I omröstningsbundna Gujarat, Himachal, Cong och AAP ekar varandra i löften

0
47

AAP-chefen Arvind Kejriwal tillkännagav 300 enheter gratis el i Gujarat. (Twitter/Gopal Italia)

När kongressen står inför en livlig utmaning från Aam Aadmi-partiet i de två delstater som går till val i år, Gujarat och Himachal Pradesh, börjar löftena från de två låta likadana.

Gujarat-kongressens löften inkluderar 10 timmars strömförsörjning utan mätare till bönderunder dagtid, avstående från gårdslån upp till 3 lakh Rs, förbud mot köp av produkter under MSP och bonusar på försäljning av gårdsprodukter och mjölk. Löften inkluderar också halvering av avgifterna för bevattningsvatten och tillåtelse av boskapsskötare att köpa jordbruksmark.

I Himachal har kongressen lovat fri makt, jobb och ekonomiska incitament för kvinnor.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

AAP, som har tagit på sig Modis regering på grund av anklagelser om att den distribuerar ‘revdi’, har anklagat kongressen för att kopiera den i båda delstaterna, eftersom “det har inget eget att erbjuda”. AAP tillkännagav tidigare 300 enheter gratis el i Gujarat, som dess regering har implementerat i Punjab.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC-nyckel-16 augusti 2022: Varför du bör läsa 'Thucydides' Trap' eller 'Oper…

Premium

Förklarat: Allt om F-INSAS, Nipun-gruvor, LCA &#8212 ; de nya systemen har…Premium

Ökningen av arbetarens produktivitetspoäng

Premium

Delhi Confidential: Tiranga selfieskampanj en stor hit på Independence Day Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

AAP Gujarat-chefen Gopal Italia säger att det som är viktigt för människor är vem som gör löftena. “Nu har människor verktyg som sociala medier och andra resurser för att korsverifiera det man påstår. De har skäl att tro på Arvind Kejriwals ord, eftersom de själva kan se vad AAP har uppnått i Delhi. Om kongressledarna menar allvar med vad de föreslår bör de först implementera detsamma i Rajasthan och Chhattisgarh, där partiet sitter vid makten, säger Italia till The Indian Express.

Om Kejriwals tillkännagivande om gratis el och månatliga kontantbidrag till kvinnor, säger Italia att dessa var mer än löften om enkäter. “De är en del av partiets vision för Gujarat”, säger han och tillägger att kongressen har slut på idéer och att den därför inte har lyckats vinna något parlamentsval i Gujarat under de senaste 27 åren.

Kongressen, desperat att behålla det utrymme den förlorar till AAP, sa att dess tillkännagivanden var en fortsättning på de beslut som fattades vid partiets Chintan Shivir i Dwarka i februari i år.

Annons

Att ringa AAP ‘B-teamet för BJP’, kongressledaren och tidigare unionsministern Tushar Chaudhary sa nyligen att partiet skulle tillkännage andra löften som beslutades vid Dwarka shivir under de kommande dagarna. Men åtminstone ett av dessa löften — “ett åtalsrapport över BJP-regeringens misslyckanden under Covid-19-pandemin” – saknas än så länge.

Läs också |På en stenig väg till 2022 års omröstningar planerar Gujarat Cong på nytt: tänk lokalt, undvik parti mot Modi-strid

Gujarats före detta kongresspresident Arjun Modhwadia säger att partiet inte hade något behov av att “kopiera” AAP. “Kongressregeringen i Punjab hade redan gett gratis el och ett bidrag på 1 000 Rs till kvinnor. Kongressregeringar i Punjab brukade också ge fri makt. Så AAP:s påstående att det var den första som lovade gratis el måste ses i detta sammanhang. Vår Sankalp Patra för bönder och boskapsskötare beskriver i själva verket de löften som kongressen gav i Dwarka. Vår Dwarka Sankalp Patra lovade också gratis el till bönderna. Så snarare än att kongressen imiterar AAP, är det tvärtom”, säger han.

AAP har gjort gradvisa inbrytningar i Gujarat och ersatte förra året kongressen som opposition i Surat Municipal Corporation. I Rajkot Municipal Corporation hoppade också två av de fyra kongressbolagen till AAP i april i år och partiet har sedan dess krävt att Vashram Sagathiya, en av avhopparna, ska erkännas som oppositionsledare i stället för kongressens ledare. Bhanuben Sorani. Kejriwal har hållit rådhus med affärsmän i Saurashtra, en region där kongressen gjorde framsteg i de senaste valen. AAP har också knutit till sig Bharatiya Tribal Party för att locka till sig stammar, som traditionellt har varit en kongress röstbank.

Annons

I Himachal, kongressen löften inkluderar fri kraft upp till 300 enheter, 5 lakh jobb, som samt 1 500 Rs till kvinnor mellan 18 och 60 år. Detta liknar AAP-löftet i Punjab att ge 1 000 Rs till kvinnor över 18 år.

BJP-regeringen i delstaten tillhandahåller redan gratis kraftuppgång till 125 enheter till alla invånare.

Och även om det ännu inte har kommit ut med en sysselsättningsagenda för Himachal, har AAP lovat jobb till alla arbetslösa ungdomar i Gujarat.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu