Home Svenska Kanadas höga studievisumavvisningsfrekvens och varför den kan skjuta i höjden

Kanadas höga studievisumavvisningsfrekvens och varför den kan skjuta i höjden

0

Den snedvridna bilden av det aktuella scenariot är en konsekvens av olika faktorer – en stor eftersläpning i ansökningsbehandlingen, ett växande antal ansökningar och en hög andel avslag. (Representativ bild)

Kanadas stora eftersläpning av visumansökningar, som förväntas nå fem lakh 2022 enbart från Indien, har lett till en hög avslagsfrekvens. Denna trend, som uppstod i och med att Covid-19-restriktionerna lättade, har påverkat framtidsutsikterna för flera sökande, inklusive de med höga IELTS-poäng. De från Punjab har drabbats mest då sökande från staten bidrar till cirka 65 procent av alla visumansökningar. ANJU AGNIHOTRI CHABA förklarar varför Kanada avslår så många ansökningar och om det förväntas förbättras inom en snar framtid.

Varför Kanada, siffrorna

Godkännanden för studietillstånd ökade avsevärt i Kanada i början av 2000-talet. Enligt rapporten från Immigration, Refugees and Citizenship, Kanada (IRCC), hade landet totalt 2 25 295 innehavare av studietillstånd under 2010; 2014, där hoppade detta antal till 3,30,125 — en ökning med 46,5 procent på fem år. Mellan 2015 och 2019 fortsatte denna exponentiella tillväxt, och Kanada noterade en ökning med 82,3 procent – ​​från 3 52 365 2015 till 6 42 480 2019 – för innehavare av studietillstånd.

Lokala utbildningskonsulter avslöjar att enligt till IRCC-rapporten fick 2 18 640 studenter från Indien studietillstånd 2019. Landets godkännandegrad för ansökningar var 63,7 procent det året, cirka tre procent mer än i andra länder. Under pandemin var 80 procent av alla studentansökningar aspiranter från Punjab och några från Haryana.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Varför en majoritet av muslimerna motsatte sig Jinnahs idé om partition och stannade kvar på…

Premium

Delhi Confidential: Vem kommer att hissa Tricolor vid AICC:s högkvarter…

Premium

Justice Uday Umesh Lalit: ‘Om ( vår) åtgärd är inte upp till målet, s…

Premium

Indien@100: En digitalt driven och hållbar innovationshub Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

När Covid-restriktionerna mildrades 2021 märktes en liten nedgång (-5 procent) i godkännandet av ansökningar; cirka 2,17 studenter fick sina studietillstånd.

Sifferaberrationen

Den förvrängda bilden av det aktuella scenariot är en konsekvens av olika faktorer – en stor eftersläpning i ansökningsbehandlingen, ett växande antal ansökningar och en hög andel avslag.

Antalet ansökningar som tagits emot av IRCC har fortsatt att öka och avdelningen har inte kunnat behandla dem i tid. Experter påpekar att eftersläpningen av ansökningar från Indien passerade 4-lakh-strecket 2021 och förväntas nå 5-lakh-strecket 2022. Punjab bidrar till 60-65 % av dessa ansökningar. Med ledning av sina egna årliga mål avvisar IRCC flera ansökningar och kan inte hålla jämna steg med den växande eftersläpningen.

Experter sa att eftersom ansökningarna från Punjab är höga varje år, förväntas antalet avslag att öka till 60 procent för aspiranter från staten men kommer att dröja runt 45 procent för aspiranter från hela landet.

Annons

Konsult Gurpreet Singh från Kapurthala-baserade i-Can Consultancy sa att ökningen av visumavslag är en pan-Indien faktor nu, men för Punjabi-studenter är avslagsfrekvensen hög på grund av ett stort antal ansökningar.

< strong>Avvisningsfrekvensen kan öka

Narpat Babbar, konsult och ägare till Jupiterr Academy, sa att avslagsfrekvensen inte förväntas gå ner utan kommer att öka många gånger. Han sa att det ökande antalet ansökningar tillsammans med höga arbetslöshetssiffror i Kanada har lett till ett stort antal avslag.

“Nu ansöker också ett stort antal studenter från Delhi, Rajasthan, Uttarakhand och södra stater…den kanadensiska regeringen föredrar också diversifiering samtidigt som de accepterar ansökningar från Indien. Indiska aspiranter utmanas också av andra sydasiatiska länder eftersom Kanada främjar diversifiering”, sa Babbar. Han sa också att avslagsfrekvensen kan vara hög för indiska studenter eftersom landets ekonomi är mer stabil än andra sydasiatiska länder.

En guldkant

Annons

Experter sa att inom ett par år kommer avslagsfrekvensen automatiskt att sjunka. De sa att tjänstemän, samtidigt som de överväger IELTS-bandresultat och akademiska rekord, också tittar på kursen och högskolestudenter väljer.

“När studenter från Indien söker till olika kurser, bör de tänka på de tre huvudsakliga industriregionerna i Kanada där olika sektorer blomstrar … när studenter väljer en kurs måste de föredra högskolor i den regionen där de kan lära sig om branschen och få en praktisk förståelse”, sa Babbar. Han sa att eleverna tydligt måste beskriva detta och motivera sitt skäl till att välja en kurs i sin Statement of Purpose (SOP) för att förbättra chanserna att få sitt visum godkänt.

En annan konsult sa att visumgodkännandet också är högt i områden under RNIP-programmet (Rural and Northern Immigration Pilot) i Kanada eftersom regeringen vill ha tillräckligt med arbetskraft för att utveckla dessa regioner.

Khilandeep Singh, chef för Ludhiana-baserade Can-Able Immigration Consultants, sa att studenter kan ansöka om kurser som inte tillhandahålls av högskolor i Indien och nämna det som en anledning i deras SOP.

Konsulter har också rådet studenter från främst Punjab att undvika att söka till högskolor och universitet i trånga städer som Toronto bara för att deras familjer eller släktingar bor där.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu