SD vill kunna ge nioåringar ”skamfull” samhällstjänst

0
53

Sverigedemokraterna vill införa en ny form av samhällstjänst som även ska kunna tillfalla barn. De ska till exempel kunna städa bostadsområden, rapporterar TT. – Det finns varningsrapporter om alltifrån nioåringar, och där uppstår en situation där de naturligtvis inte ska sitta på Kumla. Då tror jag att den här typen av samhällstjänst skulle fylla en funktion, säger Tobias Andersson. SD:s rättspolitiska talesperson Tobias Andersson säger att det är en form av samhällstjänst med ”statusnedbrytande syfte”. Tanken är att barn och ungdomar i kriminell miljö ska få lägre status till följd av påföljden inom sin krets. De vill med förslaget kunna ge barn som inte är straffmyndiga en påföljd som har ”förminskande” och ”skamfull” effekt. Partiet vill även att Kriminalvården, som de vill döpa om till Straffverket, ska ta över ansvaret för sluten ungdomsvård, inrätta särskilda ungdomsfängelser och sänka straffbarhetsåldern till 13 år.