Forklart: Revolusjonærene som Modi nevnte i sin Independence Day-tale

0
47

23. mars 1931 la Bhagar Singh, Rajguru og Sukhdev livet til for Indias uavhengighet fra kolonistyret. (Twitter/@VPSecretariat)

I sin adresse fra det røde fortet på Uavhengighetsdagen, hyllet statsminister Narendra Modi en rekke personligheter fra Indias frihetskamp, ​​inkludert fryktløse revolusjonære helter, ledere av stammebevegelser, åndelige ledere, kvinnelige ledere og flere andre som kjempet mot kolonistyret utenfor den vanlige nasjonale bevegelsen. Blant dem som Modi refererte til var:

Mangal Pandey

En soldat fra den britiske indiske hæren, Mangal Pandey antas å ha utløst mytteriet av indiske soldater ved Meerut som til slutt ble det store opprøret i 1857, og spredte seg til andre deler av Nord-India. Opprøret sies å ha blitt utløst av introduksjonen av den nye Enfield-riflen, som krevde at soldater måtte bite av patronhylsteret før våpenet kunne avfyres. Soldater mente hylsteret var smurt med kufett og grisefett, noe som krenket både hinduer og muslimer.

Les også i Forklart | Minner om “Forlat India”, da vanlige indianere gikk ut i gatene med et løfte om å “gjøre eller dø”. '

Pandey ble stilt for krigsrett for sin protest og dømt til døden, og opprøret ble slått ned i løpet av noen måneder. Men opprøret markerte den første forente indiske utfordringen mot kolonistyret og satte et dypt og langvarig avtrykk.

Tantya Tope

Tantya Tope ble født i 1814 og var en pålitelig løytnant til Nana Sahib, den adopterte sønnen til Peshwa Baji Rao II fra Maratha-imperiet. Nana Sahib mistet sine forfedres rettigheter under ‘Doctrine of Lapse’ som ikke tillot adopterte arvinger etter indiske herskere å stige opp til tronen.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Delhi Confidensial: Helseminister Mansukh Mandaviya får ros fra C…

Premium

Delhi Police i RTI-svar: 80 % samsvar i ansiktsgjenkjenning anses posi…

Premium

Ratan Tata-støttet oppstart for å styrke pensjonister

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Forklart: Hvorfor de 11 domfelte i Bilkis Bano-gangvoldsaken gikk ut av…Abonner nå for å få 62 % rabatt

Sommeren 1857 samlet Tantya væpnede styrker for å erklære Nana Sahib som hersker over Kanpur og forsøkte å beskytte maktsetet i over fem måneder. Etter at Kanpur gikk tapt for britene i desember 1857, hjalp han Rani av Jhansi, hvis adopterte sønn også var et offer for Doctrine of Lapse, med å mobilisere en væpnet styrke. Tantya Tope ble sendt til galgen i april 1859 i Shivpuri, Madhya Pradesh, etter at en pålitelig medhjelper forrådte ham.

Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru

Av alle de store revolusjonære heltene i Indias frihetskamp, ​​er Bhagat Singh kanskje den mest karismatiske og historien. Bhagat Singh, som var inspirert av kommunistisk tankegang, antikolonialisme og antikommunalisme, var involvert i den symbolske bombingen av den sentrale lovgivende forsamlingen. Han ble hengt av britene i en alder av 23. Sammen med Bhagat Singh ble Sukhdev og Rajguru også hengt i hjel.

Also in Explained |Ofringen av 34 frihetskjempere fra Tarapur i Bihar

Chandrashekhar Azad< /h2>

Azad, en kamerat og intellektuell medreisende fra Rajguru, Sukhdev, Bhagat Singh, Ramprasad Bismil og Ashfaqulla Khan, ble født i Allahabad og begynte å delta i revolusjonære aktiviteter fra han var 15. Han ga seg selv navnet 'Azad' og sverget aldri å bli holdt fanget; da han ble rammet av politiet i sine siste øyeblikk, valgte han å skyte seg selv.

Annonse Best of Explained

Klikk her for mer

Ashfaqulla Khan

Khan ble født i Shahjahanpur og var med på å danne HSRA og var del av Kakori-hendelsen. I september 1926 ble Khans nære venn Ramprasad Bismil arrestert, og til slutt ble også Khan arrestert. Rettssaken fortsatte i omtrent halvannet år, og i april 1927 ble Bismil, Khan, Rajendra Lahiri og Roshan Singh dømt til døden.

Ramprasad Bismil

Bismil ble tilknyttet med Arya Samaj fra en tidlig alder. Han begynte å skrive kraftige patriotiske dikt på urdu og hindi under pennenavnene 'Bismil', 'Ram' og 'Agyat'. Hans selvbiografi regnes som et av de fineste verkene i hindilitteraturen, og den kultpatriotiske sangen “Mera rang de Basanti chola” tilskrives ham. Han ble henrettet i en alder av 30.

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå