Shah Faesals mange liv: legebyråkraten som tok til politikken, nå tilbake der han begynte

0
57

Til tross for det massive offentlige opprøret mot regjeringen, hadde suksessen til Faesal, sønnen til en skolelærer som var blitt drept av militante, inspirert en rekke ungdommer som så utdanning og sivile tjenester som en vei ut av deres konfliktfylte liv.(Fil)

Med sin utnevnelse som visesekretær i Union Ministry of Tourism på lørdag, hadde Shah Faesal kommet full sirkel — den unge embetsmannen i Indian Administrative Service (IAS) som ga opp karrieren i en flush av idealisme og tok til politikk “for å endre den politiske dynamikken” av Kashmir, før han til slutt returnerte til offentlig tjeneste.

Sommeren 2010, midt i sinne i Kashmir mot regjeringen over sivile drap som hadde ført til voldelige gateprotester, solte regionen seg i glansen til en 26 år gammel lege fra Lolab Valley i Kupwara — Faesal hadde blitt den første personen fra Jammu & Kashmir for å toppe UPSC-eksamenene og komme til IAS.

Les også |Nyhetsmaker: Vinayak Mete, Maratha-kvotevotary & tidligere Maharashtra MLC drept i trafikkulykke

Til tross for det massive offentlige opprøret mot regjeringen, hadde suksessen til Faesal, sønn av en skolelærer som var blitt drept av militante, inspirert en rekke ungdommer som så på utdanning og sivile tjenester som en vei ut av deres konfliktfylte liv . Rundt den tiden så Kashmir en økning i antall ungdommer som tok de prestisjetunge eksamenene i siviltjenesten.

Den unge byråkraten ble utnevnt til noen av de mest prestisjefylte stillingene i hjemstaten, inkludert som visekommissær, direktør for skoleutdanning og administrerende direktør for Jammu og Kashmir Power Development Corporation.

Historier kun for abonnenterSe allePremium

Delhi Confidential: Hvem skal heise Tricoloren ved AICC-hovedkvarteret…

Premium

Justice Uday Umesh Lalit: ‘Hvis (vår) handling ikke er opp til målet, s…

Premium

India @100: Et digitalt drevet og bærekraftig innovasjonssenter

Premium

Imagining India at 100: Where Health er anerkjent som kritisk for … Abonner nå for å få 62 % RABATT

Åtte år etter at han begynte i IAS, gikk Faesal til Harvard University som Fulbright-stipendiat. Han skulle vende tilbake til pliktene sine i juni 2019, men i januar samme år, mens han var hjemme på ferie, overrasket Faesal alle da han kunngjorde sin oppsigelse fra IAS med henvisning til “uforminskede drap” i Kashmir.

Les også | Midt i Bihars stokking av kort forbereder Prashant Kishor seg til å trekke et ess

I mars 2019, fire måneder før opphevelsen av Jammu og Kashmirs spesielle status, grunnla Faesal Jammu og Kashmir People’s Movement (JKPM), et parti som lovet et nytt politisk alternativ til Kashmir med sin “hawa badlegi (endringens vinder)” slagord.

Så kom 5. august 2019, da den Narendra Modi-ledede BJP-regjeringen opphevet Jammu og Kashmir’ spesiell status og nedgraderte staten til to unionsterritorier. En dag før opphevelsen ble den vanlige politiske ledelsen og sentrale separatistledere satt bak lås og slå. Faesal, som var i Delhi, slapp unna denne oppsamlingen, men den 14. august ble han arrestert på flyplassen i Delhi, mens han var på vei til USA.

Annonse

Et døgn før arrestasjonen hans hadde Faesal sa i et intervju til BBC’s Hard Talk at det var “bare to typer mennesker i Kashmir nå — Stooge og separatister, og jeg er ikke en Stooge”.

Da han ble løslatt fra internering 10 måneder senere, virket Faesal som en forandret mann. 9. august 2020 kunngjorde han at han sluttet både i politikken og partiet han grunnla.

Mens Faesal trakk seg fra IAS i januar 2019, ble ikke hans oppsigelse akseptert. Regjeringen siterte en ventende undersøkelse av noen av hans sosiale medier-innlegg for ikke å akseptere hans oppsigelse, og dermed la døren stå åpen for hans retur. I mai vendte han tilbake til byråkratiet, før han endelig ble utnevnt i Unionens innenriksdepartement på lørdag.

Annonse

Tidligere i år hadde han sagt i en serie tweets: “8 måneder av livet mitt (januar) 2019-august 2019) skapte så mye bagasje at jeg nesten var ferdig. Mens jeg jaget en kimær, mistet jeg nesten alt jeg hadde bygget opp gjennom årene. Jobb. Venner. Rykte. Offentlig velvilje. Men jeg mistet aldri håpet. Idealismen min hadde sviktet meg.»

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå