The Bihar Handshake: Nitish, Tejashwi og et felles formål – tar på seg BJP i 2024

0
50

Bihars sjefsminister Nitish Kumar med sin stedfortreder, Tejashwi Yadav, ved edsavleggelsesseremonien i Raj Bhavan i Patna. PTI

Nitish 2.0

Det er noe med Nitish Kumar og nummer 7. Som sjefsminister har han bodd på 7, Circular Road, mens han har brukt 1, Anne Marg, den offisielle CM-boligen, som hans kontor. Nå, med Nitish som bryter sin fem år gamle allianse med BJPog går over til Mahagathbandhan-leiren, mange påpeker at en berømt Delhi-adresse – 7, Lok Kalyan Marg, den offisielle residensen til statsministeren – kan være i tankene hans. Når alt kommer til alt, da han forlot NDA, sendte Nitish ut et politisk vågestykke, uttrykt som en profet, til den nåværende okkupanten på 7, Lok Kalyan: «Jo 2014 me aaye the, 2024 me aayenge kya (den som kom til makten i 2014 , ville han også komme tilbake i 2014)?”

Selv om det har vært mye snakk om Nitishs økende ubehag med en “overbærende” BJP, er det sterke budskapet som har kommet ut av Nitishs siste u-sving hans gjenopplivede nasjonale ambisjon. Selv om han ikke har snakket åpent om statsministerhåpene sine og fortsetter å snakke om å «tjene» Bihar, kort tid etter å ha avlagt ed som sjefsminister for rekord åttende gang, hadde Nitish oppfordret alle opposisjonspartier til å begynne å forberede seg til Lok Sabha-valget i 2024. JD(U)-kilder antyder at han snart kan begynne å reise rundt i andre stater for å utforske mulighetene for en bredere nasjonal koalisjon til å ta opp mot BJP ved valget i 2024.

Les også |Tilbake som CM, Nitish Kumar høres ut som 2024-bugle: Opposisjonen må forene

JD(U) nasjonal talsperson K C Tyagi sa til The Sunday Express, “Vi har fått en veldig positiv respons (om Nitish Kumar gikk ut av NDA) ). Bare tanken på at Nitish skal spille en viktig rolle i nasjonal politikk ser spennende ut. Det er for tidlig å si, men Nitish Kumar har ladet opposisjonen opp igjen.»

Å si at Mahagathbandhan, en allianse av syv partier som har JD(U), RJD og kongressen, i tillegg til andre mindre partier, kan “tilby en mal for en nasjonal opposisjon mot BJP”, sa en annen topp JD(U)-leder, ” Bihar har vært fabrikken for politiske eksperimenter og koalisjoner. BJP er nå oppe mot en tøff opposisjon i Bihar. Hvem vet, det kan være en sterk motstand på nasjonalt nivå også?»

Subscriber Only StoriesSe alle

Premium

ExplainSpeaking | India på 75: 11 hitlister for å forstå hvor langt India har …

Premium

Hvorfor et flertall av muslimer var imot Jinnahs idé om deling og ble på…

Premium

Delhi Confidential: Hvem skal heise Tricolor ved AICC-hovedkvarteret …

Premium

Justice Uday Umesh Lalit: ‘Hvis (vår) handling ikke er opp til målet, s. ..Abonner nå for å få 62 % RABATT

JD(U)-kilder påpeker at Nitish har lite igjen å bevise i delstatspolitikken. Han er kreditert for å snu Bihars formuer etter dens lange år med forfall og for å bygge en formidabel sosial koalisjon bygget rundt kvinner og de ekstremt tilbakestående klassene blant OBC-er. Han er også statens lengstsittende CM, etter å ha slått rekorden på 16 år holdt av Dr Srikrishna Singh, Bihars første CM og tidligere statspremier. Som en nær Nitish-assistent sier: “Arre, ab til visestatsminister aur PM hi bacha hai na (nå er det bare stillingene som viseminister og statsminister som gjenstår å oppnå).”

Pratap Bhanu Mehta skriver |The Nine Lives av Nitish Kumar

Men de som er skeptiske til en større nasjonal rolle for Nitish eller muligheten for at han er opposisjonens felles ansikt mot Modi, peker på hans “paltu ram”-bilde, den fullkomne politikeren som har svingt mellom leirene med letthet som en trapeze artiste.

Nitish, som gikk sammen med BJP i 1995, sluttet først i NDA i 2013, i oppkjøringen til Lok Sabha-valget, da det ble klart at Narendra Modi ville være statsministerkandidat. Selv om han ikke åpnet seg selv for stillingen, var han tydeligvis urolig over Modis voksende profil. Da han til slutt skilte lag med BJP i 2013, var det på den bakgrunn at NDA skulle ha en leder med et “rent og sekulært image”.

Annonse

Så, i forkant av meningsmålingene i 2015, gjorde Nitish det utenkelige ved å slå seg sammen med sin gamle sosialistiske medreisende og senere fiende, Lalu Prasads RJD. I valget det året, holdt to år etter at Nitish forlot NDA, fikk koalisjonen 178 seter, med BJP redusert til 53 seter. Nitish hadde funnet sin søte hevn mot Modi.

Les også |Spol tilbake & Replay | Tejashwis ros for Lalu, og hvordan han kom til å stoppe Advanis rath yatra

Knappe to år senere, i 2017, brøt han bånd med RJD med henvisning til hans ikke-korrupsjonsplank da CBI bestilte RJD leder og nå hans nestleder, Tejashwi Yadav, i IRCTC-saken.

Nå, fem år siden han forlot Mahagathbandhan-leiren, er Nitish tilbake, og samler opposisjonen for å forberede seg til meningsmålingene i 2024 og ødelegger tiden hans i BJP. Nok en salto, men Nitish hadde klart en ren landing – og viste ingen uro over motsetningene i bevegelsene hans. Nitishen i 2022 hadde helt klart reist et godt stykke fra Nitishen i 2017.

Annonse mer fra politisk puls

Klikk her for mer

For en som ofte snakket om “trippel Cs” for kriminalitet, korrupsjon og kommunalisme som de ledende prinsippene for styringsmodellen hans, slo ikke Nitish et øyelokk da han ble spurt om “korrupsjon” ikke lenger var et problem. sa, Tejashwi ved sin side, “Veldig mye. Vi kan ikke gå på akkord med korrupsjon.”

JD(U) nasjonalpresident Rajiv Ranjan Singh a.k.a. Lalan Singh forsvarte også partiets beslutning om å gå tilbake til RJD til tross for dets iherdige standpunkt om korrupsjon, og sa: “Det har vært fem år siden IRCTC-saken. Det er knapt noen bevegelse i den. Det er ikke annet enn en politisk vendetta.”

Les også |Tejashwi Yadav: 'BJP vet bare hvordan de skal kjøpe og skremme, vi ønsket at agendaen ikke ble implementert i Bihar'

Nitishs siste opphold i Mahagathbandhan-leiren var alt annet enn jevn. Bare noen få måneder etter arrangementet hadde stresset begynt å vise seg, med JD(U) som anklaget RJD for innblanding. Nitish var ikke lenger det siste ordet i spørsmål om styring, slik han hadde vært i NDA. Mens BJP ikke hadde noen sterk statsleder som matchet Nitishs karisma, måtte han her i Mahagathbandhan dele plass og søkelys med Lalu og familien. RJD-lederens konstante henvisning til Nitish som “chhote bhai (yngre bror)” antas også å ha rangert Nitish.

Alt dette, insisterer JD(U)-kilder, ligger bak dem nå. Nitish og Tejashwi skal ha utarbeidet en arbeidsordning. Tejashwi har allerede fått Z-pluss-sikkerhet, en fordel Nitishs varamedlemmer i BJP – Sushil Kumar Modi, Tarkishore Prasad og Renu Devi – aldri likte.

Les også |Etter svik i Bihar vil Nitish Kumar gå ned i ettertiden som en selvbetjent og maktsøkende leder

Sushil Modi sa nylig: “Jeg var stedfortredende CM i over 12 år, men regjeringen følte ikke behov for å gi meg et skuddsikkert kjøretøy eller Z-pluss-sikkerhet .”

Annonse

Nitish, som etter alt å dømme følte seg “kvalt” i BJP, mener at han nå er sin egen mann – at hans 71 år og rekordstore periode som CM har utstyrt ham til å takle en ung og ambisiøs Tejashwi og håndtere trekk og trykk av RJD.

Nitish vil også sørge for at RJD og dets åpenlyst Yadav-bilde ikke utsetter hans egen kjernestemmebase – kvinner og EBC-er. Kilder sier at denne gangen er RJD på samme side som JD(U) når den forsøker å ekspandere utover sin muslimske-Yadav-stemmebase, et skifte som sannsynligvis også vil reflektere i Tejashwis valg av statsråder.

Annonse

Nitishs økende ubehag med BJP kom også fra partiets krympende fotavtrykk. I valget i 2020 til forsamlingen med 243 medlemmer, som JD(U) bestred som en del av NDA, hadde partiet krympet til 43 seter fra det forrige antallet på 71, mens BJP hadde økt fra 53 til 74. RJD hadde endte opp som det største enkeltpartiet det året, og vant 75 seter mens kongressen vant 19 og venstrepartiene 16. Nitish, sier kilder, mener nå at partiet hans har en bedre sjanse utenfor NDA.

Forklart |De tre pilarene i Nitish Kumars politisk-sosiale strategi for overlevelse og suksess

JD(U)-ledere peker på JP Naddas uttalelse fra BJPs nylige nasjonale leder i Hyderabad, hvor han stilte spørsmål ved fremtiden til regionale og dynastiske partier, for å si at Nitishs frykt ikke er feilplassert: at enhver langvarig tilknytning til BJP kan ende opp med å redusere JD(U)s innflytelse i staten.

Annonse

JD(U)-president Lalan Singh sa til The Indian Express: «Hvordan kan JP Nadda si at regionale partier vil bli ferdige? BJP prøver å sluke sine allierte. Vi kalte bløffen deres.»

Les også |Nitish Kumar var ikke komfortabel med BJP-alliansen, så han sluttet seg til en annen: Prashant Kishor

Kritikerne hans i BJP sier imidlertid at Nitish trengte BJP like mye som den trengte ham. “Vi har sett ledere som Mulayam Singh Yadav, Mayawati, Mamata Banerjee og Navin Patnaik som kan vinne meningsmålinger på egenhånd. Men her er Nitish Kumar som trenger andre for å vinne. Vi våger ham til å konkurrere alene hvis han tror han er så erfaren. Det han gjorde er politisk umoralsk, sa tidligere unionsminister og BJP Patna Saheb-parlamentsmedlem Ravi Shankar Prasad.

Bortsett fra moralen, vil selv de mest trofaste av Nitishs kritikere være enige i at han spiller det lange spillet.

Et varig bilde av Grand Alliance 2.0 er Nitish-Tejashwi-klemmen. Det er en halv omfavnelse, som Nitish pleier å gjøre — han gjør sjelden en hel omfavnelse.

Tejashwi 2.0

For ikke lenge siden, i sitt skarpeste angrep på Tejashwi Yadav til dags dato, Nitish Kumar nevnte hans lange tilknytning til Tejashwis far Lalu Prasad, og la til: “Jeg tier ofte fordi han er sønn av min brorlignende venn.”

Bemerkningen i forsamlingen av Nitish fulgte daværende leder av Opposisjonen Tejashwis siktelse mot ham for “plagiering og betaling av en bot på Rs 25 000”.

Som det sies, det er ingen faste venner eller fiender i politikken, bare permanente interesser. Og så er det Bihar. En stat der én JP-bevegelse ville vekke nok ledere – inkludert Nitish og Lalu – til å snu sin egen og nasjonale politikk, og hvor politikken har dreid seg om de samme ansiktene i flere tiår siden. De tidligere kameratene er noen ganger venner, noen ganger fiender, men alltid rundt.

Les også |Tejashwi møter Sonia, sier Bihar har vist vei ved å kaste ut BJP

Med Tejashwis tilbakevending til sin 'Chacha' Nitish som nestleder CM, er det satt til å fortsette.

Men hvis Nitishs saltomortaler har kommet til å overraske få, er det den nye Tejashwi som gjorde denne siste snuoperasjonen mulig.

Observatører sier at dette er hovedgrunnen til at Mahagath-bandhan 2022 er ulik Mahagathbandhan 2015, og mer sannsynlig vil overleve. I 2015 var Tejashwi 27 og en rookie MLA, hvis opprykk til nestleder CM ble sett på som et nikk til far Lalu. Det var også på bakgrunn av en familiestrid om makten, som ikke var avgjort før da.

Nå kommer han til alliansen som en leder i seg selv, etter å ha ført RJD til den største. partiet i forsamlingsvalget i 2020, og tok på seg byrden av kampanjen da sykdom og fengsel satte Lalu på sidelinjen. Bror Tej Pratap Yadav er nå fast i Tejashwis skygge, og venter forhåpentligvis på minst en ministerportefølje.

Les også |Village in Tejashwi sete gleder seg over RJD-retur, venter på bedre dager

Tejashwi viste vilje til å ta ansvar, og la ikke engang Lalus bilder fremtredende i kampanjematerialet for 2020, og gikk utover farens testede slagord om «sosial rettferdighet» og «sekularisme». Hans viktigste løfter var “10 lakh jobber” og “økonomisk rettferdighet”.

Da RJD endte med å klare å danne en regjering, overtok Tejashwi sin rolle som opposisjonsleder med all alvor, skarp og imponerende i hans angrep, ispedd fakta og tall.

RJD under ham har et hengiven “forskningsteam” i tillegg til en politisk rådgiver i vennen Sanjay Yadav. Rajya Sabha MP Manoj Kumar Jha (en akademiker), RJD nasjonal talsperson Subodh Mehta og statlig RJD-sjef Jagdanand Singh er en del av kjerneteamet hans.

RJD har også iherdig forsøkt å endre sitt image fra en MY (Muslimer, Yadavs) fester til en åpen 'A til Å'. Tejashwis bryllup med en skolevenn, en kristen fra Goan, har bidratt til å skjerpe det bildet. RJD-lederen har snakket om at bryllupet har Lalus fulle velsignelse.

Samtidig har Tejashwi sørget for at Lalu forblir veldig mye inne i bildet, og tar hans innspill til viktige beslutninger. Beslutningen om å legge til side det som skjedde med Nitish forrige gang, da han gikk til BJP og fikk Mahagathbandhan-regjeringen til å kollapse, og gjenopprette med ham, ble også tatt etter behørig konsultasjon med Lalu.

En gang Tejashwi ville ha motstått dette, sier partilederne. Denne gangen trengte han ikke mye overtalelse for å gjøre det mer pragmatiske og kloke trekket.

Les også |Etter PM-tips trekker Tejashwi jeep, spiller cricket for å forme seg, få politisk vekt

RJD-lederen, nå 32, sies også å være klar i tankene om rollen han ser for seg selv i sin andre omgang ved makten. Inkludert innrømmet Nitishs ansiennitet foreløpig, til tross for at RJD har nesten dobbelt så mange seter som JD(U) i forsamlingen.

Tejashwi snakket til The Sunday Express om sine prioriteringer, og sa: “Det ville være en kombinasjon av jobber, styrking av sosialsektoren, for eksempel innen helse og utdanning, og fokus på ungdom.” Å skaffe 10 lakh-jobber var «den øverste agendaen og førsteprioritet”, la han til. «Snart vil det bli rekruttering i Bihar. Etter det vil vi gå over til å stimulere til jobbskaping i privat sektor, spesielt i små og mellomstore sektorer. Jeg er glad for at diskusjonen om etterspørsel etter jobber og sysselsetting finner sted,” sa den nye Bihar-nestlederen.

På BJP som spurte ham om jobbløftet, sa Tejashwi: «Det er sunt for et demokrati at folk husker meningsmålingsløfter. De vil nå stille spørsmål ved BJP på dens endeløse liste over løfter… BJP lovet 19 lakh jobber, kastet bort nesten to år med Bihar og skapte ikke en eneste jobb,” sa han, da han snakket over telefon fra Delhi, hvor han møtte seniorledere for RJD-allierte første gang etter båndet med BJP. JD(U) ble truffet, inkludert med Sonia Gandhi.

Les også |Tejashwi, Nityanand Rai rivalisering blusser mens de forbereder seg på CM, Yadav-lederskapskamper fremover

På spørsmål spesifikt om hvordan Mahagathbandhan 2.0 var annerledes, sa Tejashwi: «RJD har alltid vært imøtekommende i statens interesse. For det andre har vi vært imøtekommende i interessen til landet, staten, folket, grunnloven, demokratiet og en samlet opposisjon. Forskjellen vil være at vi vil jobbe for å vise resultater på nøkkelområder i det første året selv.»

Hvorvidt kabinettsutvidelsen vil gjenspeile denne innkvarteringen, en detalj som blir fulgt nøye med, sa Tejashwi: «Vårt parti er mangfoldig, og det samme er våre representanter. Dette mangfoldet vil definitivt gjenspeiles.»

Imidlertid går frykten i mange kretser for en tilbakevending av Yadav-herredømme utover kabinettet, til frykt for at RJD ved makten betyr retur av jungel-raj. Tejashwi hørtes ikke unnskyldende ut i saken. “Det er som å gråte ulv hele tiden. Påstanden er grunnløs og meningsløs. Dessverre er det noe som blir foreviget uten tvil av venner i media også. Hvordan har det seg at inntil dager siden var alt bra, og innen 24 timer er bogeyen til jungle raj tilbake? Deres grunnløse påstander de siste 30 årene har gjort større skade på Bihar og Biharis,” sa han.

I det som kan gjøre Mahagathbandhan 2022 til en jevnere tur, er det tegn på at RJD og JD(U) har nådde en avtale om at Nitish skulle gå videre til den nasjonale scenen før heller enn senere, og overlate Bihar til sin nestleder.

Best of Explained

Klikk her for mer

Tejashwi innrømmet ikke dette, men hekket heller ikke. På spørsmål om han så Nitish bli et omdreiningspunkt for anti-Modi-politikk i 2024, sa han: “Opposisjonsenhet må utarbeides på prioritert basis, og vi vil delta i diskusjoner for å presentere et alternativ som folk er desperat på jakt etter.”

En senior RJD-leder innrømmet å ha “langsiktige” mål, og bemerket at Tejashwi har fordelen av alder med ham. «I 2015 var det snakk om et uberegnelig og uplanlagt froskehopp. JD(U) og RJD kom sammen med det kortsiktige målet om å beholde makten og holde BJP utenfor. Men Mahagathbandhan 2.0 tilsvarer et løvehopp. En løve tar et skritt tilbake før et hopp. Vårt er et langsiktig mål, med tanke på både nasjonal og statlig politikk,” sa lederen.

Når det er sagt, kommer den virkelige utfordringen til alliansen snart, når det gjelder overføringer. Dette hadde også vært et problem i 2015. Denne gangen er RJD oppmerksom på ikke å hevde på en måte som ville gjøre Nitish “ukomfortabel”.

Når det gjelder tegn på at en stokking av kortene var nært forestående i Bihar, før Nitish og Tejashwi avslørte hånden sin, det var mange. Men med få ledere av Lalu- og Nitish-årgang eller statur i Patna, var kanskje BJP dårlig rustet til å oppdage dem.

Den første saken som Nitish tok kontakt med Tejashwi om var kastetellingen, hvor begge ledet en felles delegasjon om saken til senteret. Så kom en iftar-fest tidligere i år, da Nitish var innom Lalu-familiens bolig for første gang på fem år. På iftar-festen han selv var vert for, gikk CM skarpt ut til porten for å se Tejashwi av, et øyeblikk fanget av en begeistret media. I juli besøkte Nitish Lalu ved AIIMS, etter at han ble fraktet dit for behandling.

Det første Tejashwi gjorde etter å ha avlagt ed som nestleder CM var å be sine entusiastiske støttespillere om ikke å delta i åpenbare feiringer, men å få tilbake til arbeid. Men gleden var vanskelig å holde tilbake, spesielt ved Lalu's 10, Circular Road Residence, hvor skyggen av nylige saker, arrestasjon av en nær Lalu-hjelper og raid så ut til å ta seg opp.

En RJD-tilhenger spøkte: « La ED og CBI åpne små kontorer i Lalujis bolig, i stedet for å plage familien.»

Tejashwi vil imidlertid snart flytte til nestleder CMs bolig på 5, Deshratna Marg. Det er en adresse bare 250 meter ned fra CM House.