Afghanistan firar 1 år sedan talibanerna beslagtogs när eländet ökar

0
66

Talibankrigare håller en flagga för det islamiska emiratet i Afghanistan på första årsdagen av Kabulut 2, augusti 2, KabulUT, gatan 2, Kabuler 2, augusti. Ali Khara)

Talibanerna i måndags markerade ett år sedan de tog den afghanska huvudstaden i ett snabbt maktövertagande som utlöste en hastig flykt för nationens västerländska ledare, skickade ekonomin i en sväng och i grunden förändrade land.

Skäggiga talibankrigare, några hissande gevär eller deras rörelses vita banderoller, arrangerade segerparader till fots, cyklar och motorcyklar på Kabuls gator. En grupp marscherade förbi den tidigare amerikanska ambassaden och skanderade “Länge leve islam” och “Död åt Amerika.”

Ett år efter den dramatiska dagen har mycket förändrats i Afghanistan. De tidigare rebellerna kämpar för att regera och förblir internationellt isolerade. Den ekonomiska nedgången har drivit miljontals fler afghaner in i fattigdom och till och med hunger, eftersom flödet av utländskt bistånd avtagit till en rännil. FN:s humanitära chef för Afghanistan varnade att om inte givarna tillhandahåller 2,6 miljarder dollar mycket snart står landet inför “ren katastrof” under den kommande vintern med miljontals liv på spel.

Ramiz Alakbarov berättade på en virtuell presskonferens från Kabul att FN:s 4,4 miljarder dollars humanitära vädjan för Afghanistan i år har endast mottagit omkring 1,8 miljarder dollar, vilket lämnar ett gap på 2,6 miljarder dollar i finansiering för desperat behövlig mat och annat bistånd.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

Crypto romantik bedrägerier: ‘asiatiska kvinnor’ på Twitter kommer för…

Premium

Geparder kommer att anlända till Indien, vad de stora katterna har att säga

Premium

Delhi Konfidentiellt: Hälsominister Mansukh Mandaviya får beröm av C …

Premium

Delhi Police i RTI-svar: 80 % matchning i ansiktsigenkänning anses vara posi…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Han sa att över 90 miljoner människor i Afghanistan är “osäkra på mat”, omkring 35 miljoner lever i fattigdom och 6,6 miljoner är klassificerade i nödsituationen bara ett steg från svält .

Alakbarov sa att han just besökt flera sjukhus och sett “hjärtskärande scener” av undernärda barn som inte kommer att överleva vintern utan ytterligare stöd.

Medan det afghanska folket är känt för sin motståndskraft och förmåga att överleva, sa han, tyvärr kommer “negativa copingstrategier” inklusive försäljning av organ och försäljning av barn att ses igen “om stöd inte ges.”

Annons Samtidigt tycks hårdförare hålla makten i den talibanledda regeringen, som införde stränga restriktioner på tillgången till utbildning och jobb för flickor och kvinnor, trots initiala löften om motsatsen. Ett år senare är tonårsflickor fortfarande utestängda från skolan och kvinnor måste täcka sig från topp till tå offentligt, med bara ögonen synliga.

Vissa försöker hitta sätt att förhindra att utbildningen stannar upp för en generation av unga kvinnor och underjordiska skolor i hemmen har vuxit fram. Natalia Kanem, verkställande direktör för FN:s organ för sexuell och reproduktiv hälsa, sa i ett uttalande att afghanska kvinnor inte får glömmas bort. “När världen står inför flera, överlappande kriser, får vi inte glömma kvinnorna och flickorna i Afghanistan. När kvinnors och flickors grundläggande rättigheter förnekas, förminskas vi alla”, sa hon.

För ett år sedan hade tusentals afghaner rusat till Kabuls internationella flygplats för att fly från talibanerna bland den amerikanska militären’ s kaotiska tillbakadragande från Kabul efter 20 års krig — USA:s längsta konflikt.

Annons

Vissa flygningar återupptogs relativt snabbt efter de kaotiska dagarna. På måndagen var en handfull kommersiella flyg planerade att landa och lyfta från en bana som förra sommaren såg afghanska män klamra sig fast vid hjulen på flygplan som lyfte, några faller ihjäl.

Skolgårdarna stod tomma på måndagen. som talibanerna tillkännagav en allmän helgdag för att markera dagen, som de refererar till som “Den stolta dagen den 15 augusti″ och “Första årsdagen av återgången till makten.”

“Troende på Gud och folkets stöd gav denna stora seger och frihet till landet”, skrev Abdul Wahid Rayan, chefen för den talibanstyrda nyhetsbyrån Bakhtar. “Idag, den 15 augusti, markerar det islamiska emiratet Afghanistans seger mot Amerika och dess allierade ockupation av Afghanistan.”

Under en sammankomst för att uppmärksamma årsdagen, talibanernas vice premiärminister, Abdul Salam Hanafi, erbjöd gratulationer till “hela nationen på dagen för erövringen av Kabul, vilket var början på det fullständiga slutet av ockupationen.”

I direktsända uttalanden av statlig radio och TV skröt han med vad han beskrev som “stora prestationer” under talibanerna, såsom ett påstått slut på korruption, förbättrad säkerhet och förbjuden vallmoodling. På tröskeln till årsdagen försvarade den tidigare afghanska presidenten Ashraf Ghani vad han sa var ett splitsekundbeslut att fly, och sa att han ville undvika förödmjukelsen av kapitulationen till upprorsmännen. Han berättade för CNN att på morgonen den 15 augusti 2021, med talibanerna vid portarna till Kabul, var han den siste i presidentpalatset efter att hans vakter hade försvunnit. Tomas Niklasson, Europeiska unionens särskilda sändebud i Afghanistan, sa att nationsblocket fortfarande är engagerat i det afghanska folket och för “stabilitet, välstånd och hållbar fred i Afghanistan och regionen.”

Annons

“Detta kommer att kräva en inkluderande politisk process med fullständigt, lika och meningsfullt deltagande av alla afghanska män och kvinnor och respekt för mänskliga rättigheter,”

Förklarat av The Indian Express Inte bara Läs nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu