Manipuri-kriger vist som tribal frihetskjemper, tegneserieutgiver sier unnskyld

0
112

Paneler fra tegneserien

Amar Chitra Katha Executive Editor Reena Puri ga søndag ut en unnskyldning for å ha inkludert Manipuri militærhelten Paonam Brajabasi i deres samling “Stammeledere for frihetskampen” som en del av Azadi Ka Amrit Mahotsav-feiringen.

Unnskyldningen kommer to dager etter at fire Imphal-baserte studentorganer – AMSU, MSF, KSA og SUK – forbød tegneserien, og protesterte mot inkluderingen av Brajabasi i utgaven.

Amar Chitra Katha har hentet ut tegneserieutgaven i samarbeid med Unionens kulturdepartement.

Les også |Kukis blant de bekymret mens Manipur-forsamlingen nikker til Flyktninghjelpen rører på komplekse farvann < p>Brajabasi var en militæroffiser i Manipuri-riket Kangleipak ​​og kjempet mot britene i Anglo-Manipur-krigen i 1891. Krigen fant sted da britene forsøkte å kontrollere styret i Manipur, og plasserte sin egen hersker i kongens sete som førte til et opprør. Det antas at Brajabasi fikk et tilbud om å jobbe for britene, og da han nektet, ble han henrettet.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC-nøkkel-15. august 2022: Hvorfor du bør lese “Khongjom war” eller “Vision I…

Premium

C Raja Mohan skriver: Diplomacy for Viksit Bharat

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

UPSC Essentials: Nøkkelvilkår for den siste uken med MCQer< figur>Premium

ExplainSpeaking | India på 75: 11 diagrammer for å forstå hvor langt India har …Abonner nå for å få 62 % rabatt

«Krigen i 1891 har ingenting med den indiske frihetskampen å gjøre. Manipuri-militæret forsvarte vårt rike. Så hvordan kunne det inkluderes i denne Amrit Chitra Katha-boken? Dessuten er ikke manipurier stammer, så hvordan kan regjeringen inkludere Brajabasis historie i en bok om stammefrihetskjempere? Dette er sterkt fordømmende,» sa sammenkaller S Bidyananda til Joint Students Coordination Committee til The Indian Express.

I unnskyldningen sa Puri: «Amar Chitra Katha beklager bruken av historien om Manipuri-krigeren, Paonam Brajabasi, i deres samling Tribal Leaders of the Freedom Struggle, utgitt i samarbeid med kulturdepartementet, som en del av aktiviteter for å minnes Azadi som Amrit Mahotsav. Navnet på krigeren ble utilsiktet plassert på listen over stammekrigere. Vi har fjernet historien fra samlingen og beklager enhver nød forårsaket av Manipuri-folket.’’

“Brajabasi er en viktig figur i Manipur. Historien hans eksisterer ikke bare for å gi innflytelse til staten. Inkluderingen er en bevilgningshandling fra senteret. Selv om dette ikke er det første tilfellet, burde regjeringen ha husket på den historiske nøyaktigheten. Han var verken stamme eller krigen var relatert til uavhengighetsbevegelsen. Regjeringen presser på ideen om et enhetlig, enkeltstående India, noe som er problematisk. Og gjennom denne homogeniseringen tillater ikke senteret Manipuris å beholde sine unike kollektive minner,” sa Manipuri universitetslærer Homen Thangjam. Kilder i Kulturdepartementet sa i mellomtiden «feil kan skje».

Annonse

Departementet er tiltalt for å publisere historier om 75 frihetskjempere. Den har allerede gitt ut tre utgaver – den første på 20 kvinnelige frihetskjempere, den andre på 15 kvinnelige konstituerende forsamlingsmedlemmer og den tredje på 20 stammefrihetskjempere.

“Det er hundrevis av frihetskjempere vi ser på og det er en lang prosess å kortliste navnene. Vi prøver å representere hver stat. Vi videresender listen over ubesungne helter til Amar Chitra Katha, og de kortlister navnene videre, basert på deres forskning. De hadde allerede kuttet ut 4-5 navn fra boken om stammefrihetskjempere etter å ha innsett at de foreslåtte navnene ikke var stammefolk. Så, selvfølgelig er det mulig at det var en feil,’’ sa en kilde i Kulturdepartementet.

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå