Anatomy of anti-conversion lagstiftning i Indien: En jämförande titt på statliga lagar

0
113

I enlighet med Himachal Pradeshs lag mot konvertering måste de som vill konvertera och de som utför en konvertering meddela en månads förvarning till District Magistrate (DM). (Foto: Pixabay)

Den 13 augusti antog Himachal Pradesh-församlingen religionsfrihetsförslaget (ändring) 2022– en strängare version av den befintliga antireligiösa omvändelselagen som antogs 2019. Himachal Pradesh Freedom of Religion Act, 2019, hade i sin tur ändrat en lag mot omvandling från 2006 med lindrigare straff.

ändrad HP-lagstiftning 2022 infogar ett specifikt omnämnande av “massomvandling” i 2019 års lag, som “förbjuder byte av religion genom våld eller lockelse”, och skärper straffet för påtvingad konvertering till högst 10 år från sju år.

De klagomål som görs enligt den nya lagen kommer att utredas av en underinspektör, med brott som ska prövas av en sessionsdomstol. Varje “äktenskap endast i syfte att omvandla är ogiltigförklarad” enligt 5 § lagen. De som vill konvertera och de som utför en konvertering måste meddela District Magistrate (DM) en månad i förväg.

En titt på lagarna mot konvertering i olika delstater genom åren, deras likheter och skillnader:

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Delhi Konfidentiellt: Kerala fotbollsklubb fast i Tasjkent, S-G Tushar Me. ..

Premium

Indien som ett ‘utvecklat’ land: där vi är och utmaningen…

Premium

En expert förklarar: Varför ett stabilt Kenya ligger i Afrikas intresse och t…

Premium

Med fond & ingenjörer, talibaner hjälper till att återuppbygga gurdwara som drabbats av islamisk S…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

The Orissa Freedom of Religion Act, 1967

Det är den första sådana lagen i landet och förbjuder konvertering från den ena religionen till den andra genom “tvång eller uppmuntran eller genom bedrägliga medel”. Överträdelser kommer att resultera i ett års fängelse eller böter på fem tusen rupier eller bådadera.

Arunachal Pradesh Freedom of Religion Act, 1978 (upprätthålls aldrig)

Lagen säger att “ingen person får konvertera eller försöka omvända, vare sig direkt eller på annat sätt, någon person från en religiös tro genom att använda våld eller genom uppmuntran eller på något bedrägligt sätt, inte heller får någon person medverka till en sådan omvändelse”. Överträdelse ska bestraffas med fängelse i två år, med böter på upp till tio tusen rupier. De som konverterar och de som utför konverteringen måste skicka en antydan inom en föreskriven period till DM, eller kan dömas till ett års straff eller med böter som går upp till tusen rupier eller båda.

Gujarat Religions Freedom Act, 2003; Gujarat Religionsfrihetsförslag (ändring) 2006

Lagen föreskriver ett straff på tre år för tvångskonvertering, med böter på upp till 50 000 Rs. I fall som rör en kvinna, minderårig, Scheduled Caste (SC)/Scheduled Tribe (ST), kan böterna gå upp till en lakh rupier. Förhandstillstånd från DM krävs och det är ett brott som kan upptäckas.

Annons

Ändringen från 2006 syftade till att göra specifikationer i “konverteringen” kategori genom att ange att “Bestämmelserna ska inte tillämpas på omvandling mellan trossamfund av samma religion”. Buddhist- och Jainsamfunden protesterade mot detta och lagförslaget drogs också tillbaka 2008.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

År 2021 tog regeringen in ytterligare en ändring av den tidigare lagen – en paragraf om interreligiösa äktenskap som ett medel för att genomföra tvångskonvertering, bland annat. Delar av lagen stoppades av Gujarat High Court och sa att “bevisbördan låg på parterna som ingick det interreligiösa äktenskapet” att det inte var högtidligt på grund av “bedrägeri, lockelse eller tvång”.< /p>

Chhattisgarh Religion Freedom (Amendment) Act, 2006

Det ger tre års fängelse och straff på upp till Rs.20 000 eller båda. Lagen gör det obligatoriskt för en person som vill konvertera att få godkännande 30 dagar i förväg från DM. DM kommer att ha befogenhet att avslå eller acceptera ansökan efter att ha granskat ärendet.

Annons

Jharkhand Freedom of Religion Act, 2017

Lagen kräver fängelse i tre år och böter på 50 000 Rs eller båda och fyra års fängelse och Rs 1 lakh böter, eller bådadera, om den konverterade personen är minderårig, kvinna eller medlem av SC eller ST. DM kommer att behöva informeras om “tid, plats och den person som administrerar konverteringsförfarandet”, med de som konverterar och de som utför konverteringar måste ta tillstånd från DM. Brott kan inte göras till borgen.

Uttarakhand Freedom of Religious Act, 2018

Lagen säger att “ingen person får konvertera eller försöka konvertera, vare sig direkt eller på annat sätt, någon annan person från en religion till en annan genom användning av vilseledande, våld, otillbörlig påverkan, tvång, lockelse eller på något bedrägligt sätt eller genom äktenskap. någon person stödjer eller konspirerar en sådan omvändelse”. Varje “förolämpad person” eller hans “föräldrar eller bror och syster” kan klaga till domstolen.

Den innebär ett fängelsestraff på ett till fem år för densamma, och två till sju, om det är en minderårig, kvinna eller från en SC/ST-gemenskap. Brottet kan inte göras till borgen.

Uttar Pradesh förordningen om förbud mot olaglig omvandling av religion, 2020; Lagförslag som ersätter förordningen antogs 2021

De som vill konvertera och de som utför konverteringen måste lämna in en förklaring om den föreslagna religiösa konverteringen till DM två månader respektive en månad i förväg. DM måste genomföra en polisutredning om “avsikten, syftet och orsaken till den föreslagna konverteringen.” Lagen föreskriver ett minimumsstraff på ett år, som kan förlängas upp till fem år. Högre straff, mellan två och 10 år, ges till de som dömts för att ha orsakat omvändelse av en kvinna, en minderårig eller en person som tillhör SC /ST-community.

Läs också |Spola tillbaka & Repris | De sataniska verserna: Varför det aldrig bara handlade om boken

Ett äktenskap kan förklaras ogiltigt “om det gjordes i det enda syftet med olaglig omvändelse, eller vice versa, och “religiös omvändelse gjordes inte enligt det angivna förfarandet ” i lagstiftningen.

Annons

Det banar också väg för klagomål mot tvångskonvertering, med en FIR som lämnas in av någon “förolämpad person, hans/hennes föräldrar eller syskon, eller någon annan person som är relaterad till dem genom blod, äktenskap eller adoption”. Brottet är erkännbart och kan inte lösas.

The Madhya Pradesh Freedom of Religion Ordinance, 2020; Lagförslaget antogs 2021

Den förbjuder omvändelse av religion genom “tvång, våld, felaktig framställning, otillbörlig påverkan och lockelse” såväl som bedrägeri eller äktenskap och förbjuder en person att “medverka till och konspirera” till sådana omvändelser, med den har bestämmelse att förklara sådana omvändelser “ogiltiga”. De som vill omvända sig eller utföra omvändelsen och personer som organiserar en religiös omvändelse måste deklarera 60 dagar i förväg. Att bryta mot detta förfarande kommer att medföra fängelse mellan tre och fem år och böter på 50 000 Rs. Brottet är erkännbart och kan inte lösas.

Annons

Karnataka Protection of Right to Freedom of Religion Act, 2021

Lagen förbjuder påtvingad religiös konverteringmen anger också förfarandet för att genomföra en religiös omvändelse. Ingen person att tvinga någon att konvertera genom “förvanskning, tvång och lockelse”. Den tillägger: “äktenskap som gjorts endast i syfte att olaglig omvändelse eller vice versa för att förklaras ogiltigt.” Den konverterade personen eller andra som är släkt med blod kan lämna in ett klagomål.

Fängelse för tvångskonvertering är 3-5 år, med böter på 25 000 Rs. I fall som rör en minderårig, kvinna, SC/ST eller en person med osund sinne är straffet strängare – 3-10 år, med böter på 50 000 Rs. För två eller flera personer, som lagen definierar som “masskonvertering”, är fängelsestraffet 3-10 år med böter på 1 lakh Rs.

Annons

En person som vill konvertera och de som utför konverteringen kommer att lämna in en deklaration 30 dagar i förväg till DM. DM kommer att meddela den föreslagna religiösa omvandlingen på anslagstavlan för DM:s och tehsildars kontor, med alla personer som får göra invändningar mot den föreslagna omvandlingen inom dessa 30 dagar.

Haryana Prevention of Lagen om olaglig religionskonvertering, 2022

Den bestämmer ett straff på ett till fem år och böter på 1 lakh Rs för konvertering gjord av “förtrollning, användning av våld, tvång eller bedrägliga medel, inklusive användning av digitalt läge”. Fängelsetiden kan gå upp till 10 år, med böter på 3 lakh, för den som konverterar eller försöker omvända en minderårig, kvinna eller en person som tillhör SC eller ST.

Brotten är kännbar och icke borgenbar. Lagen gör att det är straffbart att dölja religion för äktenskap, där “var och en som döljer sin religion med avsikt att gifta sig” straffas i tre år, vilket kan sträcka sig till 10 år samt dömas till böter på 3 lakh Rs. Förhandsinformation till DM behövs innan konverteringen.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu