National School of Drama registrator, som hade kallat avskedande godtycklig, återinställd

0
52

NSD, som har producerat några av de bästa artisterna på scenen och filmduken i landet, har hamnat under eld på senare tid(File)

Kulturministeriet (Akademiavdelningen) har återställt Dr Jwala Prasad, som hade påstått att han avlägsnats som en del av ett “godtyckligt och olagligt beslut med ondsint avsikt”, som registrator för National School of Drama (NSD) i New Delhi.

“Det märks att ordern om kort stängning av deputationen för Dr Jawala Prasad …. tycks ha utfärdats utan att ha följt vederbörlig rättsprocess och inga övertygande skäl har angetts för att utfärda en sådan order”, lyder brevet som uppmanar NSD att ”ogiltigförklara dess ifrågasatta ämbetsbeslut och återinsätta Dr Jwala Prasad med omedelbar verkan och att informera efterlevnad”.

Prasad hade tagits bort den 7 augusti av NSD “med godkännande av ordföranden för National School of Drama Society”. Prasad, som är tjänstledig i Bihar, säger att han blev “chockad över att se brevet eftersom det inte gavs någon anledning”. “Fram till kvällen den 6 augusti var allt ok så jag undrade vad som plötsligt hände? Om det var en blunder från min sida talar den naturliga rättviseprincipen för att jag borde ha fått möjlighet att förklara min ståndpunkt, säger han. Han hade överklagat NSD:s agerande till kulturministeriet.

En av hans sista uppgifter, innan han gick på ledighet, var att godkänna ett evenemang kallat Suyash, organiserat av Collective Response Team som en del av Azadi Ka Amrit Mahotsav, i ett auditorium i NSD den 7 augusti. Evenemanget ska ha väckt protester kl. institutet, vilket, enligt Prasad, kan ha resulterat i hans felaktiga uppsägning.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Uppkomsten av arbetarens produktivitetspoäng

Premium

Delhi Confidential: Tiranga selfieskampanj en stor hit på självständighetsdagen

Premium

Bihar berozgari-refräng gör plats för CM:s jobblöfte

Premium

Collegium ledd av CJI Ramana godkände över 250 för HCs ; lediga platser nu sjunker…Prenumerera nu för att få 62% RABATT

Studentförbundet för NSD sa till The Indian Express att studenterna “inte hade några problem med evenemanget, utan med utrymmet där funktionen skulle äga rum” eftersom Abhimanch var avsedd för konst- och teateraktiviteter. “När vi hörde talas om det ovan nämnda evenemanget – som nu behandlas som “tiranga-event” – hade vi diskussioner med produktionsavdelningen, dekanus och regissören och de gjorde det klart att ingen av dem kände till programmet och att det inte var tillstånd gavs för utrymmet och det tekniska. Det var en privat tillställning under Azadi ka Amrit Mahotsavs fana. Detta är inte den första funktionen som denna som hände i Abhimanch… Medan en student måste gå igenom ett antal formaliteter för sitt akademiska utrymme och tekniskt stöd, gavs utrymmet ut för aktiviteter som inte har någon relevans för konst eller akademiker av skolan”, löd deras uttalande.

Eleverna tillade att de hade samlats vid Abhimanch klockan 9 på evenemangsdagen och upptäckte att “hela området var dekorerat med nationella flaggor och blommor med deras banderoll”. “Vi krävde att utrymmesgodkännandedokumenten skulle presenteras för studenterna… Inget lämnades in. Ansvarig direktör kom och försökte övertyga oss om att låta funktionen ske den här gången. Vi vägrade att Abhimanch skulle användas för funktionen. Vi bad personerna som kom för att delta i tillställningen att flytta till en studio i närheten eftersom det regnade. Vi hjälpte dem att flytta till utrymmet också. Vi ville inte att de skulle stå i regnet”, sa elevens kropp.

Eleverna hävdar att “plötsligt slog några av gästerna på sina kameror och började skjuta och anklagade oss för att inte respektera nationalflaggan”. – Eleverna blev chockade eftersom inget sådant hände. De bad eleverna att gå bort och hävdade att skolan är en allmän egendom. (Det är en bostadsskola). Eleverna krävde att videon skulle raderas och förklarade att de aldrig respekterade flaggorna. De var inte redo att ta bort videon”, säger studentkåren och tillägger att några personer från evenemanget gjorde gemensamma kommentarer om förbundets president Junaid och hotade en annan kvinnlig student.

Annons

Prasad har sagt att han hade tillåtit evenemanget eftersom det var opolitiskt och en del av Azadi ka Amrit Mahotsav och fokuserade på Har Ghar Tiranga-kampanjen. “Det kretsade kring människor som hade tjänat samhället under coronavirus-pandemin och inkluderade också en pjäs. Jag hade gått igenom planerna och presentationen innan jag gav mitt godkännande. Jag var inte på evenemanget eftersom jag hade kommit till Bihar. Jag hörde om elevernas protest och att de hade motsatt sig händelsen. Det har förekommit rapporter om att den nationella flaggan inte respekterades. Jag kommer att veta mer när jag kommer tillbaka”, säger Prasad.

NSD, som har producerat några av de största artisterna på scenen och skärmen i landet, har hamnat under eld på senare tid. I oktober 2021 hade hundratals konstnärer, författare, akademiker, kulturarbetare, alumner och före detta fakultetsmedlemmar av institutet utfärdat ett uttalande som protesterade mot denna visning av “religiösa bilder och ikonografi”. Detta kom efter att NSD’s Instagram-handtag hyllade Navratri genom att skriva om gudar som Ma Shaelpuri och Ma Brahmcharini, den 19 oktober fanns det ett inlägg på Eid-e-Milad-un-Nabi. Institutet har dock firat Azadi Ka Amrit Mahotsav med en fullspäckad kalender med pjäser som Jagdamba och Bapu. Enligt ett inlägg från juli 2022 uppmuntrade NSD människor att delta i Har Ghar Tiranga-kampanjen. Direktör för NSD, RC Gaur, har sagt att Prasads avskedande hade varit en “administrativ fråga”.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu