I sitt I-Day-tal talar PM Modi om korruption, svågerpolitik och “panchpran”

0
51

Modi sa att korruption urholkar landet som en termit och vi måste bekämpa den.

Premiärminister Narendra Modi på måndagen, medan han talade till nationen från Röda fortets vallar på den 76:e självständighetsdagen, hävdade att Indiens kamp mot korruption går in i en “avgörande period” när han listade två stora utmaningar av korruption och svågerpolitik som landet står inför.

“Om vi ​​inte löser dessa i tid kan de bli enorma,” sa han.

Under sitt en timme och 22 minuter långa tal tillkännagav han också fem resolutioner för landet för de följande 25 åren som han beskrev som Amrit Kal.

I en indirekt hänvisning till pengar som återvunnits under de senaste razziorna av tillsynsdirektoratet, sa premiärministern: “Bharat jaise desh me jahan log garibi se jujh rahe hai… ek taraf wo log hain jinke pas rahne ko jagah nahin hain, dusri taraf wo log hain jinko apna chori kiya hua mal rakhne ko jagah nahin hai. (I ett land som Indien där människor kämpar mot fattigdom… Å ena sidan finns det människor som inte har någonstans att bo, å andra sidan finns det människor som inte har en plats att gömma sina pengar som de har stulit.”

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC Key-16 augusti 2022: Varför du bör läsa “Thucydides' Trap” eller “Oper…

Premium

Förklarat: Allt om F-INSAS , Nipun-gruvor, LCA — de nya systemen har…

Premium

Ökningen av arbetarens produktivitetspoäng

Premium

Delhi Confidential: Tiranga selfieskampanj en stor hit på Independence Day Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

“Det här är inte ett bra skick. Därför måste vi kämpa mot korruption med full makt”, sa han och tillade att hans regering har säkerställt en besparing på 2 lakh crore Rs genom genomförandet av Direct Benefit Transfer under de senaste 8 åren.

< strong>'Stora peruker kommer inte att sparas'

Modi sa att korruption urholkar landet som en termit och vi måste bekämpa den. “Humari koshish hai ki jinhonne desh ko loota hai, unko lautana bhee pade. Hum iski koshish kar rahein hain. (Det är våra ansträngningar att de som har plundrat landet tvingas lämna tillbaka det. Vi försöker skapa den situationen”, sa PM Modi.

Independence Day 2022 Live Updates |:Indien måste vara en utvecklad nation under de kommande 25 åren, säger premiärminister Modi

Premiärministern sa att landets kamp mot korruption går in i en “avgörande period [nirnayak kalkhand]”. ”Bade bade chamarbandi bhi bach nahin payenge. (Även de stora perukerna kommer inte att sparas)”, sa han.

Annons

“Med denna attityd marscherar Indien i en avgörande period mot korruption,” sa Modi. “Jag har kommit för att söka ert stöd så att jag kan utkämpa den här striden och landet kan vinna den här striden,” sa Modi.

Modi sa att det är en oro att hat mot korruption idag kan ses i landet men ibland behandlas korrupta med generositet. Det här passar inte bra i något land, sa han.

“Vissa människor går till och med i den utsträckningen att även om en person har dömts av domstolen och har befunnits korrupt, på väg att hamna i fängelse eller sitter i fängelset. Trots det fortsätter de att glorifiera dem”, sa Modi och tillade att tills folk inte hatar smuts, kan medvetenhet om renlighet inte skapas.

Annons

Tills det inte finns någon känsla av hat mot korruption och de korrupta, tvingas de inte känna sig låga socialt, tills dess kommer denna mentalitet inte att ta slut, sa Modi och tillade att landet måste vara medvetet om korruptionen och korruptionen.< /p>

'Nepotism skadar nationen'

Att tala om nepotism sa Modi, “När jag pratar om nepotism tror folk att jag bara pratar om politik. Nej, tyvärr har den ondskan inom det politiska fältet fostrat nepotism i varje institution i Indien.”

Nepotism har gripit många institutioner i landet och detta skadar nationens talang och potential, sa Modi och tillade att detta också är en av orsakerna till korruption.

Modi slog ut mot dynastisk politik, “Den Dynastisk politik syftar endast till en familjs välfärd och den bryr sig inte om landets välfärd.”

Modi uppmanade till att städa politiken (rajneeti ki shuddhikaran), och sade att vi måste göra landet fritt från dynastisk politik och ta landet framåt på grundval av talang. ”Aiyiye Hindustan ki rajneeti ki shuddhikaran aur sabhi sansthaon ki shuddhi ke liye kadam barhayen. (Låt oss komma och vidta åtgärder för att rensa politiken och institutionerna i Indien.)”, sa Modi.

Annons Missa inte |'India mother of democracy': Topcitat från PM Modis tal till nationen om självständighet Dag 2022

Panchpran, ny slogan

Bland de fem besluten eller panchpran som han tillkännagav för de kommande 25 åren – första, stora beslut; för det andra att överge slavmentaliteten; För det tredje måste vi känna stolthet över vårt arv; för det fjärde, enhet och solidaritet; och för det femte, medborgarnas plikt.

Annons

“Vi måste göra Indien till en utvecklad nation under de kommande 25 åren,” sa Modi. “Ghulami ki mansikata ko tilanjali deni hogi. (Slavmentaliteten måste överges.)”

Modi diskuterade sin regerings fokus på Aatmanirbhar Bharat, “Vi måste bli självförsörjande i energisektorn.”

Annons

Modi betonade behovet av innovation och lade till en ny fras – Jai Anusandhan – till sloganen Jai Jawan, Jai Kisan som myntades av dåvarande premiärministern Chaudhary Charan Singh och utökades till Jai Jawan, Jai Kisan och Jai Vigyan av den tidigare premiärministern. Atal Bihari Vajpayee. “Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan, Jai Anusandhan,” sa Modi.

Modi uppmanade också människor att ta en beslutsamhet att respektera kvinnor och uppmanade till att öka deras bidrag till landets framsteg under nästa 25 år.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu