Wat te doen als het Facebook-account van een vriend is gehackt of gedupeerd?

0
151

Een gekloond Facebook-account gebruikt de naam en foto van een echt account om mensen te misleiden om informatie weg te geven. Hier leest u hoe u een gekloond account op Facebook herkent en wat u moet doen als u vermoedt dat het account van een vriend is gehackt of gedupeerd.

Je Facebook-account laten hacken is een nachtmerrie. Wanneer een oplichter het Facebook-account van je vriend te pakken krijgt, krijgen ze toegang tot de vriendenlijst van die persoon. Hackers kunnen vervolgens phishing-technieken gebruiken, andere Facebook-gebruikers oplichten en malware verspreiden naar jou en alle anderen op de Facebook-vriendenlijst van die persoon. Het is nog erger als het Facebook-account van je vriend niet is gehackt maar gekloond. In dat geval kun je niemand anders de schuld geven dan jezelf voor het feit dat je in de maling bent genomen.

Inhoudsopgave

  Wat is een gekloond Facebook-account?

  Het klonen van Facebook-accounts is een eenvoudige zwendel die al jaren bestaat. Kortom, een oplichter gebruikt een van uw online accounts om openbaar beschikbare informatie over u te krijgen. Vervolgens gebruiken ze de informatie op uw profielpagina (d.w.z. uw profielfoto, omslagfoto, geboortedatum, biografie, school- of werkinformatie) om een ​​nieuw account op uw naam aan te maken.

  Ze zullen dit account gebruiken om je vrienden te misleiden om hun persoonlijke informatie op te geven, kwaadaardige links te volgen en deel te nemen aan andere oplichting. Oplichters kunnen bijvoorbeeld een vriend van u vragen om hen geld te sturen om u te helpen in een moeilijke situatie. Hoewel een persoon meestal niet onmiddellijk geld naar een vreemde stuurt, kunnen ze het misschien doen zonder na te denken als ze denken dat jij (hun vriend) in de problemen zit.

  Het klonen van Facebook-accounts herkennen

  Strict genomen is het klonen van Facebook-accounts geen hack, maar een truc die slimme oplichters gebruiken om sociale media-accounts te doorbreken. Een gekloond account is een kopie van uw account die informatie van uw Facebook-pagina gebruikt.

  Als een oplichter veel tijd en moeite besteedt aan het dupliceren van het account van jou of je vriend, kan het voor andere gebruikers moeilijk zijn om het onmiddellijk te herkennen. U kunt echter één zeker teken gebruiken om een ​​gekloond account te herkennen en de daadwerkelijke accounteigenaar hierover te informeren. Dit teken is een duplicaat vriendschapsverzoek.

  Als jij of je vrienden dubbele vriendschapsverzoeken beginnen te ontvangen van iemand die ze al op hun vriendenlijst hebben staan, is dat een duidelijk teken van een gekloond Facebook-account. Als je op Facebook al een vriendschapsverzoek naar iemand hebt gestuurd, kun je er niet nog een sturen, omdat zo'n optie niet op het platform bestaat. Dus als je een vriendschapsverzoek krijgt van iemand waarvan je zeker weet dat deze al op je vriendenlijst staat, kun je er gerust vanuit gaan dat er een oplichter achter zit.

  Wat te doen als het Facebook-account van een vriend is gehackt of gedupeerd

  Als je vermoedt dat iemand een kopie heeft gemaakt van het Facebook-account van je vriend , dit zijn de dingen die u onmiddellijk moet doen.

  Vind de eigenaar van het echte account

  Als je een nieuw vriendschapsverzoek ontvangt van iemand die al op je vriendenlijst staat, is er nog steeds een mogelijkheid dat het een echte persoon is die een tweede rekening. Zoek, voordat u dit account aan Facebook meldt, de eigenaar van het echte account en vraag hem naar het duplicaat.

  Open Facebook en gebruik de zoekfunctie (linkerbovenhoek van het scherm) om het originele Facebook-profiel te vinden waarvan u vermoedt dat het gedupliceerd is. Je kunt het originele account ook vinden in je Facebook-vriendenlijst.

  Als de eigenaar van het account een nieuw Facebook-profiel heeft gemaakt, heeft hij dit waarschijnlijk op zijn oorspronkelijke pagina aangekondigd. Als je zo'n aankondiging niet op hun pagina vindt, selecteer je Bericht en vraag je hen rechtstreeks naar het tweede profiel op Facebook Messenger. Als ze niets weten over het tweede account, laat ze dan weten over het klonen van Facebook-accounts en dat iemand hun persoonlijke gegevens mogelijk zonder toestemming gebruikt.

  Meld een gehackt of gedupeerd account op Facebook

  Facebook heeft een algoritme waarmee u een account kunt melden dat u als nep beschouwt. Zodra je zeker weet dat het account waarnaar je kijkt nep is, volg je de onderstaande stappen om een ​​nepaccount aan Facebook te melden. De instructies verschillen afhankelijk van het apparaat dat u gebruikt.

  Volg de onderstaande stappen om een ​​gedupeerd of gehackt Facebook-account op internet te melden, volg de onderstaande stappen.

  1. Open Facebook op je bureaublad.
  2. Navigeer naar het account dat je wilt rapporteren en open hun profielpagina.
  3. Selecteer Meer (de drie horizontale stippen in de rechterbovenhoek) > Zoek ondersteuning of rapporteer.
  1. Selecteer een van de redenen in het menu Rapporteren: zich voordoen als iemand, nepaccount, valse naam of iets dergelijks anders.

  Volg de onderstaande stappen om een ​​Facebook-account op de mobiele app te melden .

  1. Open Facebook op je smartphone en navigeer naar het account dat je wilt melden.
  2. Selecteer op hun profielpagina Meer > Rapporteer profiel.
  1. Onder Selecteer een probleem , selecteer de reden voor het rapporteren van het account.
  1. Volg de instructies en geef Facebook alle vereiste details. Selecteer vervolgens Verzenden of Verzenden.

  U kunt een gehackt account ook aan Facebook melden via de link facebook.com/hacked. Volg gewoon de instructies op het scherm om Facebook een overzicht van uw situatie te geven en de verdachte activiteit te melden. Als het gekloonde account je heeft geblokkeerd, kun je je vrienden op Facebook vragen dezelfde procedure te volgen en dit aan Facebook te melden.

  Je kunt iemand melden die zich voordoet als jou of je vriend, zelfs als je geen Facebook-profiel hebt (of op dit moment geen toegang hebt tot je Facebook-profiel). Om dat te doen, volgt u de link, vult u het formulier Rapporteer een bedriegeraccount in en verzendt u dit naar Facebook.

  Rapporteer een gehackt of gedupeerd account in Messenger

  Als u Facebook Messenger als zelfstandige app gebruikt, kunt u deze ook gebruiken om het gecompromitteerde Facebook-account van een vriend te melden. Accounts die zich voordoen als iemand anders zijn niet toegestaan ​​in Messenger. Volg de onderstaande stappen wanneer u een account tegenkomt dat zich voordoet als u of iemand anders.

  1. Zoek in Messenger het gesprek met het nepprofiel en selecteer het informatiepictogram in de rechterbovenhoek.
  2. Scroll naar beneden tot je Privacy ziet en selecteer Rapporteren.
  1. Selecteer de reden voor het rapporteren van het gesprek, zoals Doen alsof je iemand bent . Selecteer vervolgens wie deze persoon zich voordoet: ik, een vriend, een beroemdheid.
  1. Selecteer Rapport verzenden om te bevestigen.

  Hoe u uw vrienden (en uzelf) kunt beschermen tegen hackers

  Er zijn verschillende technieken die een Facebook-gebruiker kan gebruiken om zijn account tegen hackers te beschermen. Als je wilt voorkomen dat het account van je vriend wordt gecompromitteerd of gedupliceerd, deel dan de volgende privacy- en beveiligingstips met hen.

  Verberg je Facebook-vriendenlijst

  Nadat een hacker een duplicaat van je account op Facebook heeft gemaakt, zullen ze zich richten op de mensen die op je vriendenlijst staan ​​en ze valse vriendschapsverzoeken sturen. Om dat te voorkomen, kunt u eenvoudig uw Facebook-vriendenlijst verbergen voor andere gebruikers.

  Ga hiervoor naar de instellingen van uw Facebook-account en volg het pad Instellingen > Privacybeleid > Hoe mensen u kunnen vinden en contact met u kunnen opnemen > Wie kan je vriendenlijst zien? Selecteer aan de rechterkant Bewerken en kies een van de opties in het vervolgkeuzemenu. Als u uw vriendenlijst privé wilt maken, selecteert u Alleen ik.

  Maak je Facebook-account privé

  Nadat je je Facebook-vriendenlijst privé hebt gemaakt, kun je nog een stap verder gaan en je hele Facebook-account privé maken. U kunt dit doen in de privacy-instellingen van uw account.

  Controleer je Facebook-beveiligingsinstellingen

  Zelfs als je denkt dat je een sterk wachtwoord op Facebook hebt, is dat niet altijd voldoende om jezelf tegen hackers te beschermen. Voor de zekerheid raden we je aan de beveiligingsinstellingen van je account op Facebook te doorlopen.

  Je kunt extra beveiligingsmaatregelen instellen in het gedeelte Beveiliging en inloggen, zoals het inschakelen van waarschuwingen over niet-herkende aanmeldingen en tweefactorauthenticatie.

  Als je twee-factor-authenticatie inschakelt, stuurt Facebook elke keer dat je inlogt een sms met een unieke code naar je telefoonnummer poging vanaf een niet-herkend apparaat. Dit maakt het veel moeilijker voor hackers om in uw Facebook-account te komen.

  Wat is het volgende?

  Als je ontdekt dat het Facebook-account van je vriend is gecompromitteerd of gedupliceerd, is het belangrijkste dat je dit zo snel mogelijk aan Facebook meldt. Daarna kun je je andere Facebook-vrienden op de hoogte stellen van het duplicaat, zodat zij het ook als nep kunnen melden.

  Het maken van nep- of dubbele accounts druist in tegen de richtlijnen van Facebook en zij nemen deze meldingen serieus. Als Facebook meerdere rapporten over hetzelfde account krijgt, zullen ze waarschijnlijk snel handelen en het nepaccount verwijderen voordat er schade wordt aangericht.