Aktor: Stikkangrep på Salman Rushdie var «forhåndsplanlagt»

0
55

Hadi Matar, anklaget for å ha utført et knivstikkingangrep mot “Satanic Verses”-forfatteren Salman Rushdie, har erklært seg ikke skyldig på siktelser for drapsforsøk og overfall. (AP)

Mannen som er siktet i stikkingangrepet mot Salman Rushdie erkjente lørdag ikke straffskyld for drapsforsøk og overfallssiktelser i det en påtalemyndighet kalte en “forhåndsplanlagt” forbrytelse, som den anerkjente forfatteren av The The Sataniske vers forble innlagt på sykehus med alvorlige skader.

En advokat for Hadi Matar gikk inn i bønn på hans vegne under en rettssak i det vestlige New York. Den mistenkte dukket opp i retten iført en svart og hvit jumpsuit og en hvit ansiktsmaske, med hendene i håndjern foran seg.

Spor |Salman Rushdie knivstukket, Live Updates: Rushdie er av ventilatoren og kan snakke, sier agenten

En dommer beordret ham holdt uten kausjon etter at distriktsadvokat Jason Schmidt fortalte henne at Matar tok skritt for å med vilje sette seg i posisjon for å skade Rushdie, få et forhåndspass til arrangementet der forfatteren talte og ankomme en dag tidlig med falsk ID. “Dette var et målrettet, uprovosert, forhåndsplanlagt angrep på Mr Rushdie,” sa Schmidt.

Offentlig forsvarer Nathaniel Barone klaget over at myndighetene hadde brukt for lang tid på å få Matar foran en dommer mens de lot ham være “oppkoblet”. til en benk ved statspolitiets brakke.» “Han har den konstitusjonelle retten til antatt uskyld,” la Barone til.

Historier kun for abonnenterSe alle

Premium

UPSC Key-15. august 2022: Hvorfor bør du lese “Khongjom war” eller ” Visjon I…

Premium

C Raja Mohan skriver: Diplomacy for Viksit Bharat

Premium

UPSC Essentials: Nøkkelord fra den siste uken med MCQs

Premium

ExplainSpeaking | India på 75: 11 diagrammer for å forstå hvor langt India har …Abonner nå for å få 62 % RABATT

Matar, 24, er anklaget for å ha angrepet Rushdie på fredag ​​da forfatteren ble introdusert kl. en forelesning ved Chautauqua Institute, et nonprofit utdannings- og retreatsenter.

Ikke gå glipp av |Salman Rushdie ved Express Idea Exchange i 2013: 'Ja, jeg ville skrive The Satanic Verses igjen… folk definerer ikke identiteten sin av det de elsker, men det de hater'

Rushdie, 75, fikk en skadet lever og avkuttede nerver i en arm og et øye, og var i respirator og kunne ikke snakke, sa agenten hans Andrew Wylie fredag ​​kveld. Rushdie var sannsynligvis å miste det skadde øyet.

Angrepet ble møtt med sjokk og forargelse fra store deler av verden, sammen med hyllester og ros til den prisbelønte forfatteren som for mer enn 30 år har møtt drapstrusler for De sataniske versene.

Annonse

Forfattere, aktivister og myndighetspersoner siterte Rushdies mot og mangeårige talsmann for ytringsfrihet til tross for risikoen for hans egen sikkerhet. Forfatter og mangeårig venn Ian McEwan kalte Rushdie “en inspirerende forsvarer av forfulgte forfattere og journalister over hele verden,” og skuespiller-forfatter Kal Penn siterte ham som et forbilde “for en hel generasjon av artister, spesielt mange av oss i Sør-Asia. diaspora mot hvem han har vist en utrolig varme.»

President Joe Biden sa lørdag i en uttalelse at han og førstedame Jill Biden var «sjokkerte og triste» over angrepet. “Salman Rushdie – med sin innsikt i menneskeheten, med sin uovertrufne sans for historie, med sin avvisning av å bli skremt eller tie – står for essensielle, universelle idealer,” het det i uttalelsen. “Sannhet. Mot. Motstandsdyktighet. Evnen til å dele ideer uten frykt. Dette er byggesteinene i ethvert fritt og åpent samfunn.»

Rushdie, en innfødt i India som siden har bodd i Storbritannia og USA, er kjent for sin surrealistiske og satiriske prosastil, som begynner med sin Booker-prisvinnende roman Midnight’s Children fra 1981, der han kritiserte India skarpt&#8217. Daværende statsminister Indira Gandhi. De sataniske versene kom med drapstrusler etter at de ble publisert i 1988, med mange muslimer som anså blasfemi som en drømmesekvens basert på profeten Muhammeds liv, blant andre innvendinger. Rushdie’s bok hadde allerede blitt forbudt og brent i India, Pakistan og andre steder før Irans Grand Ayatollah Ruhollah Khomeini utstedte en fatwa, eller edikt, som ba om Rushdies død i 1989.

Annonse

Khomeini døde samme år, men fatwaen forblir i kraft. Irans nåværende øverste leder, Khamenei, utstedte aldri en egen fatwa for å trekke ediktet tilbake, selv om Iran de siste årene ikke har fokusert på forfatteren. Etterforskere jobbet med å finne ut om overfallsmannen, født et tiår etter at «The Satanic Verses» ble publisert, handlet alene.

Direktadvokat Schmidt hentydet til fatwaen som et potensielt motiv for å argumentere mot kausjon. “Selv om denne domstolen skulle sette en million dollar i kausjon, står vi en risiko for at kausjon kan oppfylles,” sa Schmidt. «Ressursene hans betyr ikke noe for meg. Vi forstår at agendaen som ble gjennomført i går er noe som ble vedtatt og den er sanksjonert av større grupper og organisasjoner langt utenfor jurisdiksjonsgrensene til Chautauqua County, sa aktor.

Barone, den offentlige forsvareren, sa etter høringen at Matar har kommunisert åpent med ham og at han ville bruke de kommende ukene på å prøve å lære om klienten sin, inkludert om han har psykiske problemer eller avhengighetsproblemer.

Matar er fra Fairview, New Jersey. Rosaria Calabrese, leder av State of Fitness Boxing Club, et lite, tett sammensveiset treningsstudio i Nord-Bergen nærliggende, sa at Matar ble med 11. april og deltok i rundt 27 gruppeøkter for nybegynnere som ønsker å forbedre kondisjonen før han sendte henne en e-post for flere dager siden for å si han ønsket å kansellere medlemskapet fordi “han ikke ville komme tilbake på en stund.” Treningseier Desmond Boyle sa at han så “ingenting voldelig” om Matar, og beskrev ham som høflig og stille, men likevel en som alltid så “enormt trist ut.” Han sa at Matar motsto forsøk fra ham og andre på å ønske velkommen og engasjere ham. “Han hadde dette blikket hver gang han kom inn. Det så ut som det var den verste dagen i livet hans,” sa Boyle.

Matar ble født i USA av foreldre som emigrerte fra Yaroun i Sør-Libanon, fortalte borgermesteren i landsbyen, Ali Tehfe, til Associated Press. Flagg er synlige over landsbyen til den Iran-støttede militante sjiagruppen Hizbollah og portretter av leder Hassan Nasrallah, Khamenei, Khomeini og den drepte iranske general Qassem Soleimani. Journalister som besøkte Yaroun på lørdag ble bedt om å dra. Hizbollah-talspersoner svarte ikke på forespørsler om kommentarer.

Annonse

Irans teokratiske regjering og dens statlige medier tildelte ikke noe motiv for angrepet. I Teheran roste noen iranere som ble intervjuet av AP angrepet på en forfatter de mener har skadet den islamske troen, mens andre var bekymret for at det ville isolere landet deres ytterligere.

En AP-reporter < strong>var vitne til at angriperen stakk eller slo Rushdie omtrent 10 eller 15 ganger. Dr. Martin Haskell, en lege som var blant dem som skyndte seg å hjelpe, beskrev Rushdies sår som “alvorlige, men gjenopprettelige.”

Annonse

Arrangementsleder Henry Reese, 73, pådro seg en ansiktsskade og ble behandlet og løslatt fra et sykehus, sa politiet. Han og Rushdie hadde planlagt å diskutere USA som et tilfluktssted for forfattere og andre kunstnere i eksil.

En statlig trooper og en fylkeslensfullmektig ble tildelt Rushdies forelesning, og statlig politi sa at trooperen foretok arrestasjonen. Men etterpå spurte noen mangeårige besøkende til senteret hvorfor det ikke var strengere sikkerhet gitt truslene mot Rushdie og en dusør på mer enn $3 millioner på hodet.

Annonse

Nyheter om knivstikkingen har ført til fornyet interesse i The Satanic Verses, som toppet bestselgerlistene etter at fatwaen ble utgitt i 1989. Fra lørdag ettermiddag ble romanen rangert som nr. 13 på Amazon.com. Bokens utgivelse i 1988 utløste ofte voldelige protester rundt om i den muslimske verden mot Rushdie, som ble født i en muslimsk familie og lenge har identifisert seg som en ikke-troende, og en gang kalte seg “en hardline ateist.”

< p>Minst 45 mennesker ble drept i opptøyer, inkludert 12 i Rushdies hjemby Mumbai. I 1991 ble en japansk oversetter av boken knivstukket i hjel og en italiensk oversetter overlevde et knivangrep. I 1993 ble bokens norske utgiver skutt tre ganger og overlevde.

Drapstruslene og dusøren førte til at Rushdie gikk i skjul under et beskyttelsesprogram fra den britiske regjeringen, som inkluderte en væpnet vakt døgnet rundt. Etter ni år med tilbaketrukkethet, gjenopptok Rushdie forsiktig flere offentlige opptredener, og opprettholdt sin frittalende kritikk av religiøs ekstremisme generelt.

I 2012 publiserte han et memoar om fatwaen med tittelen Joseph Anton, pseudonymet Rushdie brukte mens han gjemte seg. Han sa under et foredrag i New York det året at terrorisme egentlig var fryktens kunst: «Den eneste måten du kan beseire den på er ved å bestemme deg for ikke å være redd.»

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå