När Indien fyller 75 år, en tillbakablick på de avgörande kulturella ögonblicken som format det

0
88

Guru Dutt (Express arkivfoto)

Vilka har varit de mest övertygande verken inom konsten och litteraturen i Indien under de senaste 75 åren? Jubileet ger oss en chans att fundera på frågan på nytt, men svaret är svårare att komma fram till än vi antar. När allt kommer omkring älskar vi våra kulturikoner mycket mer än vad vi gör deras arbete.

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

Hur som helst, frågan är för allmän och som ett resultat svårhanterlig. Låt mig begränsa det. Innan jag gör det, låt mig också säga att jag tror att idén om “Oberoende” som ett avbrott och katalysator i vår modernitet är av begränsad nytta. Många av de största förändringarna och innovationerna inom kulturen ägde rum långt före självständigheten, på 1800-talet: det var då som kultursfären – poesi, dans, fiktion, konst, de klassiska genrerna, film – började formuleras som en domän av frihet och oförutsägbarhet. Det var då – och inte efter självständigheten – som vi blev antingen medborgare eller dagdrömmare, eller båda. Jag skulle grovt, kanske tendentiöst, datera ögonblicket för medborgarskap, åtminstone i Bengalen, till 1828, till bildandet av Brahmo Samaj, och dagdrömmer till 1860, till kompositionen av Meghnadabadhakabya av Michael Madhusudan Dutt och Hutom Pyachar Naksha av Kaliprasanna Sinha. Sedan dess har hundra sextio år gått. Andra kommer att datera dessa ögonblick annorlunda; men oavsett vad deras datum kan vara, kommer de att föregå Independence. Jag ser att arvet från dessa traditioner med medborgarskap å ena sidan och dagdrömmande å andra sidan förts vidare långt efter självständigheten till åtminstone det sena 1970-talet. På 80-talet börjar ett annat brott eller spricka, mer betydelsefullt än självständighet, uppstå, som har att göra med uppkomsten av globaliseringen och den fria marknaden, engelskans övergång, skapandet av en nyliberal elit och den gradvisa uppgången av högern . Alla dessa formaliserades i Indien 1991 av både ekonomisk avreglering och attacken mot Babri Masjid. Huruvida vi sedan 1991 har varit “fria” – i våra drömmar, vår fantasi och våra tankar och handlingar – är oklart.

LÄS ÄVEN |Vilka tre bokstäver, en del av Lahore Conspiracy Case, kommer att vara en del av en uppdaterad Bhagat Singh Reader? Ustad Amir Khan sång m.fl. (Express arkivfoto)

Jag skulle först och främst vilja uppehålla mig kort vid bara några av de utvecklingar som förlänger, efter självständigheten, arvet från dagdrömmande – en form av frihet som inte bara åsidosätter kolonisatören, utan våra egna medborgarrättigheter som “indianer”. I det arvets linje skulle jag lägga Ustad Amir Khans innovationer efter självständigheten i vilambiten eller “långsamma” khayal, vilket gjorde den “ati vilambit” eller “mest långsam”/”radikalt långsam”. Amir Khan hade tagit ett ledtråd från sångaren Ustad Abdul Waheed Khan före självständighet, vars hemlighetsfulla experiment redan hade förflyttat khayal i riktning mot långsamhet, konsoliderat arvet från förtrollning, trans och dagdrömmer, skiljt khayal från öppen förståelse och driva det mot att verka meningslöshet. Denna härstamning har haft en stor andlig inverkan, efter självständigheten, på den indiska föreställningen om musik som en form vars gränser – och vars musikalitet – ska testas. Framväxten av Amir Khans idé om khayal är inte orelaterade till ett sätt att tänka som gör en film som Pather Panchali möjlig 1955. Dessa projekt och konstverk utvidgar en redan existerande domän av möjligheter och förtrollning, av frihet, som hade införts av förfäder från 1800-talet och början av 1900-talet som (Rabindranath) Tagore, Bibhutibhushan Banerjee och Abdul Waheed Khan.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC-nyckel-15 augusti 2022: Varför du bör läsa “Khongjom war” eller “Vision I…

Premium

C Raja Mohan skriver: Diplomati för Viksit Bharat

Premium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan med MCQs

Premium

FörklaraSpeaking | Indien på 75: 11 listor för att förstå hur långt Indien har … Prenumerera nu för att få 62 % RABATT LÄS ÄVEN |Indien sviker fortfarande sina kvinnor, 75 år efter självständigheten Filmregissör Mani Kaul. (Express arkivfoto)

Den kanske mest intelligenta och kompromisslösa teoretiker-utövaren under de senaste 50 åren inom denna frihetsdomän, som aldrig underskattade nationalstatens makt, vare sig den är “oberoende” eller på annat sätt, att inskränka eller delegitimera fantasin, var Mani Kaul . Hans skepsis och oro för det djupa, förmodligen ofrånkomliga, arvet efter indianerna från upplysningstiden och den europeiska renässansen (med deras privilegiering av det instrumentella och kunskapen som en form av behärskning) informerar det poetiska motståndet i hans filmskapande och förvandlar det till en form kunskap som inte kan assimileras till ett tydligt syfte. Det stora värdet av denna typ av motstånd – av dess skenbara oansvarighet och förvirring – i Nehruvianska Indien bör inte ignoreras. Det skapade ett viktigt alternativ för oss. Kauls teoretiska ståndpunkter i förhållande till hans krigförande poetik återfinns utspridda över hans intervjuer och utdrag av föreläsningar som laddats upp på YouTube. De pekar på en idé om konsten som ett slags oliktänkande som vi nu har tappat ur sikte, precis som utmaningen från Kauls arbete har glidit ur sikte.

Med globaliseringen kom en till synes oåterkallelig förändring. En av dess främsta manifestationer – i världen och inte minst i Indien – har varit det engelska språkets drygt 30 år gamla dominans. I skrift har detta inneburit att vissa platser (New York; London – i den ordningen) ses som slutgiltiga godkännanden. Mycket av vårt skrivande, och idén om att skriva, kommer nu till oss i Indien förmedlat av någon annanstans. Detta är synd på flera plan. Det ger oss tillåtelse att inte göra våra egna bedömningar; att sluta älska våra kulturikoner mer än vi älskar deras arbete. Och det tillåter oss att på någon nivå bekräfta myten att Indien inte hade någon kritik och, underförstått, ingen historia. Återigen, detta är synd i ett land som har en så anmärkningsvärd intellektuell historia, och som producerade kritiker så kloka och djupgående som Bhattanayaka och Abhinavagupta. Av denna anledning skulle jag vilja erkänna två fall av kulturell omvärdering i Independent India som innebär en robust kritisk miljö på jobbet. Sådana omvärderingar, även om de kan vara relativt få, ger anledning till optimism.

Bengalisk filmskapare Ritwik Ghatak (Express arkivbild)

Den första har att göra med den bengaliska poeten Jibanananda Das verk, som har varit central för bengalisk poesi efter självständigheten.men vars centralitet i sig representerar ett kritiskt skifte. Das arbete förstods inte riktigt under hans livstid. Hans rykte var i viss mån beroende av Buddhadeva Boses förkämpe; hans pågående, postuma rykte under 50-, 60- och 70-talen är en del av en omprövning från bengaliska poeters och läsare av egenskaperna hos Das poesi, såväl som av vad som gör poesin i sig oumbärlig. Denna omvärdering är inte relaterad till Das rykte i den engelskspråkiga världen eller utomlands, där det fortfarande är nästan obefintligt. Dass ställning i Bengalen från 1900-talet är inte bara ett vittnesbörd om hans poesi, utan om hans arvtagares liv. Poesin skrevs huvudsakligen före självständigheten; omvärderingen är en prestation efter självständigheten.

Annons LÄS ÄVEN |Sju decennier sedan självständigheten är det hög tid att våra filmer återspeglar jämställdhet mellan könen, en avgörande hörnsten i ett rättvist samhälle

Detsamma kan sägas om Kagaz ke Phool (1959) av Guru Dutt, som misslyckades i biljettkassan och fördjupade filmskaparens depression och kan ha bidragit, vid sidan av omständigheterna i hans personliga liv, till hans alltför tidiga död. Men själva filmens förmögenhet vändes på 1970-talet, när kritiker som Iqbal Masud och andra omvärderade dess betydelse, så att den nu står i kärnan av vår nuvarande lätthet med tanken att en så kallad “kommersiell” ' Hindifilm kan också vara ett konstverk. Dutts rykte – som Ritwik Ghataks – är lika mycket en hemmagjord bedrift som hans filmer.

Detta är viktiga exempel på den komplexa förhandling som vi kallar “frihet”. Om vi ​​överlåter bedömningarna av vårt arv och våra samtida till andra – till andra länder, till företag, till staten, till de mäktiga bland oss ​​eller till ideologier – hur kan vi vara fria?

Amit Chaudhuri är en romanförfattare, essäist och musiker. Hans nya roman Sojourn släpps den här månaden