Inuti Alex Jones juryrum: spänningar, pizza och “ödlamänniskor”

0
46

"Vi trodde alla att Neil och Scarlett var trovärdiga," sa Sharon. “Det fanns helt enkelt inga påtagliga saker bakom deras mentala ångest, och vi blev ombedda att dela ut mellan 1 och 150 miljoner USD utan någon vägledning."

När juryn i förtalsrättegången mot Alex Jones samlades i ett konferensrum i ett domstolshus i Texas den 5 augusti för att avgöra hur mycket den amerikanska konspirationsteoretikern var skyldig två föräldrar till en mördad Sandy Hook förstaklassare, varierade beloppen till en början från 500 000 USD till 200 miljoner dollar, berättade en jurymedlem för Reuters.

“Vi såg de siffrorna på tavlan och någon sa: ‘Ja, jag antar att vi aldrig lämnar det här rummet,'& #8221; sa Sharon, en jurymedlem som bad att hennes efternamn skulle undanhållas eftersom hon fruktar trakasserier av Jones’ följare.

Sharon, den första jurymedlemmen som talade offentligt om fallet, skrev sitt föredragna nummer på en pappersremsa och skickade det till fronten. En kvinna slog ihop allas röster och skrev dem på en whiteboard. Sharon avböjde att dela sitt nummer med Reuters.

Reuters kunde få kontaktinformation för två andra medlemmar av den 12-manna jurypanelen. En avböjde att kommentera och en annan svarade inte på förfrågningar.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Kryptromantikbedrägerier: ' 8216;Asiatiska kvinnor’ på Twitter kommer för…

Premium

Geparder kommer att anlända till Indien, vad de stora katterna har att säga

Premium

Delhi Konfidentiellt: Hälsominister Mansukh Mandaviya får beröm av C …

Premium

Delhi Police i RTI-svar: 80 % matchning i ansiktsigenkänning anses posi…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Eftersom domaren som övervakade fallet hade redan i september funnit Jones ansvarig för förtal och avsiktligt tillfogande av känslomässigt lidande för att hävda dödandet av 20 barn och sex anställda vid skolan i Newtown, Connecticut, arrangerades, den enda frågan som nämndemän ställdes inför i den två veckor långa rättegången var hur mycket pengar han fick betala.

Den högprofilerade rättegången föranleddes av Jones’ falska påståenden att skottlossningen var en del av en regeringskomplott för att konfiskera amerikaner’ skjutvapen och att offren’ familjer var delaktiga i systemet. Han sände upprepade gånger påståendena på sin mediabutik Infowars, som ägs av Free Speech Systems LLC. Jones har sedan dess erkänt att skottlossningen inträffade.

Fallet i Texas väcktes av Neil Heslin och Scarlett Lewis, vars 6-årige son Jesse Lewis mördades i skottlossningen. Jones väntar på rättegång för skadestånd i två andra Sandy Hook-fall där han också har befunnits ansvarig.

FÖR NERVÖS FÖR ATT ÄTA

Annons

Överläggningsrummet i domstolsbyggnaden i Austin under depressionstiden passade tätt, och några jurymedlemmar var tvungna att sitta i stolar längs väggen, sa Sharon. Över Domino’s pizza brottades panelen i nästan sju timmar med frågan om hur mycket i skadestånd som skulle ge föräldrarna, sa Sharon, även om hon var för nervös för att äta. Omröstningen om sådana skadestånd, som är avsedda att straffa svaranden för deras beteende, krävdes vara enhällig.

Klagandena’ advokater hade bett om 150 miljoner dollar.

Föregående dag hade samma panel efter cirka fem timmars överläggning röstat 10-2 att Jones måste betala 4,1 miljoner dollar i skadestånd. Dessa skador är avsedda att täcka kärandena’ lidande och förluster och krävde att bara en majoritet av nämndemän var överens.

Domaren, Maya Guerra Gamble, krävde att juryn separat skulle besluta om de två typerna av skadestånd.

Annons

Sharon, en tvåbarnsmamma som arbetar i den ideella sektorn, sa att hon och hennes kamrater kämpade för att komma fram till någon av dem figur. Det fanns spänningar under överläggningarna om huruvida dollarvärden ens kunde tilldelas det abstrakta begreppet känslomässigt lidande, sa Sharon.

Till en början var vissa jurymedlemmar skeptiska till att Heslin och Lewis hade rätt till kompensationsskador överhuvudtaget. De två föräldrarna hade vittnat om att anhängare av Jones och hans Infowars-sajt trakasserade och skickade dem dödshot i flera år i falsk tro att de var skådespelare som ljög om deras sons död.

