Vem var Rakesh Jhunjhunwala, “Indiens Warren Buffett”?

0
92

Miljonärinvesteraren Rakesh Jhunjhunwala avled på söndagsmorgonen. (Foto: Bloomberg-fil)

Börsmäklare och miljardärsinvesterare Rakesh Jhunjhunwala, 62, dog i Mumbai tidigt på söndagsmorgonen.

Breach Candy sjukhusets VD N Santhanam berättade för The Indian Express att Jhunjhunwala fördes död till sjukhuset klockan 6:45. Enligt en läkare led Jhunjhunwala av diabetes och en njursjukdom.

Premiärminister Narendra Modi kondolerade hans död. “Full av liv, kvick och insiktsfull, lämnar han efter sig ett outplånligt bidrag till finansvärlden. Han var också mycket passionerad inför Indiens framsteg,” skrev han i en tweet.

Fackets finansminister Nirmala Sitharam uttryckte också sina kondoleanser vid Jhunjhunwalas bortgång. “Investerare, djärv risktagare, mästerlig förståelse för aktiemarknaden, tydlig i kommunikationen – en ledare i sin egen rätt,” skrev hon på Twitter.

Fackets handels- och industriminister Piyush Goyal kallade Jhunjhunwala “en inspiration för rikedom skapande” samtidigt som han uttrycker sina kondoleanser.

Jhunjhunwala, som var populärt känd som Indiens Warren Buffett, hade ett uppskattat nettovärde på 5,8 miljarder dollar, enligt Forbes. Han fanns också med på Forbes 2022-lista.

Missa inte |Rakesh Jhunjhunwala: From Titan to Tata Motors — En lista över miljardärens investeringar

Även om han hade hållit sig sjuk under en tid och lades in på Breach Candy Hospital i juli för en kontroll, uttryckte investeringsbröderskapet chock över hans bortgång. Även om han var känd som en risktagare, känner många att Jhunjhunwala inspirerade miljontals privata investerare genom sin positivitet eftersom han alltid var positiv till den indiska ekonomin och marknaderna på lång sikt. Jhunjhunwala, en långsiktig investerare som innehaft flera av sina investeringar i mer än ett decennium nu, var en sann investerare, säger marknadsaktörer.

Förra veckan hade Akasa Air, ett lågprisflygbolag med stöd av honom, startat sin verksamhet i Indien med sitt första flyg som lyfte från Mumbai till Ahmedabad.

“För att kulturen i ett företag ska vara sparsam måste du börja om på nytt,” hade Jhunjhunwala sagt, mitt i oro för att flygmarknaden inte var lika lockande som tidigare. “Jag är väldigt, väldigt hausse på Indiens flygsektor när det gäller efterfrågan.”

Jhunjhunwala hade en andel på 40 procent i flygbolaget och hade veteraner från flygbranschen som tidigare Jet Airways vd Vinay Dube och före detta IndiGo-president Aditya Ghosh för att driva företaget.

Han började investera på aktiemarknaden i början av 1980-talet och förvaltade sin portfölj genom sitt kapitalförvaltningsföretag RARE Enterprises. Jhunjhunwala var styrelseledamot på tre företag — RARE Equity Private ltd, RARE Family Foundation och HOPE Film Makers, förutom på fem företag med begränsat ansvar.

Annons

En auktoriserad revisor av utbildning började han sina aktiemarknadsinvesteringar med bara 5 000 Rs i mitten av åttiotalet, vilket växte till 5,8 miljarder USD (cirka 46 000 crore Rs), enligt tidningen Forbes. När han började syssla med aktiemarknaden sa hans far, som var tjänsteman på inkomstskatteavdelningen, till honom att inte be honom om pengar.

Jhunjhunwala var också promotor för Star Health and Allied Insurance och han och hans fru Rekha har en andel på 17,49 procent i företaget. Företaget noterades på börserna förra året.

Några av Jhunjhunwalas stora investeringsinnehav inkluderar Titan Company, där han tillsammans med sin fru ägde 5,05 procent. Han äger också 1,09 procent i Tata Motors och äger tillsammans med sin fru 5,48 procent i Crisil och 3,64 procent i Federal Bank.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC-nyckel-15 augusti 2022: Varför du bör läsa “Khongjom war” eller “Vision I…

Premium

C Raja Mohan skriver: Diplomati för Viksit Bharat

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan med MCQs< figur>Premium

ExplainSpeaking | Indien på 75: 11 listor för att förstå hur långt Indien har … Prenumerera nu för att få 62 % RABATT Annons

Nirmal Jain, grundare och ordförande för India Infoline, talade med The Indian Express, “Han hade ett hjärta av guld och en hjärna som förstod marknader än någon annan. Hans bidrag till marknaderna är enormt eftersom han var mycket positiv, en risktagande, klarsynt och inspirerade investerare oavsett om det är detaljhandel eller HNI. Han var en mycket kär vän och vi kommer alltid att sakna honom.”

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu