Rakesh Jhunjhunwala, cheerleader för indiska marknader och en ovärderlig vän

0
47

C J George skriver: Under de år som jag kände honom, fann jag att han var en väldigt enkel man som ibland var väldigt känslosam och lätt kunde reduceras till tårar.(Foto: Bloomberg-fil)

Rakesh Jhunjhunwala var en okuvlig kapten på Indiens kapitalmarknad. Hans entusiasm och positiva syn på Indiens kapitalmarknader var smittsam. Hans tidiga framgångar som investerare och hans kvicka offentliga interaktioner gjorde honom snart till en enorm inspirationskälla för en hel generation unga investerare i Indien. Han kunde arbeta upp en stor publik och sparra med både journalister, politiker och investerare. Han hade fakta och siffror på sitt kommando och ett turboladdat sinne för att knäcka siffror i en hastighet snabbare än de flesta kunde förstå.

Han var uppriktig i att vara en hejaklacksledare och förkämpe för de indiska marknaderna. Han trodde verkligen på den stora historien om indiska aktiemarknader under hela sitt liv. Hans entusiasm i detta avseende avtog sällan, om aldrig. Han var ostoppbar, ofta stridbar, beväpnad med aggressiva argument till förmån för de långsiktiga utsikterna för aktiemarknaderna. Samtidigt var Rakesh jordnära, skarp och noggrann i sin analys. Han var också en visionär. Det var detta som hjälpte honom att nollställa företag som visade sig vara fantastiska investeringar. Han var en aktiv handlare lika mycket som en långsiktig investerare. Det är kanske detta som gjorde honom till legenden som han blev.

Läs också |Amitava Kumars öppna brev till Hadi Matar: Du har misslyckats – vi återvänder alla till Rushdies ord

För Geojit var han en källa till inspiration och vägledning. Han var så för mig personligen också. Han var ledamot i vår styrelse i 12 år, från 2004. När han tog en andel 2004 bestämde han sig för att investera efter bara en timmes diskussion. Han beslutade att ta 14,5 procent av aktierna i bolaget utan aktieägaravtal eller villkor. Han hade gjort sin research innan vår diskussion. Han sa alltid att utdelningen från Geojit-investeringen tog hand om hans hushållskostnader ända sedan han investerade.

Måste läsa åsikter

Klicka här för mer

Under de år som jag kände honom fann jag att han var en väldigt enkel man som ibland var väldigt känslosam och lätt kunde reduceras till tårar. För hans 50-årsdag kunde jag inte resa till Mumbai och jag skickade ett kort. Nästa gång, när jag träffade honom på hans kontor, hade han mitt kort med sig och han grät och sa: “Det här kortet är den mest värdefulla födelsedagspresenten jag fick.”

Berättelser endast för prenumeranter Visa alla

Premium

Ökningen av arbetarens produktivitetspoäng

Premium

Delhi Confidential: Tiranga selfieskampanj en stor hit på självständighetsdagen

Premium

Bihar berozgari-refräng gör plats i CM:s jobblöfte

Premium

Collegium ledd av CJI Ramana godkände över 250 för HCs; lediga platser nu sjunker…Prenumerera nu för att få 62% RABATT

Under flera år var hans fysiska hälsa inte hans bästa tillgång. Det satte gränser för hans resor och interaktioner. Men inget av detta kunde bromsa hans skarpa sinne från handel och investeringar. Rakesh blev entreprenör och startade sitt flygbolag mot slutet av sin lysande karriär. Även med allvarliga fysiska åkommor tänkte han långsiktigt och var villig att lägga stora, riskfyllda satsningar.

Läs även |Bhai, lyssnar du?

När han mådde fysiskt dåligt verkade han ibland ha slumrat till under styrelsemöten, men helt plötsligt ställde han oss den mest intelligenta frågan. Han hade en oöverträffad briljans och överraskade mig många gånger.

Han är välkänd för sitt korta humör och sitt färgstarka språk. Jag är säker på att de flesta av hans vänner inom hans krets skulle veta det. Det bästa övergreppet mot mig var att kalla mig “kommunist” och han trodde alltid på något sätt att Kerala var fullt av kommunister. Men han visste bättre och trodde mycket på Geojit-historien.

Annons

Han accepterade lätt inbjudningar till Geojit-funktioner. Han älskade massorna av investerare lika mycket som de älskade honom. Han var förtjust i att vara med människor och det kanske gav honom energi.

Hans behärskning av siffror var otroligt och för alla diskussioner med honom som investerare brukade jag vara fullt förberedd. Hans favoritfråga till mig var: “George, vad ska du göra med pengar? Du varken dricker, röker, investerar eller handlar!” Jag hade aldrig hjärta att berätta för honom att ingen av dessa egenskaper var viktiga. Men jag tror också att han bara skämtade och var sitt vanliga sorglösa jag.

Läs också |Inside Track: Outfoxing BJP

Han var en aktiv och engagerande styrelsemedlem. En gång på en bolagsstämma frågade en investerare om hans frånvaro vid många möten i det bolaget. Sedan ansåg han att han som investerare borde respektera styrning och att frågan är giltig. Han bestämde sig sedan för att lämna alla styrelser utom de där han var promotor.

Annons

Han var också vår kund och han var alltid mycket noggrann med att alla regler måste följas strikt. “Geojit är väldigt strikt på regler” var en kommentar han alltid gjorde för att reta mig. Han var en man med disciplin i handel och investeringar. Hans disciplin var också hemligheten bakom hans framgång!

Rakesh Jhunjhunwalas alltför tidiga bortgång är en enorm förlust för Indien. Han kommer att vara mycket saknad. Jag har förlorat en ovärderlig vän.

Författaren är verkställande direktör, Geojit Financial Services

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu