Över 100 författare från Indien och diasporan samlas i en antologi för att fira Indien vid 75

0
129

Salman Rushdie (Express Archive)

“Då, i Hindustan Hamaras första tidsålder, vårt Indien, firade vi varandras högtider och trodde, eller nästan trodde, att hela landets mångfald tillhörde oss alla. Nu är drömmen om gemenskap och frihet död, eller nära döden. En skugga ligger över landet vi älskade så djupt. Hindustan är inte hamara längre. Den härskande ringen – man kan säga – har smidd i elden på ett indiskt Mount Doom. Kan någon ny gemenskap skapas för att stå emot det?” skriver Mumbai-född-New York-baserade författaren Salman Rushdie i en speciell antologi beställd av PEN America för att markera Indien vid 75.

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

Organisationen som främjar yttrandefrihet genom sammanflödet av litteratur och mänskliga rättigheterhade nått ut till författare i Indien och från den indiska diasporan för att skriva korta texter som uttryckte sina tankar om Indien på landets 75-årsjubileum. Mer än 100 författare, inklusive årets internationella Booker-pristagare Geetanjali Shree, Gyan Prakash, Nayantara Sahgal, Romila Thapar, Rajmohan Gandhi, Ganesh Devy, Pratap Bhanu Mehta, Amit Chaudhuri, Akshaye Mukul, Raghu Karnad och andra, fram för att bidra till projektet. Förutom Rushdie, som för övrigt håller på att återhämta sig från en nyligen livshotande attack mot honom i västra New York, inkluderar andra diasporiska författare som är en del av antologin Anita Desai, Amitava Kumar, Suketu Mehta, Jhumpa Lahiri, Kiran Desai, Vijay Seshadri, Sujatha Gidla, Preti Taneja och Karthika Naïr. Unga poeter och författare som Akhil Katyal, Aanchal Malhotra, Yashica Dutt är också en del av antologin.

Jhumpa Lahiri (Express Archives)

“Författare som föddes i Brittiska Indiensvarade, liksom Indiens Midnattsbarn och barnbarn. Författare från hela världen skickade sina tankar till oss, liksom författare från Indiens många språk, samhällen, trosriktningar och kaster. Vissa röster är optimistiska, vissa böner, andra ångestfyllda och arga. Vissa antyder nederlag, andra vågar hoppas, andra är trotsiga. Författarna har ett spektrum av politiska åsikter och kan vara oense om mycket annat, men de är eniga i sin oro för den indiska demokratins tillstånd”, antecknar inledningen till antologin.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Förklarat: Allt om F-INSAS, Nipun-gruvor, LCA — de nya systemen har…

Premium

Ökningen av arbetarens produktivitetspoäng

Premium

Delhi Confidential: Tiranga selfieskampanj en stor hit på självständighetsdagen

Premium

Bihar berozgari-refrän gör plats för CM:s jobblöfte Prenumerera nu för att få 62 % AV LÄS ÄVEN |Salman Rushdies “feisty och trotsiga” humor förblir intakt, säger sonen

“…Landet jag föddes i var ett land som splittrades, det är sant, men när jag växte upp i det kände jag – till och med väldigt ung, väldigt omogen – en känsla av dess skillnad från andra länder. Det var ett djärvt experiment, en övning i demokratioch nationsbyggande som grundades i principer som politiskt sett förvisso var ganska nya: icke-våldsam samexistens; alliansfrihet; icke-gemensam; jämlikhetskämpe; plural i ett fortfarande halvfeodalt samhälle. I efterhand slår det mig att det kanske var ett “kvinnoistiskt” sätt att definiera sig själv och sin plats i världen. Tillmötesgående, inte maximalistisk. Det som oroar mig med den hypermaskulinism som nu råder, är att den döljer en djup osäkerhet. Mitt land har nu en så försvagad känsla av sig själv att det är illa till mods med en rymlig och självsäker omfamning av olikhet. Drivs av testosteron kräver den överensstämmelse med gjutjärnsdefinitioner av sig själv och andra, och spänner sina muskler mot alla som beklagar och förnekar denna ynkliga omdefiniering av sig själv. Jag hade trott att vi skulle åldras graciöst tillsammans, mitt land och jag. Istället oroar jag mig för att Indien jag kommer att dö i kan bli ett sådant land jag kanske inte vill födas i”, skriver en Delhi-baserad feministisk förläggare och författare, Ritu Menon, Delhi-baserad feministisk utgivare och författare.

Anita Desai (Express Archives)

Den Dharwad-baserade litteraturkritikern Ganesh Devy, känd för sin People's Linguistic Survey of India, skriver: “Fascismens masspsykologi tänker på skrämsel av ett fåtal som ett vapen för att hålla massorna bundna till en hatideologi. Kärlek är ett skrämmande ord för det. Det går snabbt att likställa det med en jihad, för i hat föds fascismen och i hat frodas den. Kan vi tillåta den att gå om den indiska konstitutionen och Indiens federalism? Alla av oss måste agera, agera i enighet, agera med mod och värna om mångfalden och den federala strukturen i vårt land som otvetydigt definieras i konstitutionen som “en union av stater.” Yttrandefriheten är kärnan i ekosystem som håller modet vid liv. Vi måste skydda den friheten som en primär frihet för alla medborgare.”

LÄS ÄVEN |Trettio år senare, varför 'The Satanic Verses' fortfarande är så kontroversiell

Pulitzerprisvinnande författare av indiskt ursprung, Jhumpa Lahiri, noterar hur Indiens mångfald alltid har fungerat som hennes introduktion till det land som hennes bengaliska föräldrar lämnat bakom sig för att bygga ett hem först i Storbritannien och sedan i USA. “Eftersom jag är född och uppvuxen utanför Indien, fick Indien, i dess frånvaro, ännu större betydelse i mitt sinne. Jag växte upp med föräldrar som i saknade Indien sökte upp andra indianer, och därför var min föreställning om en indisk gemenskap alltid mångsidig.

Annons Poeten Akhil Katyal (Express Archives)

När de bjöd in andra indiska familjer till vårt hem, i den lilla staden Rhode Island där jag växte upp, insåg jag att Indien var en elastisk behållare av individer som talade, åt, klädde sig och bad på olika sätt. Dessa skillnader “berikade” inte ett annars homogent Indien; de var Indien. I den meningen verkade Indien ljusår före USA, vilket var en smältdegel i namnet men främmande och provinsiellt i praktiken, åtminstone ur mitt perspektiv. Besök i Kolkata, en stad som, som min mamma tyckte om att påpeka, välkomnade alla Indiens befolkningar, bekräftade bara min uppfattning om att Indiens relation till Den Andre var inbyggd i själva tyget. Den flerspråkiga aspekten av Indien, i synnerhet, både inspirerade och tröstade mig, för det insisterade på behovet av kontinuerlig kommunikation och översättning. Samexistensen av mer än ett språk skapar nyfikenhet, kräver tolkning och undergräver alla föreställningar om absolut makt. Rensa upp vissa trådar, eller klipp bort några trådar, och konversationen går förlorad; vi står kvar med ett slitet samhälle, med påtvingad tystnad, med banala och skamliga föreställningar om nationalitet”, skriver hon i antologin.

📣 För fler livsstilsnyheter, följ oss på Instagram | Twitter | Facebook och missa inte de senaste uppdateringarna!

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu