Vad dödade massor av fisk i den europeiska floden? Mysteriet fördjupas

0
66

Arkfoto av död fisk på den torkade bädden av floden Tille i Lux, Frankrike. (AP)

Laboratorietester efter en massdöd av fisk i Oderfloden upptäckte höga nivåer av salthalt men inget kvicksilver som förgiftade dess vatten, sade Polens miljöminister i lördags när mysteriet fortsatte om vad som dödade tonvis av fisk i centrala Europa.
Anna Moskwa, klimat- och miljöminister, sa att analyser av flodprover tagna i både Polen och Tyskland avslöjade förhöjda saltnivåer. Omfattande toxikologiska studier pågår fortfarande i Polen, sade hon.

Hon sa att Polens statliga veterinärmyndighet testade sju arter av den döda fisken och uteslöt kvicksilver som orsaken till dödsfallet, men var väntar fortfarande på resultat av andra ämnen. Hon sa att testresultat från Tyskland inte heller hade visat en hög förekomst av kvicksilver.

Oderfloden rinner från Tjeckien till gränsen mellan Polen och Tyskland innan den rinner ut i Östersjön. Vissa tyska medier hade föreslagit att floden har förgiftats med kvicksilver.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sa i fredags att “stora mängder kemiskt avfall” förmodligen dumpades avsiktligt i hans lands andra land längsta floden, orsakar miljöskador så allvarliga att det skulle ta år för vattenvägen att återhämta sig.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

Ökningen av arbetarens produktivitetspoäng

Premium

Delhi Confidential: Tiranga selfieskampanj en stor hit på självständighetsdagenPremium

Bihar berozgari-refrän får plats i CM:s jobblöfte

Premium

Collegium ledd av CJI Ramana godkände över 250 för HC; lediga platser nu sjunker…Prenumerera nu för att få 62% RABATT

På lördagen lovade Morawiecki att göra allt för att begränsa miljöförstörelsen. Polens inrikesminister sa att en belöning på 1 miljon zloty (220 000 USD) skulle betalas ut till alla som hjälper till att spåra upp de ansvariga för att förorena floden.

Myndigheterna i den nordöstra tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern varnade människor för att inte fiska eller använda vatten från Szczecin-lagunen, eftersom flodens förorenade vatten förväntades nå mynningsområdet på lördagskvällen.

”Omfattningen av fiskens död är chockerande. Det här är ett slag mot Oder som en vattenväg av stort ekologiskt värde, från vilken den förmodligen inte kommer att återhämta sig på länge, säger Alex Vogel, miljöminister för Tysklands delstat Brandenburg, längs vilken floden rinner.

Annons

Chefen för polska vatten, Polens nationella vattenförvaltningsmyndighet, sa på torsdagen att 10 ton död fisk hade avlägsnats från floden. Hundratals frivilliga arbetade för att hjälpa till att samla in döda fiskar längs den tyska sidan.

Tyska laboratorier sa att de upptäckte “atypiska” nivåer av “salter” som kunde kopplas till dödsfallet men som inte helt skulle förklara dem på egen hand.

Morawiecki erkände att vissa polska tjänstemän var “tröga” med att reagera efter att ett enormt antal döda fiskar setts flyta och skölja iland, och sa att två av dem avskedades. ”För mig är dock det viktigaste att ta itu med denna ekologiska katastrof så snart som möjligt, eftersom naturen är vårt gemensamma arv,” sade Morawiecki.

Annons

Hans kommentarer upprepades av Schwedts borgmästare Annekathrin Hoppe, vars tyska stad ligger intill nationalparken Lower Oder Valley. Hon kallade föroreningen av floden “en miljökatastrof av aldrig tidigare skådad omfattning” för regionen.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu