Hashtag Politik | Partitioneringsvideo; Savarkar över Nehru i Karnataka annons: BJP & Cong lås horn

0
48

Videon, satt till slående musik och med arkivmaterial, skyllde på kongressen – många av bilderna visar Nehru och Muhammad Ali Jinnah – och kommunisterna för att tillåta uppdelningen av landet. (Screengrab, Twitter @BJP4India)

En video som anklagar kongressen och indiska kommunister för partition och Jawaharlal Nehrus foto som saknades i en Karnataka-regeringsreklam på söndagen utlöste skarpa svar från det stora gamla partiet, som anklagade det styrande partiet för att respektera dem som förlorade sina liv under partitionen och omvårdade “oändligt hat” mot Indiens första premiärminister.

BJP delade videon på sitt Twitter-konto på den andra Partition Horrors Remembrance Day och skrev: “De som inte hade någon kunskap om Indiens kulturarv, civilisation, värderingar, pilgrimsfärdsplatser drog upp en gräns på tre veckor mellan människor som hade levt tillsammans i århundraden. Var var de människor som vid den tiden hade ansvaret att kämpa mot dessa splittrande krafter?”

Videon, satt till slående musik och med arkivmaterial, skyllde på kongressen – många av filmerna visar Nehru och Muhammad Ali Jinnah – och kommunisterna för att tillåta uppdelningen av landet.

Kongressledaren Jairam Ramesh lade upp en Twitter-tråd som svar. “Premiers verkliga avsikt att markera den 14 augusti som Partition Horrors Remembrance Day,” påstod han, “är att använda de mest traumatiska historiska händelserna som foder för sina nuvarande politiska strider. Lakhs på lakhs flyttades ur led och miste livet. Deras uppoffringar får inte glömmas bort eller inte respekteras.”

Ramesh sa att sanningen var att Hindutva-ideologen Vinayak Damodar Savarkar “uppstod 2 nation-teorin och Jinnah fulländade den”. Kongressledaren tillade, “Sardar Patel skrev: 'Jag kände att om vi inte accepterade uppdelning, skulle Indien delas upp i många bitar och skulle bli fullständigt förstört.'”

Han fortsatte med att säga, ” Indian National Congress kommer att upprätthålla arvet från Gandhi, Nehru, Patel och många andra som var outtröttliga i sina ansträngningar att ena nationen. Hatets politik kommer att besegras.”

Kongressledaren Pawan Khera twittrade: “Jag kommer från en familj som förlorade över ett dussin medlemmar under uppdelningen. Sangh-League-duetten skapade en atmosfär som ledde till händelserna som utspelade sig. PM kan göra bra genom att be om ursäkt för sina ideologiska förfäders missgärningar.”

Som svar på Rameshs tweets twittrade BJP:s nationella generalsekreterare (organisation) BL Santhosh: “Varför tog det så lång tid att minnas fasorna med uppdelningen? Varför undvek så många PM från ditt stall det? Varför har historiksidorna missat det? Är det för att ditt parti & dess ledare hade många saker att dölja?”

BJP:s chef för informationsteknologiavdelningen Amit Malviya sa att kongressen inte kan “dölja sitt missbruk och inte möta uppdelningens fasor, en tragedi som den är ensam ansvarig för”. Han tillade, “Att ignorera vårt förflutna, hur obekvämt det än är, är en otjänst för dem som lidit. Partition Horrors Remembrance Day är en dag att stå i solidaritet…”

Karnataka regeringsannons

Samtidigt tog kongressen också upprördhet över en reklam från regeringen i Karnataka som uteslöt Nehru från en lista över frihetskämpar. Regeringen släppte annonsen genom den statliga informationsavdelningen och lyfte fram olika frihetskämpars bidrag till självständighetens sak. Den visade Mahatma Gandhi, Netaji Subhash Chandra Bose, Sardar Vallabhai Patel, Bhagat Singh, Chandrashekhar Azad och Veer Savarkar bland 10 nationella frihetskämpar och 10 frihetskämpar från Karnataka.

“Inklusive Pandit Jawaharlal Nehru i listan över frihetskämpar i dagens regeringsannons visar hur lågt en CM kan gå för att rädda sin stol”, twittrade tidigare CM och kongressledaren Siddaramaiah.

Annons mer från politisk puls

  • Varför Gujarat inte har kunnat ta kon vid dess horn
  • Efter att ha kallaxlat Partha, varför Mamata kastar sin vikt bakom Anubrata Mondal
  • Mitt i Bihar game of thrones talar aam aadmi: låt oss prata jobb, prishöjning

Klicka här för mer

Han fortsatte med att skriva i en serie tweets, “CM i Karnataka Basavaraj Bommai borde be hela nationen om ursäkt för att ha förolämpat Pandit Nehru. Folket i Indien och Karnataka kommer aldrig att acceptera någon som förödmjukar sitt lands första premiärminister. Savarkar, som vädjade (till) brittiska officerare att få sig själv fri från fängelset, får plats i första raden. Men Baba Saheb, som kämpade för frihet genom att vara rösten för marginaliserade sektioner, placeras på sista raden.”

Statens kongresspresident DK Shivakumar slog också ut mot BJP för att ha missbrukat offentliga pengar för “sin vendettakampanj”. Han tillade, “Pt. Jawaharlal Nehru arresterades nio gånger av britterna för att ha deltagit i frihetsrörelsen och hölls i fängelse i 3 259 dagar. Det är oförlåtligt att Nehru’s namn har utelämnats i annonsen av politisk illvilja.”

Rajya Sabha MP Randeep Singh Surjewala från kongressen twittrade, “Oupphörligt hat för Indiens första PM & Nationsbyggaren Pandit Jawaharlal Nehru har nått sin zenit. Bommais regering böjer sig till det lägsta genom att förneka hans existens. På 75-årsdagen av självständigheten återspeglar den karaktären & ondskefull tankeprocess för dagens härskare.”

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu