VM-efterfrågan stiger gör att vissa Qatar-hyresvärdar höjer hyrorna

0
52

En invånare joggar tillsammans med en nedräkningsinstallation för det kommande fotbolls-VM 2022 i Doha, Qatar. (Bloomberg/fil)

VM-värden Qatar har provat allt från kryssningsfartyg, ökenläger och regionala pendelflygningar för att säkerställa att ett begränsat utbud av boende kan möta förväntade 1,2 miljoner besökare under månaden- lång turnering. Lokala hyresvärdar har en enklare plan — höj hyran.

Invånare i populära stadsdelar säger att de tvingas gå med på att hyra vandringar på så mycket som 40 % och kontraktsperioder som sträcker sig två år. Inför hyror som de inte längre har råd med säger vissa invånare att de har tvingats flytta även efter år av hyresrätt.

Många hotell har tvingats få långtidsboende att utrymma och ge plats åt team. och tjänstemän, vilket ger invånarna få valmöjligheter i ett land som har en utlandsbefolkning på 88 % och låg andel bostadsägande.

Det har hjälpt till att skapa en vändning på fastighetsmarknaden efter mer än sju år av fallande efterfrågan när hela byggnader stod tomma när nya bostäder, kommersiella tjänster och hotellprodukter strömmade in på marknaden.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-17 augusti 2022: Varför bör du läsa “Remission” eller “Free Speech…

Premium

BJP shake-up: Gadkari & Shivraj utanför parlamentets styrelse, Yediyurap…

Premium

Kryptoromantiksbedrägerier: ‘asiatiska kvinnor’ på Twitter kommer för…

Premium

Geparder kommer att anlända i Indien, vad de stora katterna har att säga Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Hyrorna för första kvartalet steg med 3,3 %, hjälpt av den senaste tidens ökning i efterfrågan, enligt data som sammanställts av ValuStrat, medan genomsnittspriserna på Pearl – en konstgjord ö-kvarter populär bland tjänstemän som expats – ökade med 19 %. Bostäder var den näst största bidragsgivaren till en inflationstakt på 5,4 % i juni i Qatar, där kostnaderna klättrar snabbare än i någon annan arabisk stat i Gulf.

Läs också | FIFA flyttar VM-starten i Qatar upp 1 dag till 20 november

Bara FIFA har reserverat tusentals rum på hotell och deras tillhörande bostäder för spelare, personal och andra tjänstemän. Lokala arrangörer har också ingått avtal med fastighetsägare för att öronmärka cirka 60 000 lägenheter för fans.

Hyresvärdar är angelägna om att dra nytta av det. En Airbnb-sökning visar att de flesta lägenheter med ett sovrum i Pearl annonseras för mer än $1 000 per natt under turneringen. Dessa lägenheter hyrs för närvarande för i genomsnitt 9 500 riyal (2 580 USD) per månad, enligt ValuStrat, upp från 8 000 riyal under fjärde kvartalet.

Annons

En Qatars regeringstjänsteman sa att landets fastighetsuthyrningsmarknad “tillgodoser en rad preferenser och budgetar” och att med “ökad efterfrågan på boende under fotbolls-VM måste hyresvärdar och hyresgäster enligt lag följa villkoren för deras hyresavtal överenskommelse.”

Tillfällig Blip

“Det här är, enligt mig, en relativt tillfällig svacka orsakad av fotbolls-VM och dess relaterade effekter,” sa Commercial Bank of Qatars vd Joseph Abraham i en Bloomberg TV-intervju förra månaden. Efter fotbolls-VM, “kommer du att se att trycket kommer från hyror – eftersom det kommer att bli ett ökat utbud också – så att den delen av inflationsindexet kommer att sjunka”, sa han.

Mer så här | FIFA, Qatar förbereder ölpolicy för fotbollsfans vid fotbolls-VM

Även med den senaste uppgången är Qatars centralbanks index över fastighetspriser 30 % lägre än det var 2015. Och bortom VM, framtiden för Qatars ekonomin utanför olja och gas är osäker.

Annons

Regeringen förväntar sig att befolkningen av låginkomstarbetare kommer att minska efter att de stora VM-projekten har slutförts, men det är inte klart hur många tjänstemän som också kommer att lämna.

Ett massivt LNG-expansionsprojekt skulle kunna locka nya talanger, men QatarEnergys vd Saad Sherida Al Kaabi uppskattade att antalet nya personer som behövs för att stödja projektet sannolikt skulle uppgå till tiotals, inte hundratals, eller tusentals.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu