Salman Rushdie tatt av respiratoren, er i stand til å snakke: Agent

0
49

Forfatter Salman Rushdie (AP)

Salman Rushdie, den anerkjente forfatteren som fredag ​​ble innlagt på sykehus med alvorlige skader etter å ha blitt knivstukket gjentatte ganger offentlig opptreden i delstaten New York, er av respirator og tilstanden hans er i bedring, sa agenten hans søndag.

“Han er ute av respiratoren, så veien til bedring har begynt ,” hans agent, Andrew Wylie, skrev i en e-post til Reuters. “Den blir lang; skadene er alvorlige, men tilstanden hans er på vei i riktig retning.”

Rushdie, 75, skulle holde et foredrag om kunstnerisk frihet ved Chautauqua Institution i vestlige New York da politiet sa at en 24 år gammel mann skyndte seg på scenen og knivstukket den indiskfødte forfatteren, som har levd med en dusør på hodet. siden hans roman fra 1988 “De sataniske versene” fikk Iran til å oppfordre muslimer til å drepe ham.

Den mistenkte, Hadi Matar fra Fairview, New Jersey, erkjente seg ikke skyldig på anklager om drapsforsøk og overfall ved en rettsopptreden på lørdag, sa hans rettsoppnevnte advokat, Nathaniel Barone, fortalte Reuters.

Historier kun for abonnenterSe alle

Premium

Økningen i arbeidernes produktivitetspoeng

Premium

Delhi Confidential: Tiranga selfies-kampanje en stor hit på uavhengighetsdagen

Premium

Bihar berozgari-refreng gjør plass i CMs jobbløfte

Premium

Collegium ledet av CJI Ramana klarerte over 250 for HCs; ledige stillinger nå synker…Abonner nå for å få 62 % RABATT

Etter timer med operasjon hadde Rushdie blitt satt på respirator og kunne ikke snakke fra fredag ​​kveld, sa Wylie i en tidligere oppdatering om forfatteren’ s tilstand, og la til at han sannsynligvis ville miste et øye og ha nerveskade i armen og sår i leveren.

Wylie ga ikke ytterligere detaljer om Rushdies helse i e-posten sin søndag.

Knivstikkingen ble fordømt av forfattere og politikere over hele verden som et angrep på ytringsfriheten. I en uttalelse på lørdag berømmet president Joe Biden de “universelle idealene” av sannhet, mot og motstandskraft legemliggjort av Rushdie og hans arbeid.

Annonse

“Dette er byggesteinene i ethvert fritt og åpent samfunn,” sa Biden.

Verken lokale eller føderale myndigheter har gitt noen ytterligere detaljer om etterforskningen, inkludert et mulig motiv.

En innledende gjennomgang av rettshåndhevelsen av Matars kontoer på sosiale medier viste at han var sympatisk med sjiamuslimsk ekstremisme og Irans islamske revolusjonsgardekorps (IRGC), selv om ingen definitive koblinger var funnet, ifølge NBC New York.

Annonse

IRGC er en mektig fraksjon som kontrollerer et forretningsimperium så vel som væpnede elitestyrker og etterretningsstyrker som Washington anklager for å gjennomføre en global ekstremistisk kampanje.

Myndighetene i Iran har ikke gitt noen offentlige kommentarer om angrepet, selv om harde statlige medier har feiret det med overskrifter, inkludert “Satan har blitt blindet” og noen iranere ga uttrykk for støtte på nettet for knivstikkingen.

Mange andre iranere uttrykte sin sympati for Rushdie, men postet på sosiale medier om sitt sinne mot Den islamske republikkens geistlige herskere for å ha utstedt fatwaen fra 1989 , eller religiøst påbud, som ba muslimer om å drepe forfatteren.

BUNTY VERT MILLIONER

Rushdie, som ble født inn i en muslimsk Kashmiri-familie i Bombay, nå Mumbai, før han flyttet til Storbritannia, har lenge møtt drapstrusler for “The Satanic Verses,& #8221; av noen muslimer sett på som inneholdende blasfemiske avsnitt. Boken ble forbudt i mange land med stor muslimsk befolkning.

Iranske organisasjoner, noen knyttet til regjeringen, har samlet inn en dusør verdt millioner av dollar for Rushdies drap. Fatwaen ble utstedt for 33 år siden av Ayatollah Ruhollah Khomeini, den gang Irans øverste leder. Hans etterfølger, Ayatollah Ali Khamenei, sa så sent som i 2019 at dekretet forble “ugjenkallelig.”

Annonse

Matar ble født i California og flyttet nylig til New Jersey, NBC New York rapporten sa, og la til at han hadde et falskt førerkort på seg. Han ble arrestert på stedet av en statlig trooper etter å ha blitt kjempet til bakken av publikum.

Vitner sa at han ikke snakket da han angrep forfatteren. Rushdie ble knivstukket 10 ganger, sa påtalemyndigheten under Matars rettssak, ifølge New York Times.

Annonse

Aktoren sa i retten at Matar reiste med buss til Chautauqua Institution, et pedagogisk tilfluktssted om lag 12 miles (19 km) fra bredden av Lake Erie, og kjøpte et pass som ga ham adgang til Rushdie’s foredrag, rapporterte Times. Deltakere sa at det ikke var noen åpenbare sikkerhetskontroller.

På spørsmål om å kommentere saken, sa Matars advokat Barone: “Vi er på en måte i de tidlige stadiene, og ærlig talt, i saker som dette, tror jeg det er viktig å huske på mennesker trenger å holde et åpent sinn. De må se på alt. De kan ikke bare anta at noe har skjedd på grunn av hvorfor de tror noe skjedde.”

Annonse

Ali Tehfe, ordfører i Yaroun i Sør-Libanon, sa at Matar var sønn av en mann fra byen . Den mistenktes foreldre emigrerte til USA, og han er født og oppvokst der, la ordføreren til.

På spørsmål om Matar eller foreldrene hans var tilknyttet eller støttet den Iran-støttede væpnede Hizbollah-gruppen i Libanon, sa Tehfe at han hadde “ingen informasjon i det hele tatt” om deres politiske synspunkter.

En tjenestemann fra Hizbollah fortalte Reuters lørdag at gruppen ikke hadde ytterligere informasjon om angrepet på Rushdie.

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå