Midt i Bihar game of thrones snakker aam aadmi: la oss snakke jobber, prisøkning

0
70

Mens skylden for berozgari legges på dørene til både senteret og delstatsregjeringen, får Narendra Modi-regimet i senteret direkte skylden for de stigende prisene. (Ekspressfoto/Santosh Singh)

Mens BJP og JD(U)-RJD-alliansen bekymrer seg for sosiale kombinasjoner i forkant av en konfrontasjon i Lok Sabha-målingene i 2024, domineres samtaler i landsbychaupals og te- og paanbutikker av spørsmål om mehangai (prisstigning) og berozgari (arbeidsledighet).

Mens skylden for berozgari legges på dørene til både senteret og delstatsregjeringen, får Narendra Modi-regimet i senteret direkte skylden for de stigende prisene. Det vanlige refrenget er: «Modi ji to aata par bhi GST laga diye hain (Modi har begynt å skattlegge til og med hvetemel).”

Les også |Debatt om prisstigning: Skillet mellom rike og fattige økte, husholdningsbudsjettene i uorden, sier opposisjonen

Mahesh Das, 50, en daglig innsats fra Dalit i Hajipur, som inntil nylig jobbet i en Punjab-fabrikk, sier: “Inflasjonen har gått gjennom taket. Spiselig olje selges for 200 Rs per liter, og min daglige inntekt er bare Rs 300-400. Selv hvetemel selger for 35 Rs per kg. Hvordan skal vi overleve?”

Hans 24 år gamle sønn, Jitendra, er utdannet. Etter å ha prøvd lykken på flere offentlige jobber, driver han nå et kundeservicesenter for en bank i landsbyen sin. «Hver gang jeg møtte opp til en offentlig eksamen, ble papiret lekket. Det var lange forsinkelser. Og det var mye juks på eksamen. Jeg så ufortjente mennesker bli valgt ut. Etter det mistet jeg håpet,» sier han.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Crypto-romantikk-svindel: ' 8216;asiatiske kvinner’ på Twitter kommer for…

Premium

Geparder er klar til å ankomme i India, hva de store kattene har å siPremium

Delhi Confidensial: Helseminister Mansukh Mandaviya får ros fra C…

Premium

Delhi-politiet i RTI svar: 80 % match i ansiktsgjenkjenning anses som posi…Abonner nå for å få 62 % RABATT

Prabhu Sharma, som tilhører stammesamfunnet, er en liten bonde i Terasiya Tola i Hajipur. Han solgte landet sitt for å sende sin eneste sønn på college. «Pet kaat ke padhaye ladka ko (jeg gikk sulten for å gi sønnen min utdanning). Men han får ikke jobb. Nå kan han ikke engang drive jordbruk… Han begynner å svette voldsomt når jeg ber ham om å betjene håndpumpen. Nå mater jeg ham, sier han.

In Premium Now |The Bihar Handshake: Nitish, Tejashwi and a shared purpose — tar fatt på BJP i 2024

Noen få kilometer unna, ved Kalyan Bigaha, sjefsminister Nitish Kumars forfedrelandsby i Nalanda-distriktet, Shivam Pandey, 20, en BA-student, setter sitt håp til nye Gathbandhan. «RJD hadde lovet 10 lakh jobber ved forrige valg. Ok, de har mistet ett og et halvt år. Men da burde de levere minst 7,5 lakh jobber, sa han.

På spørsmål om den nye politiske dispensasjonen i staten, sier Raja Malik, en dalit fra underkasten Dom i landsbyen, “Rajneeti ki baat chhodiye, hum log berozgaari se pareshan hain (Glem politikk, vi har det større problemet med arbeidsledighet). Vennligst skriv om det.»

Annonse

Malik er en nyutdannet som har prøvd jobb de siste fem årene uten å lykkes. “Jeg søkte til og med på en safai karmachari-jobb, men ble fortalt at det ikke er noen ledig stilling,” sa han.

Gautam Kumar fra landsbyen Lalganj i Hajipur sier at regjeringer bør gjøre mer for å skape arbeidsplasser: “Problemet er at regjeringer, det være seg Modi’s eller Nitish’s, ikke engang har klart å få inn investeringer i stat. Sett i det minste opp fabrikker, ha bedriftskontorer, slik at ungdom kan få jobb. Ellers vil de bare brygge ulovlig brennevin.»

Must Read |Village in Tejashwi sete gleder seg over RJD-retur, venter på bedre dager

Agniveer-ordningen med rekruttering til de væpnede styrkene, som så omfattende protester i Bihar over dens kortsiktige kontraktsmessige karakter av ansettelse, er fortsatt et ulmende problem. «Bare å få en jobb er så vanskelig. Nå ber du meg begynne å lete etter en annen etter fire år,» sa en hæraspirant i Saran-distriktet.

Annonse

Mange erkjenner at Modi-regjeringens gratisrasjoneringsordning var en enorm hjelp for landløse arbeidere under pandemien og til og med etter.

Santosh Kumar, en daglig innsats fra Dalit fra landsbyen Baurbani i Saran-distriktet, sier: «Vi har ikke noe land og ikke noe hus. Under pandemien hadde vi heller ikke noe arbeid. Hadde Modi-regjeringen ikke gitt oss gratis rasjoner, ville vi vært i store problemer. Vi håper ordningen fortsetter.”

Les også |Tejashwi Yadav: 'BJP vet bare hvordan de skal kjøpe og skremme, vi ønsket at agendaen ikke ble implementert i Bihar'

Likevel vises ordningen nå å ha utløst en arbeidskrise for bøndene.

«Den gratis rasjonen har gjort at gårdsarbeidere ikke ønsker å jobbe mesteparten av tiden. De har et sted å bo og får gratis mat. Alt de trenger for å tjene er litt ekstra for klær og medisiner, sier Mukesh Kumar, en bonde fra Harnaut i Nalanda.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Selv om mange BJP- og JD(U)-ledere som The Indian Express snakket med erkjente at arbeidsledighet og inflasjon er faktorer som kan påvirke hvordan Bihar stemmer i 2024, var det få som hadde overbevisende løsninger.

Annonse

«Bihar har ingen landbank for industrialisering. Vi prøvde å bruke de nedlagte sukkermøllene til å sette opp små enheter, men det tok ikke av så mye. Og nå er vi ute av regjeringen,” sa en BJP-leder.

Les også |Svart er den nye svarte

Lederen innrømmet at prisøkning var et tema blant velgerne, men sa at Modi-regjeringen tok skritt for å lette inflasjonen og at effektene vil være synlige i løpet av noen måneder.

Annonse

En JD(U)-leder sa: “Inflasjon er opp til senteret å håndtere. Når det gjelder arbeidsledighet, kan i det minste ikke BJP hjørne oss på dette. De var med oss ​​hele denne tiden. Men den nye alliansen er forpliktet til å skape arbeidsplasser, og denne saken diskuteres i alliansen.»

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå