Gehlots akilleshäl: Oppn ökar angreppet mitt i att inte stoppa grymheter mot daliter

0
79

Oppositionspartier har varit svidande i sin attack mot CM Ashok Gehlot i kölvattnet av varje sådant fall som kommer fram. (Expressfoto av Rohit Jain Paras/File)

Ashok Gehlots regering i Rajasthan verkar ha ett stort problem. Det var inte ens sex månader sedan statsministern avlade ed när gruppvåldtäkten av en 19-årig dalit-kvinna i april 2019 inför sin mani Alwar’s Thanagazi stad ledde till rikstäckande kritik av hans administration.

Vid tiden försökte regeringen göra skadekontroll genom att avlägsna Alwar-distriktets polischef (SP) och vidta åtgärder mot andra polistjänstemän. Men anklagelserna om att den lokala polisen försökte dölja händelsen i slutet av Lok Sabha-valet och endast vidtog åtgärder när en video av brottet blev viralt stärkte inte Gehlot-regeringens image.

Även i Political Pulse | Mitt i attacker mot daliter i Rajasthan, BJP, låste kongressen en strid om uppfattning

Sedan dess har incidenter med grymheter mot daliter i Rajasthan dykt upp med jämna mellanrum. Nu, i skymningen av sin tredje mandatperiod som CM och med bara lite över ett år kvar till valet till församlingen 2023, står Gehlot inför vrede från Dalits rättighetsaktivister och oppositionen över döden av en nioårig- gammal pojke från Jalore-distriktet som dog efter att ha blivit slagen av sin lärare i överkastensom blev arg över att se honom dricka vatten ur en kastrull som var avsedd för honom.

Data från Rajasthanpolisen visar en ökning med 7,23 procent av fall av grymheter mot medlemmar i Scheduled Caste (SC)-samhällen 2021 jämfört med året tidigare, en siffra som undergräver Gehlots påståenden om att hans regering har tillhandahållit “god styrning” till alla. National Crime Records Bureau (NCRB) siffror för 2020 rankade Rajasthan på tredje plats efter Uttar Pradesh och Bihar i fall av grymheter mot daliter.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC Key-16 augusti 2022: Varför bör du läsa 'Thucydides' fälla' eller 'Oper…

Premium

Förklarat: Allt om F-INSAS, Nipun-gruvor, LCA — de nya systemen har…

Premium

Ökningen av arbetarens produktivitetspoäng

Premium

Delhi Confidential: Tiranga selfieskampanj en stor hit på Independence DaySubscribe Nu för att få 62 % RABATT

Medan Gehlot-regeringen hävdar att ökningen i fall av grymheter mot daliter är resultatet av dess order till polisen att obligatoriskt registrera FIRs efter att klagomål har lämnats in i sådana ärenden, får statsförvaltningen hörn varje gång detaljerna om ohyggliga brott mot daliter kommer fram.

Missa inte |Rajasthan: “Blev ombedd att kompromissa, inte arkivera ärendet”, säger familjen till en Dalit-pojke som dödades för att “dricka vatten ur en kastrull avsedd för lärare i överkasten”

Inom ett år efter Thanagazi-incidenten, två Dalit-män i Nagaur-distriktet blev brutalt överfallna misstänkta för att ha stulit pengar. Den åtalade ska ha doppat en skruvmejsel i bensin och stoppat in den i privata delar av ett av offren.

Förra året var ett av fallen med grymheter mot daliter i Rajasthan mordet på en tonårsflicka av hennes far som motsatte sig att hon skulle fly med en dalitman. Mordet inträffade i mars. Det hände trots ett beslut från Rajasthan High Court som gav skydd åt paret. I juni 2021 dödades en Dalit-man som var medlem i Bhim-armén i Hanumangarh efter ett bråk om att sätta upp Ambedkar-affischer, och gravar från Dalit-samhället vandaliserades i Barmer-distriktet.

Annons Läs också |Rajasthan Dalit pojkens död: BJP, BSP kritiserar kongressregeringen; Schemalagd kastpanel för att skicka team

Incidenter med stenkastning på Dalit-bröllopsprocessioner eftersom brudgummen rider på ett sto är också rutin, och delstatspolisen sa i januari att 76 sådana incidenter hade registrerats på 10 år.

Oppositionspartierna har varit svidande i sina attack mot CM i kölvattnet av varje sådant fall som kommer fram.

Läs också |Rajasthan Dalit-arbetare “kedjad, överfallen” i 31 timmar; FIR mot 6

“Grattis till hela Dalit-gemenskapen i Rajasthan, Ashok Gehlot ji har satt priset för vår nioårige brors liv till 5 lakh Rs. Herr chefsminister vill att det ska ta 5 lakh och låsa din mun. När någon Jitendra eller Indra i framtiden dödas, gråt och skrik. Dubbelmoral även i rättvisa”, twittrade Bhim Army-grundaren och Azad Samaj-partiets ledare Chandra Shekhar Azad på söndagen efter Jalore-incidenten. Han kritiserade delstatsregeringens tillkännagivande av Rs 5 lakh kompensation för pojkens familj.

Annons mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Även BJP var sparsam i sin kritik. “Under de senaste tre och ett halvt åren, ett efter ett, har fall av daliternas grymheter äventyrat statens säkerhet. Oräkneliga sådana incidenter är bevis på att chefsministern i Rajasthan är hjälplös, inrikesministern är hjälplös (Gehlot har också hemportföljen). När regeringen och statsministern är svaga ökar antalet sådana incidenter. Jag känner att vattnet har nått över huvudet nu, säger BJP:s delstatspresident Satish Poonia.

Måste läsas |Rajasthan: Dalit-man “gjord för att gnugga näsan” på tempelplattformen över posten på Kashmir-filer

På söndagen, som svar till BJP, sa Gehlot till reportrar, “BJP kan göra det till ett problem. Jag har inga invändningar eftersom de är i oppositionen. Vår regering har tagit initiativ som har resulterat i beslut som övertygar allmänheten, oavsett om det är händelser som i Udaipur (det nyligen dödade skräddaren Kanhaiya Lal) eller Jalore. Vårt tillvägagångssätt är att säkerställa rättvisa och att de skyldiga snart får straff. Händelsen i Jalore är extremt illa och läraren har gripits. Varhelst sådana incidenter inträffar, vidtar vi också åtgärder och hela landet och staten kan se detta.”

Efter Thanaghazi-fallet delade regeringen Alwar i två polisdistrikt – Alwar och Bhiwadi – för bättre administration och introducerade också möjligheten att registrera FIR på SP-kontor.

Läs också |Rajasthan: Dalit-familjer “flyr” kort byn efter sammandrabbningen med Gujjars under Ambedkar Jayanti

Rajasthans sociala justitieminister Tikaram Jully sa till The Indian Express, “Oftast är förövarna av dessa grymheter människor från BJP-RSS-tänket och ideologin. Människor med kongresstänket begår inte sådana handlingar. Det är väldigt fel att även när vi firar 75 år av självständighet så sker sådana grymheter. Under tidigare BJP-regeringars mandatperiod skedde en enorm ökning av grymheter och i jämförelse med det har sådana fall fallit under kongressens styre. Gehlot jis beslut efter varje fall och hjälp till familjer återspeglar solida steg från regeringen. CM är mycket allvarlig i Jalore-fallet också. BJP försöker skapa en fråga ur Dalits grymheter och skada bilden av Gehlot ji på grund av val. Varför ser vi inte BJP motarbeta eller socialt bojkotta dominerande människor som begår sådana grymheter?”

Läs också |I byn Rajasthan, med lite officiell hjälp: 'Jag är den första Dalit-brudgummen som rider sto'

NCRB-data från 2016 stödjer Jullys påstående. Vid den tiden hade den Vasundhara Raje-ledda BJP-regeringen vid makten och redan då rapporterade Rajasthan de tredje högsta fallen av grymheter mot daliter i landet. Efter april 2018 Bharat Bandh – kallad av Dalit-grupper i protest mot den påstådda utspädningen av lagen om schemalagda kaster och schemalagda stammar (förebyggande av grymheter) – sattes hem till en sittande BJP MLA och en tidigare lagstiftare i kongressen, båda Dalis. i brand.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu