Tilbake til tegnebrettet for meningsmålingene i 2024 etter Nitish-sjokkeren, vender BJP Bihar-fokus til Dalits, EBCs

0
88

JD(U)-RJD-alliansen vil imidlertid også møte sine egne utfordringer. Det er en bekymring i JD(U) over Yadavs' påstand nå som RJD har kommet tilbake til makten som seniorpartner i koalisjonsregjeringen. (Fil)

I utkanten av Gangajal, forfedrelandsbyen til Dalit-lederen og tidligere Bihar-sjefsminister avdøde Ram Sundar Das i Saran-distriktet, sitter en daglig innsats Bhushan Paswan utenfor puccahuset sitt og gnir tobakk i håndflatene hans. Han er opprørt på LJP-parlamentsmedlem og unionsminister Pashupati Kumar Paras for å ha splittet partiet og kastet sin bror avdøde Ram Vilas Paswans sønn Chirag.

«Ingen har gjort så mye for oss som Ram Vilas ji. For oss er Chirag vår leder. Vi vil stemme uansett hvilken formasjon han går med, sier Bhushan, selv om han berømmer statsminister Narendra Modi for hans lederskap. Chirag, som har drevet sitt eget parti, er også på linje med den BJP-ledede NDA.

Les også |Village in Tejashwi-setet gleder seg over RJD-retur, venter på bedre dager

Knappe to kilometer unna, i utkanten av landsbyen Baurbani, ligger en liten bygd av daliter fra Ravidasi-samfunnet, som omfatter mange stråtakhytter, rett ved bredden av Ganga. I løpet av årene har de lokale landsbyboerne mistet land og hjem til elven og har slitt med å gjenvinne landrettighetene sine.

“Modi har Aadhaar for alle. Vet han ikke at vi ikke har noe land. Vi kan ikke engang få bolig. Under BJP-regjeringen har våre klager ikke blitt hørt. Vi håper det skjer nå. Vi hadde stemt på Modi i 2019. Men nå får vi se hva vi skal gjøre, sier Santosh Kumar, en 27 år gammel Ravidasi daglig innsats.

Subscriber Only StoriesSe allePremium

UPSC Key-15. august 2022: Hvorfor bør du lese 'Khongjom war' eller 'Vision I…Premium

C Raja Mohan skriver: Diplomacy for Viksit Bharat

Premium

UPSC Essentials: Nøkkelord fra den siste uken med MCQs

Premium

ForklarSnakker | India på 75: 11 diagrammer for å forstå hvor langt India har …Abonner nå for å få 62 % RABATT

Det er disse kastemotsetningene som BJP nå håper å klare når de står overfor utfordringen fra den formidable sosiale koalisjonen til RJD og JD(U) som sjefsminister Nitish Kumar har forsøkt å forfalske nå. Etter atknyttet båndene til BJPog avlagt ed somCM for åttende gang i spissen for Mahagathbandhan-regjeringenet nå sår JD(U) øverste leder Nitish tvil om Modis gjenvalg som statsminister i Lok Sabha-valget i 2024. Midt i det forbløffende tilbakeslaget i Bihar ser det ut til at BJP, som ble styrket av den nylige skalperingen av Maharashtra-regjeringen i samarbeid med opprøreren Shiv Sena-leder Eknath Shinde, har blitt presset til tegnebrettet tidlig.

Les også |Tejashwi møter Sonia, sier Bihar har vist veien ved å kaste ut BJP

“Problemet i Bihar er at når Paswans kommer nærmere deg, begynner Ravidasis å drive bort. Hvis du aggressivt frigjør Yadavs, begynner andre OBC-er å bevege seg bort. Og å finne en balanse er lettere sagt enn gjort. Det er fortsatt tidlige stadier, men det er en diskusjon innad i partiet om å fokusere på Extremely Backward Classes (EBCs) og ikke-Paswan Dalits, som Nitish har forsøkt å konsolidere gjennom årene, men som heller ikke er uvillige til oss. Vårt hovedfokus er på Lok Sabha-målingene i 2024. Strategi for forsamlingsvalget i 2025 vil bli trukket basert på hva vi oppnår i 2024 i staten, sa en senior BJP-leder.

Mer fra politisk puls

Klikk her for mer

Dalitter utgjør 16 prosent av Bihars befolkning. Paswans og Ravidasis står for henholdsvis omtrent 5 prosent og 4 prosent av statens befolkning. Sammen med Musahars utgjør disse to samfunnene omtrent 3/4 av Dalit-befolkningen i staten.

Annonse

Mens Yadavs utgjør omtrent 14 prosent av statens befolkning og muslimer 17 prosent, er den største delen av velgere, rundt 30 prosent, sies å være i EBC-gruppen. Hinduer i øvre kaste utgjør rundt 13-14 % av befolkningen, og resten er ikke-Yadav-OBC-er.

«Gitt dagens kasteregning, har vi rundt 40 prosent stemmer med oss. Men de (Mahagathbandhan) har 60 prosent da det er en stor allianse. Vi må finne en måte å få de ekstra 10-12 % stemmene på. Og for det kan vi ikke bare stole på Modi-magi. Vi har fokusert på EBC-er de siste årene. Renu Devi, en EBC-leder, ble utnevnt til nestleder i den forrige regjeringen,” sa en BJP-leder.

En annen senior statsleder i BJP, som er nært involvert i partiets planer for 2024-målingene, la til: «I dagene fremover vil du se noen omstruktureringer i partiets statlige enhet. Ansiktene du vil se da vil fortelle deg nøyaktig hva vi konsentrerer oss om.»

Annonse

I henhold til beregningen av stemmer samlet inn av forskjellige partier i hver valgkrets i de siste Lok Sabha-målingene, sa BJP-kilder, kan partiet se ut til å miste mer enn 30 seter (NDA hadde fått 39 av Bihars totalt 40 parlamentariske seter i 2019). “Men da vinnes ikke meningsmålinger bare ved aritmetikk. Det var en Mahagathbandhan i UP som så ut som den ville feie staten i 2019, og likevel fikk BJP 65 av 80 seter der, sa en senior BJP-leder.

En del av BJPs utfordring er at i motsetning til OPP, det er ikke lett å polarisere Bihar på religiøse linjer. «Staten har ingen historisk erfaring med islamsk undertrykkelse eller grusomheter. Det er heller ingen overbærende politisk fortelling om muslimske påstander de siste tiårene i staten. Vi prøvde dette eksperimentet i forsamlingsvalget i 2015, og det fungerte ikke,” sa en partistrateg.

En slik vurdering fant resonans blant folk på bakken. Mange personer The Indian Express snakket med uttrykte ingen bekymringer angående det muslimske samfunnet. Noen uttrykte til og med forbehold over fortellingen som ble presset av BJP-lederne på nasjonalt nivå.

På spørsmål om Modis lederskap sa Jitendra Kumar, en 24 år gammel Dalit fra Hajipur, “Han gjør et godt arbeid for landet. Men jeg liker ikke den hinduistiske vs muslimske fortellingen han presser på hele tiden. Jeg ser ikke den fortellingen spille ut i samfunnet. Landsbyen ved siden av vår er av muslimer. Det er ikke noe problem. Jeg liker heller ikke at under det nåværende regimet, hvis du motsetter deg regjeringen og ikke er muslim, blir du stemplet som naxalitt.»

JD(U)-RJD-alliansen står imidlertid også i møte. sine egne utfordringer. Det er en bekymring i JD(U) over Yadavs' påstand nå som RJD har kommet tilbake til makten som seniorpartner i koalisjonsregjeringen.

Annonse

“Det er sant at Nitish ji har innflytelse over nesten 65 prosent av EBC-stemmene, og på papiret vil vi styrte BJP i 2024-målingene. Men utfordringen blir å temme triumfalismen til Yadavs. Hvis de begynner å hevde seg, spesielt på den lokale thana, vil både EBC-er og OBC-er begynne å løpe fra oss. Men jeg er sikker på at Tejashwi (RJD-leder og nestleder CM) er klar over dette og vil holde kadrene i sjakk,” sa en senior JD(U)-leder.

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå