Home Svenska FN kan underlätta IAEA:s kraftverksbesök, men Ryssland ställer villkor

FN kan underlätta IAEA:s kraftverksbesök, men Ryssland ställer villkor

0

En militär med rysk flagga på uniformen står på vakt nära kärnkraftverket Zaporizhzhia under konflikten mellan Ukraina och Ryssland utanför den ryskkontrollerade staden Enerhodar i Zaporizhzhia-regionen, Ukraina 4 augusti, 2022. (REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo)

FN har logistik- och säkerhetskapaciteten för att stödja ett besök av Internationella atomenergiorganets (IAEA) inspektörer vid Ukrainas kärnkraftverk i Zaporizhzhia, sade en talesman, men en rysk diplomat ställde villkor och sa att alla uppdrag skulle dirigeras genom Ukraina. #8217;s huvudstad var för farlig.

FN-talesman Stephane Dujarric, som talade på måndagen, sa också: “FN-sekretariatet har ingen befogenhet att blockera eller avbryta någon IAEA-verksamhet.”

Dujarric svarade på en anklagelse från Ryssland om att FN:s säkerhet hade blockerat ett besök av IAEA:s inspektörer till Europas största kärnkraftverk, som Ryssland beslagtog i mars efter sin invasion av Ukraina den 24 februari.

Han sa att “i nära kontakt med IAEA har FN-sekretariatet bedömt att man har logistik- och säkerhetskapacitet i Ukraina för att kunna stödja alla IAEA-uppdrag till kärnkraftverket i Zaporizhzhia från Kiev.&#8221 ;

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

UPSC Key-17 augusti 2022: Varför bör du läsa “Remission” eller “Free Speech…

Premium

BJP shake-up: Gadkari & Shivraj utanför parlamentets styrelse, Yediyurap…Premium

Crypto romantik bedrägerier: ‘asiatiska kvinnor’ på Twitter kommer för…

Premium

Geparder kommer att anlända till Indien, vad de stora katterna har att säga Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Men han sa att både Ryssland och Ukraina måste komma överens. Båda länderna har sagt att de vill att IAEA-inspektörer ska besöka. IAEA-chefen Rafael Grossi har sagt att han var redo att leda ett uppdrag och uppmanade Ryssland och Ukraina att samarbeta.

I Moskva citerade ryska nyhetsbyråer en hög diplomat som sa att inget sådant uppdrag skulle kunna passera Kiev, den ukrainska huvudstaden, som föreslagits av Förenta Nationerna.

“Föreställ dig vad det innebär att passera igenom. Kiev — det betyder att de kommer till kärnkraftverket genom frontlinjen,” Nyhetsbyrån RIA citerade Igor Vishnevetsky, biträdande chef för utrikesministeriets kärnvapenspridnings- och vapenkontrollavdelning, som berättade för journalister.

Annons

“Detta är en enorm risk, med tanke på att Ukraina’ 8217;s väpnade styrkor är inte alla uppbyggda på samma sätt,” han citerades för att säga.

Ryssland beskriver sitt agerande i Ukraina som en “särskild militär operation” och anklagar Kievs militär — och mycket av dess politiska strukturer — som skyldig till nationalister och “nazister.”

Tass nyhetsbyrå citerade Vishnevetsky som sa att något sådant uppdrag inte hade något mandat att ta itu med “demilitariseringen” av anläggningen som krävdes av Kiev eftersom den bara kunde hantera “uppfyllelse av IAEA-garantier.”

Annons

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres krävde på torsdagen ett slut på militär aktivitet omkring kärnkraftskomplexet Zaporizhzhia när Moskva och Kiev anklagade varandra för beskjutning av området.

Guterres talade med Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu på måndagen om förutsättningarna för säkra operationer av Zaporizhzhia, FN och Ryssland sa.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu