Ukrainsk militär säger att den avvärjde mer än dussin attacker

0
93

En ukrainsk militär hoppar från ett militärfordon nära en frontlinje i Mykolaiv-regionen, medan Rysslands attack mot Ukraina fortsätter, Ukraina, 10 augusti 2022. (Representational/Reuters)

Den ukrainska militären sade i måndags att den hade slagit tillbaka mer än ett dussin ryska attacker i landets öster och norr, inklusive försök att avancera mot nyckelstäder i det östra industriella hjärtat som kallas Donbas.

I sin regelbundna Facebook-uppdatering sa militärens generalstab att ryska trupper hade försökt pressa sig mot Kramatorsk, en av två större städer i östra Donetsk-provinsen som förblir under ukrainsk kontroll, men “de misslyckades fullständigt och drog sig kaotiskt tillbaka till sina tidigare positioner.”

I samma inlägg sa militären att ryska styrkor hade genomfört ett misslyckat anfall på Bakhmut, en strategisk stad i Donetsk-regionen vars tillfångatagande skulle bana väg för Ryssland att ta Kramatorsk och de facto ukrainska administrativa huvudstaden, Sloviansk.

Donetsk-regionen är en av två provinser som utgör Donbas, där striderna till stor del har varit fokuserade de senaste månaderna, sedan Kremls styrkor drog sig tillbaka från huvudstaden Kiev. Ryska tjänstemän tillkännagav att Luhansk-regionen, den andra av de två, helt intogs i början av förra månaden, även om dess ukrainska guvernör upprepade gånger har hävdat att Kievs styrkor håller ut i ett litet område nära den regionala gränsen.

Berättelser endast för prenumeranter. Alla

Premium

UPSC Key-17 augusti 2022: Varför du bör läsa “Remission” eller “Free Speech…

Premium

BJP shake -up: Gadkari & Shivraj utanför parlamentets styrelse, Yediyurap…

Premium

Kryptromantikbedrägerier: ' 8216;Asiatiska kvinnor’ på Twitter kommer för…

Premium

Geparder kommer att anlända i Indien, vad de stora katterna har att säga Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

I samma uppdatering hävdade militären att Ryssland hade försökt och misslyckats med att bryta igenom ukrainska försvarslinjer i norra Charkiv-regionen, hem till Ukrainas näst största stad, men att de “mötts hårt och kastades tillbaka.”

Samtidigt sa den ryska FSB, KGB:s främsta efterträdare, att den hade motverkat ett “sabotage- och terroristattack” på en oljeledning i Rysslands södra Volgograd-region, som man skyllde på att två ryska medborgare samarbetade med ukrainska säkerhetsstyrkor. Påståendena kunde inte omedelbart verifieras.

Annorstädes bytte ryska och ukrainska tjänstemän fler anklagelser på måndagen om förnyad beskjutning av kärnkraftverket i Zaporizhzhia, där båda sidor hävdade att den andra var ansvarig för attackerna som har väckt rädsla för en katastrof.

Annons

Pressbyrån för den Kreml-stödda administrationen i Enerhodar, den ryskkontrollerade staden där anläggningen är belägen, berättade för Interfax-byrån att ukrainska styrkor genomförde “massiv beskjutning” av anläggningen, såväl som Enerhodars bostads- och industriområden.

Enligt uttalandet kom beskjutningen från närliggande Nikopol, en ukrainsk ägd stad som vetter mot anläggningen över floden Dnepr. Nikopols borgmästare sa senare att ryssarna beskjuter själva Enerhodar.

Borgmästare Yevhen Yevtushenko och andra kommunala myndigheter i Nikopol har upprepade gånger anklagat ryska trupper stationerade vid anläggningen för att beskjuta staden, med vetskapen om att ukrainska styrkor där sannolikt inte skulle skjuta tillbaka.

‘Kärnkraftsutpressning& #8217;

Annons

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy förnyade sin uppmaning till nya sanktioner mot Moskva och dess kärnkraftsindustri som svar på situationen. Han beskrev de ryska styrkornas agerande där som “kärnkraftsutpressning” som kan uppmuntra elakartade aktörer över hela världen.

När ryska styrkor höll uppe sina artilleribombarder runt Ukraina dödades minst tre ukrainska civila och 20 andra skadades, sade ukrainska tjänstemän. Dödsfallen och 13 av de skadade skylldes på rysk beskjutning som träffade städer och byar i Donetsk-regionen, sade regionala tjänstemän.

I landets näst största stad Charkiv sårades sju civila av rysk beskjutning. som träffade bostadshus och ett område nära en busshållplats. Charkivs guvernör Oleh Synyehubov sa att de sårade inkluderade en 80-årig kvinna.

Det ryska försvarsministeriets talesman generallöjtnant Igor Konashenkov sade på måndagen att ryska stridsflygplan har träffat ukrainska armépositioner i södra Kherson-regionen och i Donetsk-regionen. Han tillade att det ryska flygvapnet också träffade en anläggning i Charkiv-regionen, dödade minst 100 och skadade 50 “legosoldater” från Polen och Tyskland. Hans påståenden kunde inte verifieras oberoende av varandra.

Putin hyllar militären

När Rysslands president Vladimir Putin talade vid invigningen av en vapenshow utanför Moskva, hyllade den ryske presidenten Vladimir Putin militären , som han sa var att “befria Donbas steg för steg.” Han lovade också att utöka vapenförsäljningen till ryska allierade, som han berömde för att de fortsatte att erbjuda ett fast stöd till Moskva inför påtryckningar från väst.

Annons

Å sin sida hävdade den ukrainska militären att de hade förstört mer än 10 ryska lager med ammunition och militär utrustning den senaste veckan.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu