Varför Gujarat inte har kunnat ta kon vid dess horn

0
64

Den 31 mars, efter en debatt som fortsatte långt över midnatt, antog Gujarat-församlingen ett lagförslag i församlingen om att licensiera, reglera och förbjuda boskapsrörelse i stadsområden i Gujarat. (Expressfil)

Lördagen den 13 augusti skadades tidigare vice statsminister och BJP-ledare Nitin Patel när han deltog i en tiranga yatravid Kadi i Mehsanadistriktet när en herrelös ko sprang genom folkmassan. Patel fick en fraktur i vänster knä och fick rådet att vila i tre veckor. Händelsen satte tillbaka rampljuset på debatten om herrelösa boskap och statens BJP-regering motvilja mot att ta itu med det ett valår.

Den 31 mars, efter en debatt som fortsatte långt över midnatt, Gujarat-församlingen antog ett lagförslag i församlingenatt licensiera, reglera och förbjuda boskapsrörelse i stadsområden i Gujarat. Oppositionskongressen vägrade dock att stödja lagförslaget samtidigt som de anklagade BJP-regeringen för att använda “kor för röster”.

I Premium Now |'Är boskapsuppfödning olagligt? Ny lag kommer att driva oss till städernas marginaler.

Men inom några dagar efter det att Gujarat Cattle Control (Keeping and Moving) i stadsområden, 2022, den 7 april, tillkännagav regeringen att dess genomförande skulle hållas i vila till invändningarna från Maldhari-gemenskapentilltalades. Maldharis är ett nötkreaturssamhälle i mjölkförsörjningsbranschen. Maldharis utgör 10 procent av befolkningen och tillhör de OBC-grupper som BJP har försökt uppvakta röster.

Lagen som nu är pausad skulle ha gjort det obligatoriskt att få tillstånd från en lokal myndighet (kommunal bolag eller kommun) för att hålla nötkreatur. Även om lagen var avsedd att kontrollera hotet med nötkreatur, med “uttalandet av föremål och skäl” i lagförslaget som nämner det hot de utgör mot dem som åker tvåhjulingar, motsatte sig Maldharis och sa att villkoren i lagen skulle driva dem ut ur stadsgränsen och out of business.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Kryptromantikbedrägerier: ‘Asiatiska kvinnor’ på Twitter kommer för…Premium

Geparder kommer att anlända till Indien, vad de stora katterna har att säga< figur>Premium

Delhi Konfidentiellt: Hälsominister Mansukh Mandaviya får beröm från C…

Premium

Delhi Police i RTI-svar: 80 % matchning i ansiktsigenkänning anses vara posi…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

“Med tanke på den röstbank som det kan skada, är både BJP och kongressen nu ovilliga att stödja lagen och överlåter till domstolarna att ta upp frågan om herrelösa boskap på vägarna,” sa en regeringstjänsteman.

Förklarade |Gujarats lagförslag för att reglera herrelösa boskap i stadsområden

Gujarat Provincial Municipal Corporation Act (GPMC) som styr de åtta kommunala företagen i staten och Gujarat Municipalities Act tillhandahåller redan reglering av herrelösa nötkreatur genom deras respektive Cattle Nuisance Control Department (CNCD). Men för att blidka pastorala samhället har de kommunala företagen som beslagtar herrelösa boskap och som är tänkta att släppa dem efter att ha utdömt ett straff, släppt beslagtagna boskap gratis varje Janmashtami-festival. Vissa kommunala företag beslutade att stoppa Janmashtami-praxisen först efter att en framställning mot den lämnades in till Gujarat High Court 2018.

På grund av rättstvister av allmänt intresse (PIL) utfärdade High Court två order med ett antal instruktioner till staten om kontroll av herrelösa boskap som har lett till en rad olyckor, skador och till och med dödsfall på vägarna i Gujarat’ städer och städer.

Annons

Rätten sa att kommunala företag och delstatsregeringen borde ta bort herrelösa boskap från allmänna vägar eftersom de inte bara hindrar “en smidig och säker trafik utan också är mycket farliga och ibland dödlig…”

Domstolen uppmanade Ahmedabad Municipal Corporation (AMC) att flytta herrelösa nötkreatur till gaushalas eller skydd och sa att dessa djur “ska ha ett etikettnummer knutet runt halsen och etikettnumret bör vara indikativt för namnet och adressen till den person till vilken djur tillhör så att det inte blir några svårigheter att spåra sina ägare”.

Måste läsa |Från boskapskontroll till flodförbindelse, protester tvingar fram återställning i Gujarat

Det var i sitt svar till domstolen som AMC tog först upp regeringens förslag att anta en särskild lag på samma linje som Maharashtra för att ta itu med herrelösa boskap på vägarna.

Annons

Fyra år senare kom regeringen med boskapskontrollpropositionen, som antogs av en majoritet i församlingen — tills det fick problem med Maldharis. Raghu Desai och Lakha Bharwad, kongressledamöter från Maldhari-gemenskapen tog ledningen i att protestera mot lagförslaget.

Efter protesterna beslutade BJP, som inte ville ha ännu en storm inför valen som ska hållas om lite över sex månader, att skjuta upp lagen. Den 4 april meddelade Gujarat BJP-chef C R Paatil att han hade bett chefsminister Bhupendra Patel att ompröva och dra tillbaka den föreslagna lagen och att de befintliga lagarna räckte för att kontrollera boskap.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Efter beslutet att lägga lagförslaget i vilo, hade en toppkälla i regeringen sagt på villkor av anonymitet: “Regeringen borde inte ha ägnat så mycket uppmärksamhet åt maldharisterna’ protest. Lagförslaget utarbetades efter samråd på flera nivåer – på ministernivå, chefsminister och kabinett. Så många människor lider på grund av detta hot mot boskap. Folk är frustrerade. Till och med högsta domstolen bad oss ​​att skapa en lag. Ser du boskap på vägarna i Mumbai? Nej, eftersom en liknande lag är i kraft i Maharashtra.”

Under tiden har en framställning om förakt i High Court sagt att delstatsregeringen “medvetet olydde” dess order rörande väg- och trafikstockningar, samtidigt som man nämner herrelösa boskap som en av orsakerna till flaskhalsarna. Begäran är planerad att tas upp till prövning den 5 september.

Förklarad av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu