Högsta domstolen ska pröva Teesta Setalvads borgensförklaring den 22 augusti

0
52

Aktivisten Teesta Setalvad. (Express filbild)

Mumbai-baserade aktivisten Teesta Setalvad, arresterad i ett fall av konspiration och tillverkning av bevis relaterade till 2002 Gujarat-upplopp, har vänt sig till Högsta domstolen för att begära borgen i fallet.

Advokat. Aparna Bhat nämnde Setalvads vädjan inför en bänk ledd av Chief Justice of India N V Ramana, som gick med på att lista den inför en bänk som presiderades av justitierådet U U Lalit den 22 augusti.

Setalvad sa att hennes överklagande hade lämnats in mot den slutliga domen och beslutet daterat den 30 juli, antaget av den extra huvudsessionsdomaren, City Civil and Sessions Court, Ahmedabad, “vägrar att bevilja borgen till framställaren”, och Gujarats beslut den 3 augusti. High Court, som hade fastställt “ett extremt långt datum i en fråga som handlar om personlig frihet”.

I grunden hänvisades till SC-utslaget i Arnab Goswami-fallet, där domstolen underströk vikten av frihet och även domar där högsta domstolen hade satt en tidslinje för avgörande av ansökningar om borgen av högre domstolar. Den påpekade att SC i en dom från 2017 hade sagt att “högdomstolar uppmanas att säkerställa att ansökningar om borgen som lämnats in till dem avgörs så långt det är möjligt inom en månad och överklaganden om brott där de anklagade är häktade i mer än fem år är avslutas tidigast”.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Delhi Confidential: Kerala fotbollsklubb fast i Tashkent, S-G Tushar Me…

Premium

Indien som ett ‘ utvecklat’ land: där vi är och utmaningen…

Premium

En expert förklarar: Varför ett stabilt Kenya ligger i Afrikas intresse och t…

Premium

Med fond & ingenjörer, talibanerna hjälper till att återuppbygga gurdwara som drabbats av islamiska S…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Setalvad sa, “Båda dessa domar följdes inte i det aktuella fallet.” Framställaren förklarade sitt arbete och sa att hon och hennes man hade lämnat heltidsjobb för att börja månatliga tidskriften 'Communalism Combat' 1993 och att publikationen motsatte sig kommunalism “av alla nyanser” – “kommunalism i islams namn som ungefär som i hinduismens namn.”

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu