Ledare: Sveriges elöverskott är illa för Moderaterna

0
69

Energibrist är i fokus på flera av landets ledarsidor under tisdagen. Aftonbladets ledarskribent Peter Gustavsson lyfter fram en sammanställning från Reuters som visar att Sverige har störst elöverskott i EU. ”Det är dåliga nyheter för den som försöker bygga en valrörelse på sagor och myter om den svenska elförsörjningen”, skriver Gustavsson och syftar till Moderaterna. Gustavsson pekar på att Sverige, till skillnad från Tyskland, fortfarande får en tredjedel av sin el från kärnkraft. Något Moderaterna blundar för när de säger att S är skyldiga till energikrisen genom att avsiktligen ha avvecklat svensk kärnkraft. Dagens Industri tar upp den pågående energikrisen i Tyskland, där det kan bli tal om elransonering om inte tyskarna lyckas dra ner på gaskonsumtionen, skriver ledarskribenten Frida Wallnor. Hon upplever att det finns en skadeglädje runt om i Europa, där man upplever att Tyskland får skylla sig själva som stängde ner kärnkraftverken i förtid. ”Men dagens Europa har varken råd med efterklokhet eller skadeglädje”, skriver Wallnor och lyfter upp att den svenska exporten till Tyskland riskerar att drabbas. Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.