Nästa CJI säger: Hoppas kunna införa “hälsosamma metoder” i domstolen med alla ombord

0
53

CJI-nominerad justitieråd Uday Umesh Lalit i hans bostad, lördag. Renuka Puri

STÄLLER att ta över som Indiens 49:e chefsdomare om två veckor, domare Uday Umesh Lalit sa att han inte såg sin korta mandatperiod på 74 dagar som en “begränsning” utan en “möjlighet” att införa en uppsättning “hälsosamma metoder” som, han hoppades, skulle få bred acceptans och följas av framtida generationer inklusive hans efterträdare.

Domare Lalit talade med The Indian Express på lördagen i hans bostad i en frihjulsintervju där han berörde en rad frågor, från förseningen med att lista mål till behovet av att domare måste ta “i sitt steg” offentlig kritik.

Läs också |Justice Uday Umesh Lalit: “Om (vår) agerande inte håller måttet, har intressenter rätt att kommentera”

På frågan om hans prioriteringar som CJI, sa domare Lalit: “Det är en möjlighet som har getts mig. Jag kommer att göra det bästa av det, när det gäller att fastställa vissa saker som jag anser vara hälsosamma metoder. Naturligtvis kommer de inte att (endast formas av) mina individuella åsikter. Vad jag än skulle vilja lägga ner det eller lägga ner för kommande generationer att följa, kommer vi att ta alla i förtroende … vad som kommer att göras härefter på chefsdomarens nivå – naturligtvis min efterträdare. Om du tänker i dessa termer, då är 74 dagar inte en begränsning.”

Även om han inte utvecklade vad dessa goda metoder kunde vara, flaggade han vissa frågor som han sa till högsta domstolen, som en institution, måste vara uppmärksam på.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Ökningen av arbetarnas produktivitetspoäng

Premium

Delhi Confidential: Tiranga selfieskampanj en stor hit på självständighetsdagen

Premium

Bihar berozgari-refräng gör plats i CM:s jobblöfte

Premium

Collegium ledd av CJI Ramana godkände över 250 för HCs; lediga platser sjunker nu…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT Läs i Explained |Explained: Hur högsta domstolens domare utses

På utfärda av borgen, han sade att det finns lagar som NDPS agerar och SC/ST agerar som säger att lättnad inte bör beviljas lätt och detta väger på rättegångsdomstolen som måste överväga lagstadgade tvång och samhälleligt intresse. Han tillade att “lagen” dock “måste vara tydlig, lagen måste vara konsekvent” och “det är något som vi som Högsta domstolen måste fastställa”.

Frågade om uppfattningen att domstolen ger den verkställande makten fördelen av tvivel och inte hör många viktiga mål, sa justitierådet Lalit att på nivån av bänken avgör varje domare målet på individuell nivå. “(Om ämnet att) vissa ärenden inte listas … det är något som vi på institutionell nivå måste hitta en lösning på (på ett sätt så att) det inte kommer att finnas något utrymme för kritik.”

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

För det ändamålet föreslog han idén att ha en konstitutionsbänk som sitter under hela året för att säkerställa att avgörande frågor tas upp utan dröjsmål. Han underströk att detta också skulle göra det bästa av den enorma erfarenhet som domare tillför Högsta domstolen.

Annons

Som svar på en fråga om oro som uttrycks av delar av rättsväsendet om ökande “personliga attacker” på sociala medier, slog domare Lalit en liberal ton. “Det (kritik) måste tas med en nypa salt, så länge det inte är en avsiktlig eller väl genomtänkt handling eller en väl genomtänkt agenda som börjar användas” och “om inte och tills det inte gör det överskrida till den nivån, vi måste faktiskt ta det i vårt kliv.”

Läs också |Bygga tilltro till Indiens utredningsorgan

I frågan om utnämningar av domare sa justitieminister Lalit att kollegiet leds av nuvarande CJI N V Ramana och bestående av honom och justitieminister A M Khanwilkar (som nyligen gick i pension) rekommenderade 255 namn utan någon form av reservation eller avvikande mening.

Han föreslog dock att med tanke på överläggningarnas karaktär kan någon form av “ogenomskinlighet” vara nödvändig och att föredra när man diskuterar namn på domare för höjdpunkt som åsikter från kollegiets medlemmar — förutom domarna hos de konsulterade domarna — måste framkallas.

Annons

På frågan om kravet från vissa håll att höja pensionsåldern för domare i SC, ansåg domare Lalit att “det är en fråga som ska övervägas av personer som är i ansvar för just den frågan, oavsett om det är på det här sättet eller på det andra sättet.”

Redaktionell |Tillgång till rättvisa inramad konversation vid möte som leds av PM, CJI. Verkställande och rättsväsende måste samarbeta för att förverkliga det

Om kritiken mot att domare tar till sig jobb efter pensionering, sa justitieråd Lalit att även om han själv kanske inte tar upp det, tyckte han inte att det var fel att göra det. “Det är individuellt utrymme. Inget fel i det”, sa han och tillade att det i alla fall finns några lagstadgade bestämmelser som Lokpal och NHRC som kräver en pensionerad domare och att inte tillträda tjänsten skulle innebära att dessa tjänster förblir vakanta.

Med hänvisning till kritiken om missbruket av PIL, citerade han sitt eget arbete som Amicus Curiae i 18 år i fallet T N Godavarman (som inledde lagar för skydd av Indiens skogar) och sa att utnämningen av en Amicus i PILs “kommer att isolera” den “från alla slag av kritik att detta är motiverad framställning eller en framställning av privat intresse eller en publicitetsinriktad framställning.”

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu