Salman Rushdie «på bedringens vei», sier agenten

0
60

Salman Rushdie deltar på den 68. National Book Awards Ceremoni and Benefit Dinner 15. november 2017 i New York. (AP)

Salman Rushdie er «på bedringens vei», bekreftet hans agent søndag, to dager etter at forfatteren av «The Satanic Verses» pådro seg alvorlige skader i et knivstikk på en forelesning i New York.

Kunngjøringen fulgte nyheter om at den hyllede forfatteren ble fjernet fra en ventilator lørdag og kunne snakke. Litterær agent Andrew Wylie advarte om at selv om Rushdies “tilstand er på vei i riktig retning”, ville bedringa hans være lang.

Rushdie, 75, fikk en skadet lever og avkuttet nerver i en arm og i et øye som han sannsynligvis ville miste, hadde Wylie tidligere sagt.

“Selv om hans livsforandrende skader er alvorlige, er hans vanlige spreke & Den trassige sansen for humor forblir intakt,” sa Rushdies sønn Zafar Rushdie i en søndagsuttalelse som understreket at forfatteren forble i kritisk tilstand. Familieerklæringen uttrykte også takknemlighet for «publikumsmedlemmene som modig hoppet til hans forsvar,” så vel som politi, leger og “utgytelsen av kjærlighet og støtte.”

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC-nøkkel-16. august 2022: Hvorfor du bør lese «Thucydides' Trap» eller «Oper…

Premium

Forklart: Alt om F-INSAS, Nipun-gruver, LCA &#8212 ; de nye systemene har…Premium

Økningen i arbeidernes produktivitetspoeng

Premium

Delhi Confidential: Tiranga selfies-kampanje en stor hit på Independence Day. Abonner nå for å få 62 % rabatt Forklart |Fatwa, drapstrusler, eksil – hvordan 'The Satanic Verses' forandret Salman Rushdies liv

Hadi Matar, 24, fra Fairview, New Jersey , erkjente lørdag ikke straffskyld for siktelser for drap og overfall i det en aktor kalte “et målrettet, uprovosert, forhåndsplanlagt angrep” ved Chautauqua Institution i det vestlige New York, et nonprofit utdannings- og retrettsenter.

Angrepet ble møtt med globalt sjokk og forargelse, sammen med ros til mannen som i mer enn tre tiår – inkludert ni år i skjul under beskyttelse av den britiske regjeringen – har overvunnet drapstrusler og en dusør på 3 millioner dollar på hodet. “De sataniske versene.”

“Det er et angrep mot kroppen hans, hans liv og mot hver verdi han sto for,” sa Henry Reese, 73, til Associated Press. Medstifteren av Pittsburgh’s City of Asylum var på scenen med Rushdie og fikk et kutt i pannen, blåmerker og andre mindre skader. De hadde planlagt å diskutere behovet for forfattere’ sikkerhet og ytringsfrihet.

Annonse

Forfattere, aktivister og myndighetspersoner siterte Rushdies tapperhet og mangeårige forkjemper for ytringsfrihet i møte med trusler. Forfatter og mangeårig venn Ian McEwan stemplet Rushdie “en inspirerende forsvarer av forfulgte forfattere og journalister” og skuespiller-forfatter Kal Penn kalte ham et forbilde, «spesielt mange av oss i den sørasiatiske diasporaen».

Les |Hvem er Salman Rushdie?

“Salman Rushdie – med sin innsikt i menneskeheten, med sin uovertrufne sans for historie, med sin avvisning av å la seg skremme eller tie – står for essensielle, universelle idealer,” sa USAs president Joe Biden i en lørdagsuttalelse. “Sannhet. Mot. Motstandsdyktighet. Evnen til å dele ideer uten frykt.»

Rushdie, som ble født i India til en muslimsk familie og har bodd i Storbritannia og USA, er kjent for sin surrealistiske og satiriske prosa, som begynner med sin Booker-prisvinnende roman fra 1981 “Midnight’s Children”, der han kritiserte den daværende indiske statsministeren Indira Gandhi skarpt.

Annonse

Infused med magisk realisme, 1988’s “The Satanic Verses” vakte harme fra noen muslimer som betraktet elementer av romanen som blasfemi.

De mente Rushdie fornærmet profeten Muhammed ved å navngi en karakter Mahound, en middelaldersk korrupsjon av “Muhammed.” Karakteren var en profet i en by som heter Jahilia, som på arabisk refererer til tiden før islams inntog på den arabiske halvøy. En annen sekvens inkluderer prostituerte som deler navn med noen av Muhammeds ni koner. Romanen antyder også at Muhammed, ikke Allah, kan ha vært Koranens virkelige forfatter.

Boken hadde allerede blitt forbudt og brent i India, Pakistan og andre steder da Irans store Ayatollah Ruhollah Khomeini utstedte en fatwa, eller edikt, som ba om Rushdies død i 1989. Khomeini døde samme år, men fatwaen forblir i kraft – selv om Iran de siste årene ikke hadde fokusert på Rushdie.

Les også |Amitava Kumars åpne brev til Hadi Matar: Du har mislyktes – vi vender alle tilbake til Rushdies ord

Irans statsdrevne avis, Iran Daily, berømmet angrepet som en “implementering av guddommelig dekret” søndag. En annen hardlineavis, Kayhan, kalte det “guddommelig hevn” som delvis ville roe muslimenes sinne.

Etterforskere prøvde å finne ut om den mistenkte, født nesten et tiår etter utgivelsen av romanen, handlet alene. En aktor hentydet til den stående fatwaen som et potensielt motiv for å argumentere mot kausjon.

Annonse

«Ressursene hans betyr ikke noe for meg. Vi forstår at agendaen som ble gjennomført i går er noe som ble vedtatt og den er sanksjonert av større grupper og organisasjoner langt utenfor jurisdiksjonsgrensene til Chautauqua County, sa distriktsadvokat Jason Schmidt.

Schmidt sa at Matar fikk et forhåndspass til arrangementet der forfatteren snakket og kom en dag for tidlig med en falsk ID. Dommeren beordret Matar holdt uten kausjon.

Annonse

Offentlig forsvarer Nathaniel Barone klaget over at myndighetene hadde brukt for lang tid på å få Matar foran en dommer, og etterlot ham «hengt opp på en benk ved statspolitiets brakke, ” og understreket at Matar hadde rett til antatt uskyld.

Les også |Tretti år senere, hvorfor 'The Satanic Verses' fortsatt er så kontroversielt

Barone sa etter høringen at Matar har kommunisert åpent med ham og at han ville prøve å finne ut om hans klient har psykiske problemer eller avhengighetsproblemer.

Annonse

Matar ble født i USA av foreldre som emigrerte fra Yaroun i det sørlige Libanon, sa landsbyens ordfører Ali Tehfe til AP. Flagg fra den Iran-støttede militante sjiagruppen Hizbollah, sammen med portretter av Hizbollah og iranske ledere, var synlige over hele Yaroun før journalister som besøkte lørdag ble bedt om å dra.

Hizbollahs talspersoner svarte ikke på forespørsler om kommentarer. Libanons øverste sjia-mufti Sheikh Ahmad Kabalan baktalte Rushdie i en tale søndag uten å støtte angrepet direkte, og sa at forfatteren var «den billigste og verste personligheten til å håndtere historie og arv ved å lage løgner og hyklerier.»

I Teheran, noen iranere intervjuet av AP berømmet angrepet på en forfatter de mener har skadet den islamske troen, mens andre var bekymret for at det ville isolere landet deres ytterligere.

En statssoldat og en fylkeslensfullmektig ble tildelt Rushdies forelesning, og politiet sa at politimannen foretok arrestasjonen. Men etterpå stilte noen mangeårige besøkende til den bukoliske feriekolonien spørsmålstegn ved hvorfor det ikke var strengere sikkerhet gitt historien om trusler mot Rushdie.

På fredag ​​var en AP-reporter vitne til at angriperen stakk eller slo Rushdie rundt 10 eller 15 ganger. Reese, moderator, fortalte CNN at han først trodde angrepet var en spøk.

Nyheter om knivstikkingen har ført til fornyet interesse for «The Satanic Verses», som toppet bestselgerlistene etter at fatwaen ble utgitt i 1989 Fra og med søndag morgen ble romanen rangert som nr. 11 på Amazon.com’s liste.

En av Rushdie’s ekskoner, forfatteren og TV-verten Padma Lakshmi, tvitret søndag at hun ble “lindret” av Rushdies prognose. «Bekymret og ordløs, kan endelig puste ut,” hun skrev. “Håper nå på rask helbredelse.”

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå