Hvordan barndomsvenner og historier om Partition vekker et håp igjen og gjør oss fast bestemt på å viske ut linjene som skiller oss

0
58

På papiret er vår religiøse makeup det som skiller oss, men det er der og bare der man ser noen forskjell (Kreditt: Suvir Saran)

Sonam Kalra er en venn som går tilbake til noe av min tidligste barndomminner. Jeg husker hvordan bestefedrene våre tok oss med på svømming og etterpå bestilte ostesmørbrød og potetgull til oss. Sammen ledet vi morgensamlingen med sanger om nasjonal enhet på Modern School, i Delhis Vasant Vihar, i flere år enn noen av oss ville bry seg om å telle. Vi var ute av kontakt i årevis når vi begynte vårt voksne liv, reddet et møte her eller der som ville vare bare noen få minutter, men som ville få frem vår kjærlighet og beundring for hverandre og gi oss et raskt øyeblikk til å ta igjen. Tre tiår senere har vi begge kommet til stedet profesjonelt hvor vi har funnet vårt kall og hvor det å etterlate en arv er det som driver motorene våre.

Kjøp nå | Vår beste abonnementsplan har nå en spesialpris

Sist helg, i en utsolgt forestilling på Stein Auditorium på India Habitat Centre, delte Sonam dybden av sin empatiske menneskelighet. Tonene hun berørte, følelsene hun blottet, poesien hun komponerte til sang, og menneskene hun ga stemme til gjennom den provoserende filmatiske historiefortellingen bak henne på scenen, vekket kampen og smerten til til liveDeling, de irriterende realitetene som har hjemsøkt de overlevende, og hjertesorgen som knuser mange liv til de på hver side av den giftige grensen som deler India og Pakistan.

Les også | |Med stor kjærlighet følger stort ansvar

Springbrettet for denne tverrfaglige opplevelsesforestillingen til Sonam var de hjerteskjærende, magesterke ordene av Ustad Daman. I Akhiyaan di laali dasdi hai roye assi vi roye tussi vi (rødheten i øynene dine viser at du har grått og det har vi også), gir Daman stemme til den skjærende følelsen som mine besteforeldre og mange av deres generasjon følte og levde et helt liv med å prøve. å slutte fred med. Fortellingen mellom Sonams sang og den visuelle installasjonen designet av Gopika Chowfla kalles Bleeding Line. Den viser en koffert og kofferter på scenen med et langt stykke stoff, som symboliserer elven av blod, som kommer ut av dem og deler publikum i to.
Sonams valg av sanger viser, gjennom kraften til reflekterende poesi, storhjertetheten til de som har lidd av Partition. Fra Amrita Pritams lærde poetiske verk til Punjabi Bidaayi badhayi madhaniya og et dikt skrevet av henne for denne forestillingen, sikrer Sonam at vi er klistret til scenen hvert sekund. Smertefulle minner, inspirerende ytringer fra de som har mistet og ble ødelagt uten tro, håpefulle meldinger fra overlevende og deres familier, og meldinger fra vanlige mennesker i vår tid som ikke kan vente med å møte naboene på den andre siden – disse ordene, følelsene de kommer fulle av, den ærlige lidelsen de gir liv til, åpenheten de er delt med, håpet de pakker til tross for styggheten de viser – det er dette som gjør Sonam Kalra til en fredens budbringer samtidig som den sjarmerer alle med den klangfulle kraften og dybden av hennes musikalske dyktighet.
“Partition: Stories of Separation” er helt klart et lidenskapsprosjekt for den musikalske divaen som er Sonam Kalra. “Helt siden jeg var en ung jente, har jeg hørt historier om partisjonen. Begge sider av familien min kom fra den delen av Punjab som nå er i Pakistan. Min mors familie var fra Rawalpindi og min fars fra Sargoda. Selv om jeg ikke trengte å leve gjennom smerten ved Partition selv, har jeg alltid blitt rørt til tårer når jeg snakker om det med noen. Jeg har ofte lurt på hvorfor jeg skulle føle så dypt for det – kanskje det ligger innebygd i minnet om DNAet mitt. Og kanskje er det denne smerten som har fått meg til å stille spørsmål ved dette, sier hun. Heldigvis for oss har Sonams familiære tilknytning til Partition of India og smerten som har holdt arven i live for henne, gitt oss som nasjon dette rike musikalteateret å sette pris på, reflektere over og trekke fra til finne håp som kan bedre våre felles morgendager.
Fantastisk utøver, sjelfull menneskelig og sterk vokalist, Sonam tar oss dypt inn i våre felles, svært indiske subkontinentale røtter og delte menneskelighet og lidelse. På denne dagen som markerer 75-årsjubileet for Indias uavhengighet, er jeg veldig takknemlig overfor Sonam for å ha gitt oss ny veiledning om grusomhetene ved partisjon. Det absurde i hvordan et folk som sameksisterte i årtusener angrep hverandre i et høyst forferdelig utbrudd av voldelig sekterisme, hvis krusninger blir følt syv tiår og mer senere, burde gi oss grunn til å heve oss over de trøstende oppfordringene til partipolitisk og jingoistisk ledelse , uansett hvilket land vi ser det i eller hvilken religion disse lederne representerer. Dette er ikke tid for å la sekterisme, nynasjonalisme og vekket liberalisme ta oss til mørke steder der hat skaper fascistiske utfall og sivil uro.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

