Uppgift: V redo att släppa regeringskravet

0
46

Vänsterpartiet är redo att släppa kravet på att ingå i en S-ledd regering, säger en centralt placerad källa till Aftonbladet. – Det avgörande är budgetsamarbetet och att vi får gehör för vår politik, inte att sitta i regering. Smärtgränsen går vid budgeten, där ska vi ha inflytande, säger källan. Vänsterpartiets främsta krav är stopp på privatiseringen och nyliberaliseringen av vård, skola och omsorg. Enligt källan finns det stor irritation inom Vänsterpartiet sedan Annie Lööf (C) öppnat för att ingå i en S-regering. De menar att Lööf förutsätter att V skulle stödja en eventuell S-C-regeringen utan att V skulle få inflytande. Inom partiet är det helt otänkbart att ha den inställning som ”Jonas Sjöstedt skrapade fram med sin lapp”. Källan anser att lösningen på vänsterblockets regeringsbildning skulle vara S ensamma i regering, med stöd av C, v och MP och alla fyra partier har ett budgetsamarbete.