tolkats som en anspelning på droger. Marin förnekar att hon har använt droger och säger att hon inte heller känner till att någon annan tagit droger vid tillfället. Marin använder sociala medier skickligt och har blivit ”något av en superkändis”, skriver Yles Maria Stenroos i en analys om festfilmerna. Något som tycks normalt där kan lätt slå tillbaka mot en i politiken, menar hon. Det här är inte första gången Marins festande hamnat i blickfånget. Under coronapandemin hamnade hon i blåsväder när hon gick ut på nattklubb under restriktioner 2021. Ytterligare en skandal som skakat hennes mandatperiod var när det framkom att hon och hennes familj fått en skattefri frukostförmån värd flera tusen svenska kronor varje månad. Samtidigt har hennes glammiga stil fått uppmärksamhet i Europa. Den tyska tidningen Bild hyllade henne för att hon gick på festival i glittrig paljettklänning i augusti i år och skrev att hon var ”världens coolaste politiker”. ”Casual, modern och självsäker – så kan politik fungera. Marin står för den ’coola generationen’, som Putin definitivt inte gillar.” Efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina inledde Finland och Sverige diskussioner om att ansöka om ett Natomedlemskap. I svenska medier har det beskrivits som att Finland ledde Sverige till beslutet. Också den svenska regeringen har understrukit att det var viktigt att fatta beslutet tillsammans. – Vi har en lång gemensam historia och delar också framtiden, sa Magdalena Andersson (S) under ett Natomöte med Marin och den tyske förbundskanslern Olaf Scholz i maj i år. Sanna Marin var tidigare motståndare till ett Nato-medlemskap, av samma anledningar som svenska socialdemokrater tidigare var det. Vill du läsa mer?