“Vi alla trodde att Neil och Scarlett var trovärdiga,” sa Sharon. “Det fanns bara inga påtagliga saker bakom deras mentala ångest, och vi blev ombedda att dela ut mellan 1 och 150 miljoner USD utan någon vägledning.”

Heslin och Lewis kunde inte peka på specifika monetära förluster som de led på grund av Jones’ uppförande, och ingendera sidans advokater erbjöd tydliga råd om hur man skulle kvantifiera den känslomässiga ångest som konspirationsteoretikern orsakade dem, sa Sharon.

Till exempel, snarare än lätt kvantifierbar ekonomisk skada, sa hon, föräldrarna talade om mindre mätbara typer av ångest, som sömnlösa nätter och tillbakablickar på dagen för skottlossningen.

Annons

Jurymedlemmar gav inte mycket tilltro till föräldrarna’ Advokater begär: $1 för var och en av de 24% av amerikanerna som tvivlar eller inte tror att Sandy Hook hände, sa Sharon. Siffran baserades på en enda undersökning, och jurymedlemmar ansåg inte att det var tillräckligt med bevis för att motivera de 150 miljoner dollar som föräldrarna efterfrågade, sa Sharon.

Istället beräknade de skadeståndet baserat på deras egna formler, och i slutet av eftermiddagen liknade rummet ett matteklassrum, sa hon.

Annons

Mark Bankston, en advokat för föräldrarna, sa till Reuters i ett e-postmeddelande på söndagen att “i ett fall utan konkreta förluster eller ekonomiska skador säger det faktum att juryn var beredd att döma ut en mångmiljondomar.&#8221 ;

Jones’ advokat, Federico Andino Reynal, sa till Reuters på söndagen att han var “nöjd” med hur jurymedlemmarna bedömde bevisen, men han tyckte ändå att priset var för högt.

HÖJDA RÖSTER

Annons

Sharon sa att hon visste lite om Jones innan rättegången. Hon beskrev sig själv som en vänsterinriktad moderat men sa att hon inte följer politiska nyheter noga.

Först var hon till och med road av några av klippen från Jones’ show som spelades under rättegången, till exempel de där en upprörd Jones rasade mot skändliga komplotter av en grupp skurkar inklusive “ödlor,” Hon sa. Men konspirationer som förtalade föräldrar till dödade förstaklassare var annorlunda, sa hon.

“Att säga dessa saker om denna fruktansvärda tragedi — grundskolebarn som mördas — det är bara annorlunda än om du vill tro på ödlor,” sa hon.

Jurymedlemmar lyckades hålla politiken utanför diskussionen, men allt eftersom dagen drog ut på tiden blev det höjda röster och spänningar över huruvida man kunde sätta ett pris på psykisk ångest. Så småningom kom de fram till totalt 4,1 miljoner USD i skadestånd, fördelat på olika belopp för varje förälder enligt juryns bedömning av deras tidigare och nuvarande lidande. Det var en handuppräckning och alla jurymedlemmar utom två gick med, sa Sharon.

Straffskadestånd var mindre svårt, sa hon, eftersom gruppen omedelbart kom överens om att Jones och Infowars skulle straffas. De var dock oense om hur strängt straffet skulle vara.

Sharon sa att jurymedlemmar beslutade att tilldela straffskadestånd värda 10 % av Jones’ nettoförmögenhet per förälder. Jones är värd mellan $130 miljoner och $270 miljoner, en målsägande’ expert vittnade. Jurymedlemmarna’ domen för straffskadestånd var 45,2 miljoner dollar.

Denna utmärkelsen kan sluta att sänkas av domaren till så lite som 10 % på grund av en lag i Texas som begränsar skadeståndet, sa juridiska experter.

Reynal sa på söndagen att skadeståndet borde sänkas till 1,5 miljoner dollar under taket.

Föräldrarnas advokater sa till Reuters att de kommer att hävda att taket inte gäller.

Free Speech Systems ansökte om konkurs i Texas mitt under rättegången. En grupp Sandy Hook-föräldrar ingrep i fallet och bad en domare att frysa företagets tillgångar för att hindra Jones från att kanalisera kontanter till olika enheter.

Domen har symboliskt värde, men det har den inte förändra de underliggande samhällsproblemen som gör att Jones’ konspiratoriskt tänkande som tilltalar så många, sa hon.

“Ingen var supernöjd med det,” sa hon om domen.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu