Analyser: Lööf har kommit ut som rödgrön minister

0
44

Måndagens besked från centerledaren Annie Lööf om att hon är villig att sätta sig i en S-ledd regering överraskar inte de politiska kommentatorerna. Annie Lööf kom just ut som möjlig rödgrön minister, skriver DN:s Ewa Stenberg, och frågar sig varför hon försämrar sin förhandlingsposition genom att göra det redan nu. ”Svaret finns sannolikt i opinionsundersökningarna. Centern har förlorat röster till Magdalena Andersson.” Utifrån kvällens besked verkar inte Magdalena Andersson kunna få ihop en regering, enligt SVT:s Mats Knutson, då Lööf utesluter en regering där V ingår och organiserat samarbete med partiet. ”Ett absolut krav från V är ju att ha ett budgetsamarbete för att släppa fram en socialdemokratisk statsminister.” Ekots Tomas Ramberg tolkar det som att Lööf inte har något emot att V samtalar med regeringen i viktiga frågor, inklusive budget, men att hon inte är redo att sätta sig med S, V och MP i budgetförhandlingar. ”Det är nog en ganska svår politisk väg som tar lång tid att vänja de egna väljarna vid.”