C Raja Mohan skriver: Diplomati for Viksit BharatPremium

UPSC Essentials: Nøkkelord fra den siste uken med MCQs

Premium

ForklarSnakker | India på 75: 11 hitlister for å forstå hvor langt India har …

Premium

Hvorfor et flertall av muslimer var imot Jinnahs idé om deling og stayed o…Abonner nå for å få 62% rabatt Les også | |Husk Panditji, som gjorde en kokk til en kokk og lærte et menneske å respektere alle troende

I folket i India og Pakistan ser jeg forholdet deles av søsken. En kjærlighet som kommer med sørgelig hat, en sunn konkurranse, en gledelig stolthet og uovertruffen sorg, et sjeldent kameratskap og uovertruffen spenning, stoisk støtte og utålmodig svik. Det er historien om to land og ett folk. Et folk med en delt geografi; felles form og form; mange lignende tradisjoner, språk og dialekter; og drømmer, håp og ambisjoner som speiler dem på den andre siden av grensen. Akkurat som søsken har folk i begge nasjoner vært vitne til den samme historien. De har fulgt hverandre over buene i hele deres eksistens. Vi smiler og gråter, ler og fniser, sladrer og gifter oss, feirer og verner på samme måte, med like ord og med identiske følelser. På papiret er vår religiøse sminke det som skiller oss, men det er der og bare der man ser noen forskjell.
For å forhindre at India og Pakistan brenner innenfor sine egne grenser, må både nasjonene og deres innbyggere aldri tillate noe politisk parti eller leder eller troende folk å bruke religion for å oppildne våre dyriske tendenser som gjør oss til demoner med ingen omsorg for anstendighet eller menneskeheten. Uavhengighet kom til en veldig stygg, forferdelig pris.
Det eneste resultatet denne prisen kan ha er en fremtid der de to nasjonene og deres ene folk finner en måte å leve sammen til tross for grensen som ble trukket i 1947 og finne kjærligheten til søsknene som bor på den andre siden. Menn og kvinner fra et annet land, men som vi deler en historie med årtusener tilbake og som vi fortsatt har mange delte triumfer å feire og mange flere filmer, bøker og sanger å verne om. Det er vår kjærlighet til hverandre som har hjulpet Sonam og jeg til å holde vennskapet vårt i live til tross for at vi er tre tiår i to fjerne geografier. Og med hennes sang som hjemsøker mitt sinn og sjel, håper jeg å holde Partitions eksempel i live i hodet mitt som en lignelse om de dypt holdte verdiene om enhet i mangfold som India alltid har feiret.