Home Svenska Hur barndomsvänner och berättelser om Partition återuppväcker ett hopp och gör oss fast beslutna att sudda ut linjerna som skiljer oss

Hur barndomsvänner och berättelser om Partition återuppväcker ett hopp och gör oss fast beslutna att sudda ut linjerna som skiljer oss

0

På pappret är vår religiösa makeup det som skiljer oss åt, men det är där och bara där man ser någon skillnad (Kredit: Suvir Saran )

Sonam Kalra är en vän som går tillbaka till några av min tidigaste barndomminnen. Jag minns hur våra farfar tog oss med och badade och efteråt beställde ostmackor och potatischips åt oss. Tillsammans ledde vi morgonsamlingen med sånger om nationell enhet på Modern School, i Delhis Vasant Vihar, i fler år än någon av oss skulle bry sig om att räkna. Vi var ur kontakt i flera år när vi väl började våra vuxna liv, spara ett möte här eller där som bara skulle vara några minuter men som skulle få fram vår kärlek och beundran för varandra och ge oss en snabb stund att komma ikapp. Tre decennier senare har vi båda kommit till den plats där vi har hittat vårt kall och där det är det som driver våra motorer att lämna ett arv bakom oss.

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

Förra helgen, i en utsåld föreställning på Stein Auditorium på India Habitat Centre, delade Sonam djupet av sin empatiska mänsklighet. Tonerna hon berörde, känslorna hon blottade, poesin hon komponerade till sång och människorna hon gav röst åt genom det provocerande filmiska berättandet bakom sig på scenen, väckte kampen och smärtan i till liv.Uppdelning, den plågsamma verkligheten som har förföljt de överlevande och hjärtesorgen som krossar många liv för dem på vardera sidan av den giftiga gränsen som delar Indien och Pakistan.

Läs också | |Med stor kärlek kommer stort ansvar

Språngbrädan för denna multidisciplinära upplevelseframställning av Sonam var Ustad Damans hjärterörande, magstark ord. I Akhiyaan di laali dasdi hai roye assi vi roye tussi vi (rodnaden i dina ögon visar att du har gråtit och det har vi också), ger Daman röst åt den svidande känslan som mina farföräldrar och många i deras generation kände och levde ett helt liv med att försöka att sluta fred med. Berättelsen mellan Sonams sång och den visuella installationen designad av Gopika Chowfla kallas för den blödande linjen. Den visar en koffert och resväskor på scenen med en lång bit tyg, som symboliserar floden av blod, som kommer ut ur dem och delar publiken i två.
Sonams val av låtar visar, genom kraften i reflekterande poesi, den stora hjärtat hos dem som har lidit av Partition. Från Amrita Pritams erudita poetiska verk till Punjabi Bidaayi badhayi madhaniya och en dikt skriven av henne för den här föreställningen, Sonam ser till att vi klistras vid scenen varje sekund. Smärtsamma minnen, inspirerande yttranden från dem som har förlorat och blivit trasiga, hoppfulla meddelanden från överlevande och deras familjer, och meddelanden från vardagsmänniskor i vår tid som inte kan vänta med att träffa sina grannar på andra sidan – dessa ord, känslorna de kommer laddade med, det ärliga lidande de ger liv åt, den uppriktighet som de delas med, hoppet de packar trots den fulhet de bara visar — ​​det är detta som gör Sonam Kalra till en fridens budbärare samtidigt som den charmar alla med den klangfulla kraften och djupet av hennes musikaliska skicklighet.
“Partition: Stories of Separation” är helt klart ett passionsprojekt för den musikaliska divan som är Sonam Kalra. “Ända sedan jag var en ung flicka har jag hört historier om partitionen. Båda sidor av min familj kom från den del av Punjab som nu ligger i Pakistan. Min mammas familj var från Rawalpindi och min fars från Sargoda. Även om jag inte behövde uppleva smärtan med Partition själv, har jag alltid blivit rörd till tårar när jag pratat om det med någon. Jag har ofta undrat varför jag skulle känna så djupt för det – kanske ligger det inbäddat i minnet av mitt DNA. Och kanske är det denna smärta som har fått mig att ifrågasätta detta ytterligare, säger hon. Som tur är för oss har Sonams familjära koppling till Indiens partition och smärtan som har hållit dess arv vid liv för henne, gett oss som nation denna rika musikalteater att uppskatta, reflektera över och dra från till hitta hopp som kan förbättra vår gemensamma morgondag.
Fantastisk artist, själfull mänsklig och stark sångare, Sonam tar oss djupt in i våra gemensamma, mycket indiska subkontinentala rötter och delade mänsklighet och lidande. Den här dagen, som markerar 75-årsdagen av Indiens självständighet, är jag mycket tacksam mot Sonam för att han gett oss ny handledning om fasorna med partition. Det absurda i hur ett folk som samexisterat i årtusenden attackerade varandra i ett ytterst fruktansvärt utbrott av våldsam sekterism, vars krusningar märks sju decennier och mer senare, borde ge oss anledning att höja oss över de tröstande ropen från partipolitik och jingoistiskt ledarskap , oavsett vilket land vi ser det i eller vilken religion dessa ledare representerar. Det här är ingen tid att tillåta sekterism, nynationalism och vaken liberalism att ta oss till mörka platser där hat föder fascistiska resultat och civila oroligheter.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

C Raja Mohan skriver: Diplomati för Viksit BharatPremium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan med MCQs

Premium

FörklaraSpeaking | Indien på 75: 11 listor för att förstå hur långt Indien har …

Premium

Varför en majoritet av muslimerna motsatte sig Jinnahs idé om partition och stannade o…Prenumerera nu för att få 62% RABATT Läs också | |Kom ihåg Panditji, som förvandlade en kock till en kock och lärde en människa att respektera alla troende

I folket i Indien och Pakistan ser jag förhållandet som delas av syskon. En kärlek som kommer med bedrövligt hat, en sund konkurrens, en glädjefylld stolthet och oöverträffad sorg, ett sällsynt kamratskap och oöverträffad spänning, stoiskt stöd och medlidande svek. Det är berättelsen om två länder och ett folk. Ett folk med en delad geografi; gemensam form och form; många liknande traditioner, språk och dialekter; och drömmar, förhoppningar och strävanden som speglar dem på andra sidan gränsen. Precis som syskon har människorna i båda nationerna bevittnat samma historia. De har släpat efter varandra över hela sin existens bågar. Vi ler och gråter, skrattar och fnissar, skvallrar och gifter oss, firar och vårdar på samma sätt, med liknande ord och med identiska känslor. På pappret är vår religiösa makeup det som skiljer oss åt, men det är där och bara där man ser någon skillnad.
För att hindra Indien och Pakistan från att förbrännas inom sina egna gränser, får både nationerna och deras medborgare aldrig tillåta något politiskt parti eller ledare eller troende människor att använda religion för att hetsa upp våra djuriska tendenser som gör oss till demoner med ingen omsorg om anständighet eller mänskligheten. Självständighet kom till ett mycket fult, fruktansvärt pris.
Det enda resultatet som detta pris kan få är en framtid där de två nationerna och deras enda folk hittar ett sätt att leva tillsammans trots gränsen som drogs 1947 och hitta kärleken till syskonen som bor på andra sidan. Män och kvinnor från ett annat land men som vi delar en historia med årtusenden tillbaka och som vi fortfarande har många delade triumfer att fira med och många fler filmer, böcker och sånger att vårda. Det är vår kärlek till varandra som har hjälpt Sonam och jag att hålla vår vänskap vid liv trots att vi är tre decennier i två avlägsna geografier. Och med hennes sång som förföljer mitt sinne och själ, hoppas jag kunna hålla Partitions exemplar vid liv i mitt huvud som en liknelse om de djupt hållna värderingarna av enhet i mångfald som Indien alltid har hyllat.