Republikanernas hopp till 2024: Trumpism utan Trump?

0
76

Amerikanerna som röstade på USA:s president Joe Biden är besvikna – det väcker hopp hos Republikanerna inför presidentvalet 2024. Men blir det ännu en mandatperiod med Donald Trump eller finns det en medelväg för Republikanerna där Trumpismen kan fortsätta utan ”the Donald”? I en YouGov-undersökning i juli sa mer än hälften av amerikanerna, 54 %, att de ogillar hur Joe Biden har hanterat sitt jobb. Det är förstås goda nyheter för Republikanerna men efter att Donald Trump lämnade Vita huset och framhärdade med sin teori om att han egentligen vunnit valet har partiet splittrats internt. Nu är det ett parti i minst tre delar – där den stora utmaningen blir att enas om en presidentkandidat. Den största delen av partiet är fortsatt under Donald Trumps kontroll. Han är kungamakare och den tydligaste kandidaten, tror flera bedömare. Samtidigt vill stora delar av partiet gå vidare och se framåt. Det finns dock tecken på att Trumps stil och idéer utvecklas hos andra potentiella kandidater, enligt Fivethirtyeights politiska kommentator Julia Azari. Trumpismen kan fortsätta – med eller utan Trump. Ett problem för Trump är att han inte presenterar en ”positiv bild för framtiden”, menar Bob Heckman som har arbetat med flera republikanska presidentkampanjer. Han säger till ABC News att det finns kandidater som har en klar idé om vart landet ska och som inte är rädda att ställa upp, även om Trump också gör det. Republikanerna kan enas bakom Trump för ett nytt försök att flytta in i Vita huset, om han bara släpper det förflutna, skriver Sky News korrespondent Mark Stone i en analys. ”Om han inte gör det kommer en annan kandidat att dyka upp som kan utveckla Trumps politik med enighet och mindre kontrovers.” Så hur ser Republikanernas fraktioner ut? Den första kategorin inom Republikanerna är den som har försökt att bryta med Trumps stil men utan att egentligen gå ifrån hans åsikter, menar Fivethirtyeights Julia Azari. Här finns exempelvis Virginiaguvernören Glenn Youngkin, Texassenatorn Ted Cruz och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley. Flera av de här politikerna har gjort sig ett namn under Trumps tid vid makten och erbjuder väljarna sin egen stil av Trumpismen, skrev Azari i en analys tidigare i år. ABC News räknar också in den favorittippade Floridaguvernören Ron DeSantis till den här gruppen, medan Julia Azari snarare placerar honom i gruppen ”Mer Trump än Trump” här nedan. En del av dessa har ingått i Trumpadministrationen, som Haley, den förre vice presidenten Mike Pence och Mike Pompeo. Och även om ingen av dem ännu annonserat sin kandidatur så är de namn som ofta nämns som möjliga kandidater till 2024. Senast den 25 juli höll Mike Pence ett tal i Washington DC bara timmar före Donald Trump. Bedömare menar att talet skulle kunna ses som starten på en eventuell kampanj för presidentvalet 2024. I talet sa Pence bland annat att han egentligen inte skiljde sig så mycket från Trump i sina åsikter. För att ha en chans måste de få med sig Trumps väljarbas. En majoritet inom partiet tror att Trump egentligen vann valet 2020, och flera av primärvalskandidaterna har svarat lite flytande på vad de tror hände. Det har inte på något sätt varit en ”dealbreaker” för republikanska väljare att hävda att valet 2020 var stulet, förklarar Kaleigh Rogers i Fivethirtyeights podcast den 5 juli. Sedan finns det vissa, som exempelvis den tidigare guvernören i New Jersey Chris Christie, som går ännu längre och har sagt att det är en konspiration. ”Aldrig mer Trump”-fraktionen av partiet är mindre – och ”troligtvis fortfarande minskande”, skriver ABC News. I det här lilla segmentet finns exempelvis Liz Cheney från Wyoming som i mitten av augusti förlorade premiärvalet i Wyoming. Men också Mitt Romney från Utah, Ben Sasse från Nebraska och Adam Kinzinger från Illinois. De som helt tagit avstånd från Trump har fått lite mer spotlight under sommaren när kongressförhören om stormningen av Kapitolium har hållits – men gruppen är av liten betydelse, menar amerikanska bedömare. Sedan finns det ytterligare ett segment: De lojala Trumpsupportrarna som till och med är mer ”Trump” än Donald Trump själv. Den här gruppen förespråkar en mer extrem typ av Trumpism. Exempelvis den högljudda Qanon-anhängaren Marjorie Taylor Greene som i juli i år lanserade sig under epitetet ”kristen nationalist”. Fivethirtyeight nämner senatorn Ron Johnson i den här kategorin och lägger också till Floridaguvernören Ron DeSantis som dess mest framstående förgrundsgestalt. Han har positionerat sig som en ledande figur för den Trumplojala delen av partiet men kritiserade till exempel Trump för att han rekommenderade människor att stanna hemma under pandemin. Vill du läsa mer?