Da den grunnlovgivende forsamlingen vedtok frihetsflagget

0
51

Pandit Jawaharlal Nehru blir tatt i ed som Indias første statsminister av den avtroppende visekongen, Lord Mountbatten, 15. august 1947. Lady Mountbatten ser på. Ekspressarkivbilde

Nasjonalflagget, som vaier høyt over India mens nasjonen feirer 75 år med frihet, ble vedtatt av Indias grunnlovgivende forsamling 22. juli 1947. På den datoen i år ledet statsminister Narendra Modi nasjonen i “minner om det monumentale motet og innsatsen til alle de som drømte om et flagg for det fritt India da vi kjempet mot kolonistyret”.

Tilminner om 22. juli 1947

I følge den offisielle oversikten over saksbehandlingen i den konstituerende forsamlingen, kunngjorde Dr Rajendra Prasad, som var leder, at det første punktet på dagsordenen var “en bevegelse av Pandit Jawaharlal Nehru om flagget”. Deretter reiste Nehru seg for å fremme følgende resolusjon: «Besluttet at Indias nasjonale flagg skal være horisontalt trefarget av dyp safran (Kesari), hvit og mørkegrønn i like proporsjoner. I midten av det hvite båndet skal det være et hjul i marineblått for å representere Charkha. Utformingen av hjulet skal være den til hjulet (chakra) som vises på kulerammet til Sarnath Lion Capital of Asoka.

“Hjulets diameter skal tilnærme seg bredden på det hvite båndet.

“Forholdet mellom bredden og lengden på flagget skal vanligvis være 2:3.”

Subscriber Only StoriesSe alle

Premium

UPSC Essentials: Nøkkelord fra den siste uken med MCQs

Premium

ExplainSpeaking | India på 75: 11 hitlister for å forstå hvor langt India har …

Premium

Hvorfor et flertall av muslimer motsatte seg Jinnahs idé om deling og ble værende o…

Premium

Delhi Confidential: Hvem skal heise Tricoloren ved AICC-hovedkvarteret…Abonner nå for å få 62 % RABATT

Jawaharlal Nehrus tale

Nehru begynte med å referere til “gløden og varmen som jeg føler for øyeblikket”, og husket at han og andre i huset hadde “sett opp til dette flagget ikke bare med stolthet og entusiasme, men med en prikking i årene våre; også hvordan når vi noen ganger var nede og ute…synet av dette flagget ga oss mot til å fortsette”. Han hyllet frihetskjemperne «som har gått forbi, holdt fast ved dette flagget, noen blant dem til og med til døden og overleverte det mens de sank, til andre for å holde det oppe».

Best of Explained

Klikk her for mer

Han advarte om at “vi har enorme problemer å møte i nåtiden og i fremtiden”, men erklærte at “dette øyeblikket representerer en triumf og en seirende avslutning på alle våre kamper”. «Det er ingen liten ting at det store og mektige imperiet som har representert imperialistisk herredømme i dette landet har bestemt seg for å avslutte sine dager her. Det var målet vi siktet mot… Vi har nådd det målet eller skal nå det veldig snart. Det er det ingen tvil om.»

Forklart |Hva skjedde i den grunnlovgivende forsamlingen for 75 år siden, da nasjonalflagget ble vedtatt?

Frihetens flagg

Nehru presiserte at flagget ikke må sees i fellesskap, og at da flagget ble utviklet, var det ingen felles betydning knyttet til det. “Vi tenkte på et design for et flagg som var vakkert, fordi symbolet på en nasjon må være vakkert å se på. Vi tenkte på et flagg som i sin kombinasjon og i sine separate deler ville representere nasjonens ånd, nasjonens tradisjon, den blandede ånden og tradisjonen som har vokst opp gjennom tusenvis av år i India,» sa.

Annonse

Selv om flagget på noen måter var forskjellig fra det som ble brukt tidligere, er “fargene de samme, en dyp safran, en hvit og en mørkegrønn”. Det berømte hjulet til Asoka, sa han, «er et symbol på Indias eldgamle kultur; det er et symbol på de mange tingene som India hadde stått for gjennom tidene.”

Forklart |Hva er reglene for å vise trefargen?

“Dette flagget…er ikke et imperiets flagg, et flagg for herredømme over enhver kropp, men et frihetsflagg ikke bare for oss selv, men et symbol på frihet for alle mennesker som kan se det,” sa Nehru. “…Hvor det enn går… vil det bringe et budskap, håper jeg, om frihet til disse menneskene, et budskap om kameratskap, et budskap om at India ønsker å være venner med alle land i verden og India ønsker å hjelpe alle mennesker som søker frihet…»

På slutten av dagen sier protokollen: «Forslaget ble vedtatt, hele forsamlingen står.»

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå