Home Svenska Förklarat: Revolutionärerna som Modi nämnde i sitt tal om självständighetsdagen

Förklarat: Revolutionärerna som Modi nämnde i sitt tal om självständighetsdagen

0

Den 23 mars 1931 lade Bhagar Singh, Rajguru och Sukhdev sina liv för Indiens självständighet från kolonialstyret. (Twitter/@VPSecretariat)

I hans anförande från Röda fortet på Självständighetsdagen, premiärminister Narendra Modi hyllade en rad personligheter från Indiens frihetskamp, ​​inklusive orädda revolutionära hjältar, ledare för stamrörelser, andliga ledare, kvinnliga ledare och flera andra som kämpade mot kolonialstyret utanför den vanliga nationella rörelsen. Bland dem som Modi hänvisade till var:

Mangal Pandey

En soldat med den brittiska indiska armén, Mangal Pandey tros ha utlöst myteriet av indiska soldater vid Meerut som så småningom blev den stora revolten 1857 och spred sig till andra delar av norra Indien. Revolten sägs ha utlösts av introduktionen av det nya Enfield-geväret, vilket krävde att soldater bite av patronhöljet innan vapnet kunde avfyras. Soldater trodde att höljet var smord med kofett och grisfett, vilket kränkte både hinduer och muslimer.

Läs även i Explained | Påminner om “Avsluta med Indien”, när vanliga indier gick ut på gatorna med ett löfte att “göra eller dö” '

Pandey ställdes inför krigsrätt för sin protest och dömdes till döden, och upproret slogs ned inom några månader. Men revolten markerade den första förenade indiska utmaningen mot kolonialstyret och lämnade ett djupt och långvarigt avtryck.

Tantya Tope

Född 1814, Tantya Tope var en betrodd löjtnant för Nana Sahib, adoptivsonen till Peshwa Baji Rao II från Maratha-imperiet. Nana Sahib förlorade sina förfäders rättigheter enligt ‘Läran om bortfaller’ som förbjöd adopterade arvingar till indiska härskare från att bestiga tronen.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC Key-15 augusti 2022: Varför du bör läsa “Khongjom war” eller “Vision I…

Premium

C Raja Mohan skriver: Diplomati för Viksit Bharat

Premium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan med MCQs< figur>Premium

ExplainSpeaking | Indien på 75: 11 listor för att förstå hur långt Indien har … Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Sommaren 1857 samlade Tantya väpnade styrkor för att förklara Nana Sahib till härskare av Kanpur och försökte skydda maktens säte i över fem månader. Efter att Kanpur förlorades för britterna i december 1857, hjälpte han Rani från Jhansi, vars adoptivson också var ett offer för förfalloläran, att mobilisera en väpnad styrka. Tantya Tope skickades till galgen i april 1859 i Shivpuri, Madhya Pradesh, efter att en pålitlig medhjälpare förrådt honom.

Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru

Av alla de stora revolutionära hjältarna i Indiens frihetskamp är Bhagat Singh kanske den mest karismatiska och historiska. Bhagat Singh, som inspirerades av kommunistiskt tänkande, antikolonialism och antikommunalism, var involverad i den symboliska bombningen av den centrala lagstiftande församlingen. Han hängdes av britterna vid 23 års ålder. Tillsammans med Bhagat Singh hängdes Sukhdev och Rajguru också till döds.

Also in Explained |Offret av 34 frihetskämpar från Tarapur i Bihar

Chandrashekhar Azad< /h2>

Azad, en kamrat och intellektuell medresenär i Rajguru, Sukhdev, Bhagat Singh, Ramprasad Bismil och Ashfaqulla Khan, föddes i Allahabad och började delta i revolutionära aktiviteter från 15 års ålder. Han gav sig själv namnet “Azad” och svor att aldrig hållas fången; när han hamnade i ett hörn av polisen i sina sista stunder valde han att skjuta sig själv.

Annons Best of Explained

Klicka här för mer

Ashfaqulla Khan

Khan föddes i Shahjahanpur och hjälpte till att bilda HSRA och var en del av Kakori-incidenten . I september 1926 arresterades Khans nära vän Ramprasad Bismil, och till slut arresterades även Khan. Rättegången fortsatte i ungefär ett och ett halvt år, och i april 1927 dömdes Bismil, Khan, Rajendra Lahiri och Roshan Singh till döden.

Ramprasad Bismil

Bismil associerades med Arya Samaj från en tidig ålder. Han började skriva kraftfulla patriotiska dikter på urdu och hindi under pennnamnen “Bismil”, “Ram” och “Agyat”. Hans självbiografi anses vara ett av de finaste verken i hindilitteraturen, och den kultpatriotiska sången “Mera rang de Basanti chola” tillskrivs honom. Han avrättades vid 30 års ålder.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu