Zelenskyjs skuggarmé – hur slåss Ukrainas motståndsrörelse?

0
85

”Ryssar! Vi kommer att förvandla dig till…” och så en bild på malet kött. De sätter inte bara upp hotfulla affischer. De dödar kollaboratörer, spränger broar och skickar uppgifter om ryska truppansamlingar. Det finns tecken på att den ukrainska motståndsrörelsen bakom de ryska linjerna nu växer i styrka. Var agerar den? Hur agerar den? Vilka är målen? Mest har hörts om motståndsrörelsen i och omkring Cherson samt Melitopol. De båda städerna i södra Ukraina ockuperades tidigt under invasionen. Ryssland fick stopp på demonstrationerna mot ockupationen. Men det var inte genom att vinna invånarnas hjärtan utan genom att gripa och föra bort aktivister. Och det radikaliserade motståndet, skriver AP. När President Zelenskyj nu aviserat en motoffensiv i södra Ukraina växer motståndsrörelsen i styrka, skriver nyhetsbyrån. Och motståndsrörelsen samarbetar tätt med den ukrainska militären, skriver BBC. – Vårt mål är att göra livet outhärdligt för de ryska ockupanterna och att med alla medel stoppa deras planer, säger Andrij, som är 32 år och koordinerar motståndsrörelsen i den södra delen av Cherson-provinsen, till AP. Melitopols tidigare borgmästare Ivan Fedorov uppger till AP att motståndsrörelsen har tre huvudmål: – Att förstöra ryska vapen och dess försörjning, att misskreditera och skrämma ockupanterna och deras kollaboratörer, och att informera ukrainska specialstyrkor om fiendens positioner. Det tycks inte handla om regelrätt gerillakrigsföring utan mer av sabotage och riktade dåd. Vad som sker bakom de ryska linjerna går sällan att bekräfta säkert. Men från ukrainskt håll uppges att järnvägsbroar har sprängts och att tåg har fåtts att spåra ur. Personer som samarbetar med de ryska ockupanterna har också utsatts för attacker. Vissa ska ha dödats i bombdåd. Andra, som Chersons nya borgmästare Vladimir Saldo, uppges ha förgiftats. Det ligger samtidigt i båda sidors intresse att överdriva motståndsrörelsens räckvidd och betydelse. – Ryssarna gör det för att rättfärdiga sin repression i ockuperade områden samtidigt som ukrainarna försöker att demoralisera de ryska styrkorna, säger Vadim Karasev, som styr en Kyiv-baserad tankesmedja, till AP. Men motståndsrörelsen tycks ändå ha fått ökad betydelse i takt med att Ukraina har ökat avståndsbeskjutningen av ryska mål inför den väntade motoffensiven. Den agerar som ögon på marken som kan rapportera om olika möjliga mål. BBC har träffat ”Sasha”, som tillhör en grupp som rapporterar om ryska positioner. – Säg att vi i går såg ett nytt mål, då skickar vi det till militären och inom en dag eller två så är det borta, säger han. ”Sasha” visar filmer på sin telefon, och de ger en bild av vad han skickar vidare till ukrainsk militär. En är från en man som kört förbi en rysk militärbas och filmat fordon. En annan är från en övervakningskamera som visar ryska Z-beprydda militära lastbilar köra förbi. Det finns också motståndsgrupper som flyger drönare över Cherson i jakt på ryska mål att rapportera, skriver BBC. Invånarna i Cherson och Melitopol har hittills sluppit undan urskillningslös terror som i Butja och en anledning tros vara att Ryssland har velat vinna stöd inför en möjlig annektering eller ett utropande av en självständig folkrepublik. Bortföranden, tortyr och även mord har ändå rapporterats och det finns förstås en fara att den ryska repressionen av befolkningen ökar om motståndet växer ytterligare. Mark Cancian, rådgivare vid Center for Strategic and International Studies, säger till Business Insider att gerillakrig ofta romantiseras men inte är något som det ska tas lätt på. – Gerillakrig är oerhört destruktivt för samhället på en mängd olika sätt, säger Cancian. Det kan också dröja innan Cherson befrias även om den ukrainska motoffensiven som utlovats av president Zelenskyj är framgångsrik. Ukrainas militär kommer troligtvis inte att försöka anfalla staden direkt utan i stället sikta in sig på att ringa in den, har överstelöjtnant Joakim Paasikivi sagt till Omni. Motståndsrörelsen kan då spela en viktig roll för att bryta de ryska styrkornas motståndsvilja och få dem att ge upp. Men stadens civila hamnar då också i en utsatt position i händerna på omringade och allt mer desperata ryska soldater. Vill du läsa mer?