“FYJC-antagning försenad för att ge chans till icke-statliga styrelsestudenter”: Maharashtra Education Director

0
70

FYJC:s centraliserade onlineantagningsprocess, som genomförs i fem städer, började faktiskt den 30 maj (Representativ bild. Fil)

Även om det centraliserade onlineantagningssystemet för First Year Junior College (FYJC) fortfarande är på, kan högskolor börja akademiker eftersom den första antagningsomgången, med flest platser, redan är över. Med tanke på förseningen i början av antagningsprocessen på grund av sena resultat, undrar de flesta kandidater när deras collegeliv äntligen kommer att börja. Mitt i pågående antagningar till FYJC, pratar utbildningsdirektör (gymnasium och högre gymnasium) Mahesh Palkar, vars kontor leder processen, med Pallavi Smart om förseningen, ökningen av antalet kandidater som ansöker till FYJC i år och den övergripande processen.

Varför försenades FYJC:s centraliserade antagningsförfarande i år?

Även om de centraliserade onlineantagningarna för First Year Junior College (FYJC) fortfarande pågår, har junior college (klass 11 och 12) i Maharashtra fått veta att de kan börja undervisa studenter eftersom majoriteten av platserna redan har tilldelats. Den försenade antagningscykeln i år (på grund av försenade styrelseresultat) har gjort att tusentals studenter är oroliga över när deras högskoleliv äntligen ska börja.

Utbildningsdirektör (gymnasium och högre gymnasieskola) Mahesh Palkar, vars kontor leder FYJC-antagning, samtal med Pallavi Smart om förseningen, ökning av antalet sökande i år och den övergripande processen.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-16 augusti 2022: Varför bör du läsa 'Thucydides' Trap' eller 'Oper…

Premium

Förklarat: Allt om F-INSAS, Nipun-gruvor, LCA — de nya systemen har…

Premium

Ökningen av arbetarens produktivitetspoäng

Premium

Delhi Confidential: Tiranga selfies-kampanj en stor hit på Independence Day. Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Många statliga universitet, inklusive Mumbai University, började anta examen utan att vänta på den icke-statliga styrelsens klass 12-resultat. Varför lät man då vänta på FYJC-antagningsprocessen?

I alla fem städer – Mumbai, Pune, Nagpur, Nashik och Amravati – där den centraliserade onlineantagningsprocessen genomförs, uppgår kandidaterna från icke-statliga styrelser som ansöker om FYJC-platser till 9-10 procent av de totala ansökningarna. Av detta är fem procent från CBSE-styrelsen. Det är ett stort antal elever. För att erbjuda lika möjligheter för alla elever var det absolut nödvändigt att vänta på klass 10-resultaten från icke-statliga styrelser. Dessutom kan det inte jämföras med examensantagningarna eftersom icke-statliga styrelseskolor som erbjuder klass 12 är färre till antalet än de som erbjuder klass 10. Detta leder till att ett större antal icke-statliga styrelsestudenter söker tillträde till FYJC än de som har examen kurser. Alla städer som har det centraliserade onlinesystemet för FYJC-antagning utgör större delen av urbana Maharashtra med det högsta antalet icke-statliga styrelseskolor.

Hur många studenter har sökt till FYJC i år och är det någon förändring jämfört med antalet ansökningar under de senaste åren?

Annons

I år har totalt 4 52 121 kandidater bekräftat sina antagningsansökningar för den centraliserade onlineantagningen för FYJC i alla fem städer tillsammans. Detta kan till slut öka eftersom ansökningsprocessen ska fortsätta tillsammans med antagningsomgångarna. Det är förvisso en kraftig ökning av antalet ansökningar från de senaste två åren. Förra året ansökte totalt 4 10 853 kandidater om den centraliserade onlineantagningen för FYJC, detta var 4 27 264, ett år dessförinnan.

In Pictures |Utbildningsinstitutioner lyser upp i tricolor för att fira 75:e självständighetsdagen

Vad kan vara orsaken till denna ökning av antalet ansökningar från FYJC för städer?

De senaste två åren mitt i pandemin har antagningspreferenserna ändrats för de flesta elever och deras föräldrar. Eftersom akademiker gick online, föredrog de flesta att ta antagning till gymnasieskolor närmare sina bostäder. Detta ledde till en minskning av antalet studenter som ansökte till FYJC i städer, till skillnad från gamla tider då många blivande kandidater från perifera och ytterområden från dessa fem städer skulle vilja ta en chans att lära sig i stadens högskolor. Nu när livet för det mesta återgår till det normala, är studenter från andra delar av Maharashtra och deras föräldrar villiga att ta denna chans igen.

När ska junior college börja?

Annons

Den första omgången av den centraliserade onlineantagningsprocessen, som inkluderar det högsta antalet platstilldelningar, är redan över i alla fem städer. Helst kan gymnasieskolor börja akademiker nu. Men högskolor har friheten att bestämma vilka datum de föredrar beroende på statusen för bekräftade antagningar som registrerats av dem.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu