Förklarat: Den bestående effekten av fatwas

0
48

Författare Salman Rushdie håller ett föredrag under Mississippi Book Festival, i Jackson, Miss., den 18 augusti 2018. (AP Photo/Rogelio V. Solis, File)

The Fatwa från 1989, som Irans avlidne ayatolla Ruhollah Khomeini påtvingade Salman Rushdie för hans roman “The Satanic Verses” har förföljt många liberala romanförfattare och tänkare vars skrifter också ansågs vara förolämpande mot islam och profeten Mohammed.

< p>Försöket på Rushdie’s livi New York på fredag ​​är inte en isolerad händelse. Romanförfattare, akademiker och journalister — särskilt i Mellanöstern — som vågat kritisera eller ifrågasätta islamisk tro har mött liknande hot eller fördömanden från religiösa personer. De mördades, arresterades, piskades eller tvingades gömda sig eller exil. Deras böcker förbjöds och fördömdes som hädiska av religiösa institutioner finansierade av regeringar som västvärlden betraktade som allierade och förespråkare för moderat islam som Pakistan, Egypten, Jordanien och Saudiarabien.

Åsikt |Amitava Kumars öppna brev till Hadi Matar: Du har misslyckats — vi återvänder alla till Rushdies ord

Under de senaste åren har underjordiska muslimska militanter och jihadistiska predikanter och ledare använt sociala medier för att hetsa muslimer över hela världen att döda dem som de säger förnedra islam och profeten.

Vad är en fatwa och vem utfärdar dem?

En fatwa är ett juridiskt dekret på en punkt av islamisk lag eller åsikt som ges av en högt uppsatt islamisk religiös ledare, religiös myndighet eller kvalificerat råd av forskare. Det kan ta itu med en rad problem – inklusive individer.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC-nyckel-17 augusti 2022: Varför du bör läsa “Remission” eller “Fritt tal…

Premium

BJP-shake-up: Gadkari & Shivraj utanför parlamentets styrelse, Yediyurap…Premium

Crypto romantik bedrägerier: ‘asiatiska kvinnor’ på Twitter kommer för…

Premium

Geparder kommer att anlända till Indien, vad de stora katterna har att säga Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Fatwas som kräver någons död kan riktas mot dem som anses ha förolämpat islam eller profeten.< /p> Förklaras också |Fatwa, dödshot, exil — hur 'The Satanic Verses' förändrade Salman Rushdies liv

Är fatwa tidsbegränsade?

Fatwaer don&#8217 Försvinner inte med tiden och blir sällan välta.

Trettiotre år efter att Khomeini förklarade Rushdie’s bok för hädisk och satte en prispeng på hans huvud 1989, knivhöggs författaren upprepade gånger vid ett offentligt framträdande i delstaten New York.

Annons

Hadi Matar, en 24-årig shi’muslimsk amerikan av libanesisk härkomst, erkände sig inte skyldig till anklagelser om mordförsök och misshandel vid ett domstolsframträdande på lördagen.

Hadi Matar, 24, anländer för en rättegång i Chautauqua County Courthouse i Mayville, NY, lördagen den 13 augusti 2022. (AP Photo/Gene J. Puskar)

Vem genomför dödsfatwas?

Under de senaste tre decennierna har några sunnimuslimska predikanter och jihadistfigurer med miljontals anhängare också utfärdat fatwas som kräver att muslimer som de anser vara otrogna ska dö, vilket uppmuntrar till handling genom videor, tal och uttalanden.

De utförs av indoktrinerade militanter, sovande celler och anhängare som vill svara på uppmaningen från sin religiösa ledare och uppfylla sin religiösa plikt.

Annons

Den 14 oktober 1994 knivhögg en muslimsk extremist egyptisk Nobel- pristagaren Naguib Mahfouz flera gånger i nacken, inspirerad av en fatwa från Omar Abdel-Rahman, då en ledande sunnitisk militant präst i Al-Gama’a Al-Islamya (islamisk grupp).

Abdel-Rahman, som utfärdade sin fatwa medan han stod inför rätta i ett amerikanskt fängelse för inblandning i en bombdåd i New York, sa att Mahfouz's blod borde utgjutas eftersom hans roman “Grändens barn skriven 1959, var hädisk mot islam.

Mannen som greps för att ha försökt döda Mahfouz erkände under förhör av egyptisk polis att han aldrig läst hans böcker men att han agerade baserat på den fatwa som utfärdats av hans militanta predikant.

Läs också |Iran säger att Salman Rushdie och anhängare ska skylla på attacken

Var står statliga religiösa myndigheter om fatwas?

Det finns en suddig gräns mellan radikal och statligt styrd konservativ islam.

Arabiska regeringar som är allierade med väst har misslyckats med att stävja sina egna religiösa auktoriteter och lära eller ge skydd åt författare och tänkare som sattes på dödslista av muslimska hårdförare.

Annons

Till exempel förbjöd statsfinansierade Al Azhar, Egyptens högsta islamiska myndighet, Mahfouz bok långt innan han attackerades för att ha kränkt islam genom att avbilda karaktärer som representerar profeten Mohammed.

Den 8 juni 1992 sköts den egyptiske liberala författaren Farag Fouda ned av två medlemmar av den islamiska gruppen efter att ha anklagats av Al Azhar för att vara en “fiende till islam” och en “avfällig”.

Annons

Vissa sekulära intellektuella menar att det offentliga fördömandet av Al Azhar-forskare uppgick till en dödsdom. Sådana beslut av Al Azhar, säger de, sågs av jihadister som en licens att döda honom.

Saudiarabiens rättssystem är baserat på sharia, eller islamisk lag, och dess domare är präster från kungarikets ultrakonservativa wahhabi-skola för sunni-islam. I wahhabi-tolkningen av sharia leder religiösa brott inklusive hädelse och avfall till dödsstraff.

Annons Best of Explained

Klicka här för mer

Det har funnits ett överflöd av fatwas av Saudiska religiösa präster som krävde rättegångar, fängelse och dödsstraff mot författare, bloggare, kolumnister och aktivister för “kättarartiklar” och avfall.

Sådana fatwas i kungariket har utlöst hätska reaktioner och dödshot på sociala medier. Vissa författare var tvungna att ta bort sina inlägg, utfärda offentliga ursäkter och ångra sig i domstol. Andra fick utstå piskning och fängelse.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu