Ukrainsk trädgårdsinfluenser fördes bort – utnyttjades för att sprida rysk propaganda

0
43

Innan kriget i Ukraina bröt ut delade 55-årige Igor Kurayan frekvent uppdateringar om sin ”sagoträdgård” i Cherson på sociala medier. Men den 25 februari byttes bilderna på ringblommor och granatäppleträd ut mot en bild där Kurayan poserade med ett gevär och meddelade att han anmält sig för att försvara sitt land, skriver CNN. Några veckor efter att ryska styrkor ockuperat Cherson fördes Kurayan bort av ryska soldater. Kort därefter ändrade hans inlägg på Instagram och Facebook karaktär. Bland annat lades en video ut där en mager Kurayan står mellan två maskerade män som håller en ukrainsk flagga samt flaggan för ukrainska nationalistiska rörelsen. I klippet säger Kurayan att demonstrationerna i staden är meningslösa. I ett annat klipp fördömer han president Volodymyr Zelensky och uppmanar sina landsmän att kapitulera. – De ville göra en marionett av honom, säger Igor Kurayans dotter Karyna till CNN. Kurayan frigavs i slutet av april efter nästan en månad i fångenskap.