Home Norsk Daglig orientering: Statsminister Modi sikter mot korrupsjon, nepotisme i I-Day-talen; Taliban feirer ett år siden overtakelsen i Afghanistan

Daglig orientering: Statsminister Modi sikter mot korrupsjon, nepotisme i I-Day-talen; Taliban feirer ett år siden overtakelsen i Afghanistan

0

Toppnyheter 16. august 2022

God morgen,

Den store historien< /p>

Blottet for kunngjøringer om ordninger for sosial sektor, fokuserte statsminister Narendra Modis Independence Day-tale på det store bildet, og dvelet ved ideene for fremtiden, og oppfordret folk å omfavne selvtillit i ånd og handling. Han formulerte sitt politiske argument på to pilarer, og skrev ut en fempunkts «pran» (forpliktelse/forpliktelse) for de påfølgende 25 årene, og de to utfordringene «korrupsjon» og «dynastipolitikk og nepotisme» som nasjonen står overfor.

Bare i The Express

Fortellinger kun for abonnenterSe allePremium

UPSC Key-17. august 2022: Hvorfor bør du lese «Remisjon» eller «Fri tale… Premium

BJP-shake-up: Gadkari & Shivraj ut av parlamentarisk styre, Yediyurap…Premium

Crypto-romantikk-svindel: ‘asiatiske kvinner’ på Twitter kommer for…

Premium
Geparder er klar til å ankomme India, hva de store kattene har å si Abonner nå for å få 62 % RABATT

For å feire førsteårsdagen for deres overtakelse av Afghanistan, hundrevis av Taliban-krigere tok til gatene i Kabul, syklet i åpne lastebiler, holdt automatiske våpen og viftet med gruppens hvit-svarte flagg. Men få sivile, verken på gata eller innendørs, deltok i feiringen – og ingen kvinner i det hele tatt. En liten gruppe kvinner skal imidlertid ha møttes i hemmelighet i et hus i Kabul for å markere deres protest og lovet å fortsette motstanden mot Taliban.

Mens familien til Dalit-gutten som døde etter at han angivelig ble Rajasthan-politiet ble banket opp av læreren i den øvre kaste for å ha drukket vann fra en gryte ment for læreren. Politiet i Rajasthan har hevdet at etterforskningen deres så langt ikke har avslørt noen kastevinkel. Læreren fant også støtte fra sine ansatte, noen av dem daliter, som sier at det ikke var noen drikkevannsbeholder i bygningen. Guttens familie påsto imidlertid at dalit-lærerne på skolen var under press og ikke hadde noe annet valg enn å støtte læreren, som også er deres arbeidsgiver.

Den 26. august, da Justice N V Ramana trekker seg som Chief Justice of India (CJI), han vil slutte på et tidspunkt da høyesterettsdommer vbekreftelser er nede på det laveste nivået siden 2016.Høyesterettskollegiet ledet av ham ga mer enn 250 anbefalinger for høyesterett. Under CJI Ramanas funksjonstid ga kollegiet også 11 dommeranbefalinger for Høyesterett. Listen inkluderte for første gang tre kvinner – Justices Hima Kohli, B V Nagarathna og Bela Trivedi. Justice Nagarathna er i kø for å bli den første kvinnelige CJI i 2027.

Fra forsiden

Bilkis Bano, som var gravid på den tiden, ble voldtatt og hennes tre år gamle datter Saleha var blant 14 drept av en mobb under Gujarat-opptøyene i 2002. Av de 13 domfelte ble 11 dømt til livsvarig fengsel på siktelsen for voldtekt og drap. Nå har de 11 blitt frigjort fra et underfengsel i Godhra på uavhengighetsdagen etter at et statlig regjeringspanel godkjente søknaden deres om ettergivelse av straff.

Bihars sjefsminister Nitish Kumar i sin Independence Day-talen sa at delstatsregjeringen ville prøve å skape over 20 lakh arbeidsplasseri og utenfor regjeringen. Dette kommer som samtaler på landsbychaupals, og te- og paan-butikker forblir dominert av berozgari (arbeidsledighet) – en langvarig rype mot regjeringen – etter den nylige politiske omgangen i staten.

Må Les

Annonse

PSU-er på tvers av sektorer fra bank til energi fortsatte å være vitne til en nedgang i antall ansatte, viser en analyse av årsrapporter. Blant de 15 oppførte PSU-ene etter markedsverdi, unntatt SBI Life Insurance, IRCTC og LIC (ennå ikke rapportert sine tall for året som ble avsluttet 31. mars 2022), har alle selskaper rapportert en nedgang i antall ansatte for de siste årene.

Senterets DigiYatra-initiativ, pilotert på flyplassen i Delhi, ser for seg at reisende passerer gjennom ulike sjekkpunkter på flyplassen gjennom papirløs og kontaktløs behandling, ved å bruke ansiktstrekk for å fastslå identiteten sin. Vi forklarer hvordan DigiYatra fungerer, hvilke flyplasser som vil implementere det, og hvordan.

Med en mening om Indias utenrikspolitikk når den beveger seg mot å bli «viksit Bharat» (utviklet India), skriver C Raja Mohan: «Å avskrekke farene fra den vestlige grensen må forbli en hovedprioritet til Pakistan er klar for et produktivt forhold til India. I mellomtiden må Delhi fortsette å bygge på det nylige gode arbeidet med å overvinne den bitre arven etter deling i øst – inkludert løsningen av grensetvisten med Bangladesh.»

Og til slutt…< /strong>

Annonse

Cricket var kjernen i en tidlig kamp om borgernes rettigheter. Da en ny guvernør fra England, Lord Harris – en tidligere cricketkaptein – ankom Bombay i 1891, begjærte indianerne ham om å reservere landet som ble brukt av briter for å spille polo for cricket alene. Harris løste konflikten ved å tildele land, “gjenvunnet” fra havet for eksklusiv bruk av innfødte indiske cricketspillere. Vi sporer historien til polo mot cricket-kampen, fødselen til Pentangular cricket-turneringen og dens eventuelle oppløsning.

Delhi konfidensielt: Mer enn 5 crore Tiranga-selfies har blitt lastet opp på Har Ghar Tiranga-nettstedet fra hele India og verden . Nettstedet fikk et stort trekk på grunn av funksjonen som gjorde det mulig for folk å digitalt “feste et flagg” på et sted basert på deres IP.

🎧 I dagens episode av '3 Things'-podcasten< /strong>, vi snakker om døden til en 9 år gammel Dalit-gutt i Rajasthan, Indias bekymringer over et kinesisk fartøy som legger til kai i en Sri Lankas havn og angrepet på Salman Rushdie.

Til i morgen,
Leela Prasad og Sonal Gupta

Business As Usual av EP Unny

Forklart av The Indian Express

strong> Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå