Daglig information: 8 av 10 företag ökade med att anställa när Covid-19 avtog; Salman Rushdie “på bättringsväg”

0
56

De bästa nyheterna den 15 augusti 2022

God morgon,

I dagens utgåva: Next Chief Justice of India U U Lalits intervju, Idea Exchange med landets ljusaste unga friidrottsstjärnor och Express in Taliban.

The Big Story

När coronaviruset avtog, ökade åtta av de tio bästa privata företagen efter börsvärde att anställa och anlitade städer i nivå 2, nivå 3 och nivå 4 för arbetskraft. En analys av årsredovisningar för toppnoterade företagav The Indian Express visade att de 10 bästa företagen rapporterade nettoanställningar på över 3 lakh 2021-22 jämfört med drygt 1 lakh under Covid-året 2020-21. Bland branscherna har året sett maximal uthyrning av tjänster – särskilt detaljhandel, IT-tjänster och bank.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC Key-16 augusti 2022: Varför bör du läsa “Thucydides” ' Trap' eller 'Oper…Premium

Förklarat: Allt om F-INSAS, Nipun-gruvor, LCA — de nya systemen har…

Premium

Ökningen av arbetarens produktivitetspoängPremium

Delhi Confidential: Tiranga selfieskampanj en stor hit på Independence Day Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Endast i Express< /b>

Fjorton veckor innan han tillträder som överdomare i Indien för en mandatperiod på 74 dagar, talade justitierådet Uday Umesh Lalit med The Indian Express i hans bostad i en frigående intervju< /b>där han berörde en rad frågor: uppfattningen att lägre domstolar inte tar signalen från högsta domstol till den orimliga förseningen i att höra nyckelärenden och behovet av reformer, inklusive minst en konstitutionsbänk som sitter under året.< /p>

I denna utgåva av Idéutbytet, två av landets ljusaste unga friidrottsstjärnor, längdhopparen Murali Sreeshankar och höjdhopparen Tejaswin Shankar, talade om sin vänskap, CWG-medaljer som minskade förväntningarnas vikt och hur Neeraj Chopras OS-guld inspirerade indiska idrottare att tänka stort och bryta mentalt barriärer.

 En dag före första årsdagen av talibanernas övertagande av Afghanistan, sa utrikesministeriets talesman Abdul Qahar Balkhi i en intervju med The Indian Expresssade att talibanregimen har bett Indien att slutföra de utvecklingsprojekt som den hade startat i Afghanistan. Den 15 augusti har förklarats en helgdag men talibanregimens firande kommer att vara lågmälda, begränsade till ett officiellt medieevenemang. De viktigaste händelserna kan äga rum den 1 september, dagen då de sista utländska trupperna lämnade Afghanistan förra året.

Från förstasidan

Salman Rushdie, hyllade författare som lades in på sjukhus i fredags med allvarliga skador efter att ha blivit knivhuggen vid ett offentligt framträdande i delstaten New York, är avstängd från en ventilator och hans tillstånd förbättras, sade hans agent på söndagen. “Han är borta från ventilatorn, så vägen till återhämtning har börjat”, skrev hans agent, Andrew Wylie, i ett mejl till Reuters. ”Det kommer att bli långt; skadorna är allvarliga, men hans tillstånd är på väg åt rätt håll.”

Annons

I hennes adress till nationenpå tröskeln till den 76:e självständighetsdagen sa president Droupadi Murmu att Indien, som har hjälpt världen att upptäcka “demokratins verkliga potential”, är på väg att bli självförsörjande, efter att ha kommit ur de störningar som orsakats av Covid-19-pandemin med prestationer som är “bättre än många utvecklade länders”. Hon sa också att en “gemensam tråd” binder folket i Indien, som är känt för sin mångfald, och inspirerar dem att arbeta tillsammans.

Reflektion av tricoloren sett i ögat på en flicka som deltar i kampanjen “Har Ghar Tiranga, på tröskeln till självständighetsdagen i New Delhi. (Expressfoto av Praveen Khanna)

Måste läsa

Miljardär aktieinvesterare och grundare av landets nyaste flygbolag Akasa Air, Rakesh Jhunjhunwala, gick bort på söndagsmorgonen. Känd som Indiens Warren Buffett, var han alltid positiv mot Indien och en anhängare av BJP-regeringen och dess ekonomiska politik. Han investerade på aktiemarknaderna i sin personliga egenskap och genom RARE Enterprises, ett kapitalförvaltningsföretag.

Annons

I 24 dagar tog familjen till en nioårig Dalit-pojke från Rajasthans Jalore-distrikt honom från ett sjukhus till ett annat innan barnet andades ut på Ahmedabad Civil Hospital på lördagen. Barnets familjemedlemmar hävdar att efter att barnet misshandlats av sin lärare i överkasten för att ha drickit vatten ur en gryta avsedd för läraren, blev de tillfrågade av Rajputs i deras by – samhället som Singh tillhörde – att komma fram till en kompromiss och inte gå till polisen.

Amar Chitra Katha verkställande redaktör Reena Puri bad om ursäkt för att ha inkluderat Manipuri militärhjälte Paonam Brajabasi i deras samling “Tribal Leaders of the Freedom Struggle'' som en del av Azadi Ka Amrit Mahotsav-firande. Ursäkten kommer två dagar efter att fyra Imphal-baserade studentkårer – AMSU, MSF, KSA och SUK – förbjöd serietidningen och protesterade mot att Brajabasi skulle inkluderas i upplagan.

Drakflygningsturneringar , där unga och gamla tävlar tillsammans, är en tradition av självständighetsdagen i Delhi. Till och med för ett sekel sedan, när Indien protesterade mot Simon-kommissionen, skrevs slagord som “Simon, Go Back” på drakar och flögs i luften. Men om man ska tro entusiaster och säljare av staden, är denna kultur som en gång var ett kännetecken för en koloniserad nations frihetskamp, ​​födande upphettade rivaliteter och blödande fingrar, på avtagande.

Och slutligen

Den Ultimate Kho Kho-liganinleddes med sex franchisetagare – Gujarat Giants, Telugu Yoddhas, Chennai Quick Guns, Rajasthan Warriors, Odisha Juggernauts och Mumbai Khiladis – alla redo att delta i en tävling som äger rum under 22 dagar fram till den 4 september i Pune. Spelare från ett 143-starkt draft plockades upp av lagen förra månaden med kategori A-spelare som tjänade Rs 5 lakh för säsong 1 av ligan.

Delhi konfidentiellt: Vem kommer att < b>hissar Tricoloren vid AICC:s högkvarterpå självständighetsdagen? Kongresspresidenten Sonia Gandhi, tidigare partipresidenten Rahul Gandhi och ledaren för oppositionen i Rajya Sabha Mallikarjun Kharge är isolerade efter att ha testat positivt för Covid och AK Antony är borta i Kerala. Kommer kongressetablissemanget att bjuda in Ghulam Nabi Azad, en framstående medlem av G 23-gruppen, att göra utmärkelserna?

Annons

🎧 I dagens avsnitt av '3 Things'-podden, vi frågar tre personer – en statsvetare, en ekonom och en filmare – om vad de tycker är värt att fira med anledning av 75-årsdagen av Indiens självständighet.

Tills nästa gång ,

Leela Prasad och Srishti Kapoor

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu